Poslednú horskú etapu vyhral Pinot. Froome stratil, ale je víťazom

Thibaut Pinot vyhral záverečnú horskú etapu.
Thibaut Pinot vyhral záverečnú horskú etapu. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|25. júl 2015 o 11:50

Prežil si krízu. Chris Froome v záverečnej horskej etape stratil na svojho najväčšieho súpera Naira Quintanu viac ako minútu. Jeho náskok stačil, aby si udržal žltý dres.

TOUR DE FRANCE 2015 - 20. etapa

ŠTART: Modane (Francúzsko) o 13.10 hod

CIEĽ: L'Alpe d'Huez (Francúzsko) okolo 16.30 hod

DĹŽKA: 110,5 km

CHARAKTER: horská

UMIESTNENIE PETRA SAGANA: 98. miesto (+21:19 min)

BRATISLAVA. Brit Chris Froome sa stane celkovým víťazom 102. ročníka najslávnejších cyklistických pretekov sveta Tour de France. A zopakuje svoj triumf z roku 2013.

V sobotu v predposlednej 20. etape ho nedokázal pripraviť o žlté tričko nikto z jeho najväčších konkurentov. "Je to neuveriteľné, je to fantastický úspech," vravel v cieli Froome.

"Boli to týždne tréningu a týždne bez mojej rodiny. Ani nemôžem povedať, aké to bolo ťažké. Lomcujú so mnou emócie. Vedel som, že dnes ma môžu ohroziť. Mal som však skvelý tím a až do konca bol pri mne Richie Porte."

froome_res.jpg

Chris Froome sa v dvadsiatej etape vytrápil. FOTO - SITA/AP.

"V poslednom stúpaní som strašne trpel, ale našiel som v sebe nejakú energiu a dokázal som to prežiť. Etapa mala iba stodesať kilometrov, ale bola veľmi tvrdá," dodal Froome.

Zelený dres získa opäť Slovák Peter Sagan. Je to preňho už štvrtý triumf za sebou v bodovacej súťaži. Posunie sa na druhé miesto historických tabuliek - hneď za legendárneho Erika Zabela. Nemec triumfoval šesťkrát v sérii.

Pretekárom na potvrdenie víťazstva stačí prísť do cieľa v Paríži v nedeľňajšej záverečnej exhibičnej etape.

Najkrajšia etapa

V sobotu sa tešil z triumfu v náročnej alpskej etape domáci Thibaut Pinot. Jazdec stajne FDJ zvládol 110,5-kilometrov dlhú trať z Modane Valfréjus na vrchol legendárneho Alpe d'Huez za 3:17:21 h.

Zostrih z dvadsiatej etapy.

"Pre Francúzov je Alpe d'Huez stúpanie číslo jeden. Je to najkrajšia etapa, ktorú môžete na Tour de France vyhrať. Je to pre mňa obrovský úspech," hovoril víťaz etapy.

"Túto Tour Francúzi nezvládli zle. My sme dnes išli víťazstvu naproti."

Neveril, že vyhrá

"Do poslednej chvíle som neveril, že sa mi podarí udržať náskok pred Quintanom. Keď som však videl v závere za sebou auto rozhodcov, vedel som, že Nairo musí byť ďaleko a ja mám na dosah triumf," pokračoval Pinot.

"Mám z výhry veľkú radosť. Neviem, či je lepšie byť tretí na Tour, ako som bol vlani, alebo vyhrať etapu. Sú to rozdielne pocity. Po smolnom prvom týždni sa mi podarilo teraz na záver vyhrať - a to je skvelé."

Na druhom mieste skončil Nairo Quintana. Kolumbijčan sa po výbornom finiši dokázal odpútať od Chrisa Frooma. Jeho veľký náskok však skresal iba o niečo viac ako minútu.

V celkovom hodnotení opäť skončil za svojím rivalom - rovnako ako pred dvoma rokmi.

Tretiu priečku v etape obsadil Kanaďan Ryder Hesjedal. Jediný Slovák v pelotóne Peter Sagan zaostal. Do cieľa prišiel v skupine so stratou vyše dvadsaťjeden minút na 98. pozícii.

Bronzový Valverde

Predposledná etapa vyšla výborne aj Quintanovmu kolegovi zo stajne Movistar Alejandrovi Valverdemu. Do cieľa prišiel na štvrtom mieste. Vďaka tomu obsadil v celkovej klasifikácii bronzovú priečku.

valverde_quintana_res.jpg

Alejandro Valverde (vľavo) v sobotu často nastupoval. Dlho spolupracoval aj s tímovým kolegom Nairom Quintanom (vpravo). FOTO - SITA/AP.

Pelotón musel v sobotu absolvovať krátku (110,5 km), ale o to náročnejšiu trať s dvoma vrchárskymi prémiami najvyššej kategórie.

Organizátori si pre pretekárov pripravili rovnako ako v piatok Col de la Croix de Fer - z opačnej strany. Po stúpaní s dĺžkou dvadsaťdeväť kilometrov a priemerným sklonom 5,2 percenta prišiel na rad svetoznámy Alpe d'Huez.

Záverečný výstup mal dĺžku 13,8 kilometrov a priemerný sklon až 8,1 percenta.

TOUR DE FRANCE 2015

CELKOVÁ KLASIFIKÁCIA O ŽLTÝ DRES:

UMIESTNENIE PETRA SAGANA: 46. miesto (+2:14:55 hod)

KLASIFIKÁCIA O ZELENÝ DRES:

1. Peter Sagan SR Tinkoff-Saxo 420 b
2. André Greipel Nemecko Lotto Soudal 316 b
3. John Degenkolb Nemecko Giant Alpecin 281 b
4. Mark Cavendish V. Británia Etixx - Quick-Step 192 b
5. Chris Froome V. Británia Sky 139 b

KLASIFIKÁCIA O BODKOVANÝ DRES:

1. Chris Froome V. Británia Sky 119 b
2. Nairo Quintana Kolumbia Movistar 108 b
3. Romain Bardet Francúzsko AG2R 90 b
4. Thibaut Pinot Francúzsko FDJ 82 b
5. Joaquím Rodríguez Španielsko Kaťuša 78 b

KLASIFIKÁCIA O BIELY DRES:

1. Nairo Quintana Kolumbia Movistar 81:57:45 hod
2. Romain Bardet Francúzsko AG2R + 14:48 min

Online prenos

Cieľ - Thibaut Pinot víťazí a na smolnej Tour de France získava aspoň cenný triumf na L'Alpe d'Huez. Pripisuje si druhý etapový úspech v kariére. Nairo Quintana na druhom mieste stratil osemnásť sekúnd.

Tretí skončil Ryder Hesjedal. Chris Froome spolu s Alejandrom Valverdem zaostali za Pinotom o jednu minútu a tridsaťosem sekúnd. Na Quintanu stratili minútu a dvadsať sekúnd.

Brit Chris Froome je teda druhýkrát v kariére víťazom Tour de France. A okrem žltého získava aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

1 km do cieľa - Quintana sťahuje na Pinota sekundu po sekunde, ale zrejme to už nestihne, Francúz si udržuje dobré tempo. Do cieľa ostáva posledných tisíc metrov.

2 km do cieľa - Quintana stráca tridsaťštyri sekúnd na Pinota. Froome zaostáva o minútu. A o ďalšiu minútu za Britom sú Contador s Nibalim. Konečne sa preteká. Škoda, že takýchto výkonov nebolo na tohtoročnej Tour de France viac.

3 km do cieľa - Pinot bojuje, ale bude to mať ťažké. Quintana sa už odpútal od Valverdeho a prenasleduje vedúceho Francúza. Kolumbijčan má pred Froomom už minútový náskok.

5 km do cieľa - V čele sa odpútal Thibaut Pinot a už sám bojuje o víťazstvo v dnešnej etape. Quintana spolupracuje s Valverdem, ale Froome s pomocou Poelsa a Porta stráca len tridsať sekúnd.

7 km do cieľa - Pinot dostihol Genieza, vzápätí sa k nim pripojil aj Hesjedal. V čele teda máme troch pretekárov. Quintana s Valverdem ušli Froomovi a stíhajú trojicu vpredu. Brita ťahajú dvaja pretekári a snažia sa minimalizovať stratu.

9 km do cieľa - Následne opäť útočí Alejandro Valverde a na jeho atak favoriti príliš nereagujú. Vzápätí však vstáva zo sedla aj Quintana a to už bude asi iná situácia. Nestačia Contador ani Nibali.

10 km do cieľa - Na vynikajúcu individuálnu stíhaciu jazdu sa však podujal Ryder Hesjedal a výrazne sťahuje náskok Alexandra Genieza. Dostihol už Thibauta Pinota. Ich strata je približne na úrovni tridsiatich sekúnd.

11 km do cieľa - Od začiatku stúpania útočí Nairo Quintana, ale Chris Froome tam má dvoch pomocníkov - Poelsa a Porta. A obaja pracujú veľmi tvrdo a svojho lídra doťahujú. Zdá sa však, že Brit nie je úplne v pohode.

12 km do cieľa - A hneď v úvode stúpania má veľké problémy Vincenzo Nibali, ktorý dostal defekt a výrazne zaostal. Má tam dvoch pomocníkov a v kopci by mohol stratu zmazať.

13 km do cieľa - Alexandre Geniez už začína stúpať na L'Alpe d'Huez. Bude sa pokúšať dotiahnuť svoj skvelý sóloúnik do víťazného konca. Za ním sa momentálne s dvojminútovou stratou nachádza skupina deviatich jazdcov.

15 km do cieľa - Pred stúpaním na L'Alpe d'Huez prešiel Geniez ako prvý aj šprintérskou prémiou. Bodové zisky sú však v tejto chvíli irelevantné - najlepší šprintéri sa vpredu nenachádzajú.

21 km do cieľa - S výnimkou kratučkého stúpania štvrtej kategórie v záverečnej etape čaká cyklistov posledný kopec. A to vôbec jedna z najväčších výziev. L'Alpe d'Huez definitívne určí konečné poradie.

Stúpanie meria 13,8 kilometra s priemerným sklonom 8,1 percenta. Charakterizuje ho dvadsaťjeden ostrých zákrut – vláseniek. Každá z nich nesie mená predchádzajúcich víťazov.

L'Alpe d'Huez je cieľovým miestom jednej z etáp takmer každý rok od roku 1976. Prvý raz cyklisti na vrchole končili v roku 1952. Vtedy sa z triumfu tešil Talian Fausto Coppi.

Keď potom dosiahli úspechy postupne Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper alebo Peter Winnen, stúpanie dostalo prezývku Hora Holanďanov. Neskôr sa dočkali víťazstiev aj Taliani Gianni Bugno či Marco Pantani.

Prvým Francúzom, ktorý sa radoval na vrchole L'Alpe d'Huez, bol v roku 1986 Bernard Hinault. V roku 2013 sa na L'Alpe d'Huez stúpalo prvý raz v histórii počas jednej etapy dvakrát. Vtedy zožal slávu opäť Francúz – Christophe Riblon.

26 km do cieľa - Geniez si stále drží veľmi dobre tempo, má náskok jednu minútu a štyridsať sekúnd. Za ním sa momentálne nachádza dvojica Nicolas Edet a Lars Bak.

V skupine prenasledovateľov sú so stratou troch minút Pinot, Anacona, Plaza Molina, Hesjedal, Rolland a Serpa. Skupina najväčších favoritov na celkové prvenstvo stráca štyri minúty.

34 km do cieľa - Zaujímavú štatistiku priniesol účet letourdata na sociálnej sieti Twitter - porovnanie priemerných rýchlostí najlepších jazdcov pri stúpaní na vrchol Col de la Croix de Fer.

37 km do cieľa - Ku štvorici prenasledovateľov sa pripojili aj Pierre Rolland a José Serpa. Momentálne vytvorili šesťčlennú skupinu, ktorá sa bude snažiť stíhať jazdcov pred sebou.

40 km do cieľa - Na čele je stále osamotený Geniez, Navardauskas stráca minútu a desať sekúnd. Prenasledovať sa ho vybrala nová skupina - štvorica Thibaut Pinot, Winner Anacona, Rubén Plaza Molina a Ryder Hesjedal.

Za nimi sa opäť vytvorila väčšia skupina. Sú v nej všetci favoriti, vrátane Alberta Contadora. A Chris Froome má opäť na blízku pomocníka Richieho Porta.

45 km do cieľa - Romain Bardet priebežne stratil bodkovaný dres. Získava ho Christopher Froome, ktorý na vrchole Col de la Croix de Fer vybojoval za ôsme miesto osem bodov.

Prémiu vyhral Alexandre Geniez.

1. Chris Froome V. Británia Sky 95 b
2. Romain Bardet Francúzsko AG2R 90 b
3. Joaquím Rodríguez Španielsko Kaťuša 78 b

46 km do cieľa - Quintana, Valverde, Froome a Nibali sú už v zjazde spolu. Contador však stráca niečo okolo dvadsaťpäť sekúnd. Nebude to mať ľahké, ale klesanie je ešte veľmi dlhé.

52 km do cieľa - Pripomíname, že vpredu sa stále nachádzajú cyklisti z úniku. Na čele je osamotený Alexandre Geniez, o štyridsať sekúnd za ním zaostáva Navardauskas.

Quintana a Valverde si stále držia náskok, prenasledujú ich však už iba Froome a Nibali. Contador zaostáva, ale jazdci sa dostávajú na vrchol stúpania Col de la Croix de Fer a je možné, že v zjazde sa opäť favoritu zídu.

53 km do cieľa - Pelotón už prakticky neexistuje. Ako sú teda na tom favoriti? Valverde a Quintana sa odtrhli, ale majú iba desaťsekundový náskok. Prenasledujú ich Richie Porte, Chris Froome, Vincenzo Nibali a Alberto Contador.

Nikto ďalší sa zdrvujúceho tempa neudržal, viac ako dve minúty stráca už aj držiteľ bodkovaného dresu Romain Bardet. A je teda veľmi pravdepodobné, že víťazom vrchárskej súťaže sa napokon stane Chris Froome.

55 km do cieľa - A útočí aj Quintana! Jazdci Sky si zachovávajú chladnú hlavu a ťahajú skupinu najväčších favoritov na popredné umiestnenie v celkovom poradí.

Chris Froome zostáva tradične v sedle, má tam však už len jediného pomocníka - Richieho Porta. Geraint Thomas podobne ako včera tempu nestačí.

56 km do cieľa - Ako prvý spomedzi favoritov atakuje Alejandro Valverde a pred balíkom si vytvoril zhruba dvadsaťsekundový náskok. Súperi ale zatiaľ príliš nereagujú.

Situáciu kontrolujú jazdci Astany. Práve Vincenzo Nibali útočí na priebežné tretie miesto Španiela. Na ataky je ale z ich strany pravdepodobne príliš skoro.

58 km do cieľa - Vedúca štvorica spolu napokon pod vrchol nedorazí. Alexandre Geniez sa rozhodol zobrať iniciatívu do vlastných rúk a riskuje dlhú sólojazdu. Pred súpermi ušiel o dvadsaťpäť sekúnd.

61 km do cieľa - Pelotón je opäť pokope. Vpredu ho ťahajú jazdci AG2R, ktorých zámer je úplne jednoznačný - pomôcť udržať Romainovi Bardetovi bodkovaný dres.

Náskok vedúcej štvorice sa znížil, momentálne sa pohybuje už len na úrovni štyroch minút. Rozhodujúce však bude až stúpanie na L'Alpe d'Huez - víťaz získa päťdesiat bodov. A práve to asi bude cieľom AG2R.

bardet_res.jpg

Romain Bardet si po včerajšej etape prvý raz obliekol bodkovaný dres. FOTO - TASR/AP.

70 km do cieľa - Z pôvodnej šestice prenasledovať ostala pokope už len trojica - Majka, Plaza Molina a Anacona. Ich náskok pred pelotónom je ale minimálny - len niečo viac ako desať sekúnd.

Tempu balíka už nestačia najlepší šprintéri. Zaostávajú André Greipel, Michael Matthews, Mark Cavendish, Tyler Farrar či Arnaud Démare.

Peter Sagan by mal byť v hlavnom poli. Zrejme aspoň v časti stúpania na Col de la Croix de Fer sa bude snažiť pomôcť Albertovi Contadorovi.

73 km do cieľa - Keďže jazdci dnes vystúpajú do nadmorskej výšky viac ako dvetisíc metrov, výrazne pocítia aj zmeny teplôt. Na vrchole môže byť až o viac ako desať stupňov Celzia menej.

Obzvlášť v horách ich môže sprevádzať aj silný vietor.

76 km do cieľa - Typický obrázok tohtoročnej Tour de France - jazdci tímu Sky ťahajú hlavný balík. Aj preto jeho strata narastá, nakoľko únik ho nezaujíma a sústredia sa len na svojich konkurentov.

Pomalé tempo balíka sa nepáči šestici Rafal Majka, Winner Anacona, Warren Barguil, Bartosz Huzarski, Ruben Plaza Molina a Andriy Grivko. Odtrhli sa a ušli zatiaľ o tridsať sekúnd dopredu.

80 km do cieľa - Už aj pelotón stúpa do kopca. Jeho strata narástla na takmer osem minút. Favoriti sa zatiaľ strážia. Uvidíme, či začnú útočiť už teraz alebo si všetko nechajú na L'Alpe d'Huez.

Dnes je posledná možnosť, aby sa ešte pokúsili zmeniť svoje postavenie v celkovom poradí.

86 km do cieľa - Vedúca štvorica nastolila skutočne pekelné tempo. Pred stúpaním na Col de la Croix de Fer má náskok už viac ako šesť minút. Nie je však v nej ani jeden pretekárov, ktorý bojuje o bodkovaný dres.

96 km do cieľa - Od štartu mierne klesáme až ku úpätiu Col de la Croix de Fer, ku ktorému sa jazdci dostanú zhruba okolo 25. kilometra. Ako prvý sa o atak pokúsil Alexandre Geniez z FDJ.

Nasledovali ho Ramunas Navardauskas z Cannondale-Garmin, Lars Bak z Lotto Soudal a Nicolas Edet z Cofidisu. Štvorica na čele si vypracovala náskok už jeden a pol minúty.

110,5 km do cieľa - Cyklisti sú na trati dnešnej etapy, posledná vážna skúška Tour de France 2015 sa začína. Vyštartovalo stošesťdesiat jazdcov, ktorým chýba na dokončenie prakticky posledný krok.

Pred etapou - Dnešná etapa sa začína vo francúzskej obci Modane Valfréjus. Leží v departmente Savoie a žije v nej tri a pol tisíc obyvateľov.

Dejiny obce súviseli s jej geografickou polohou. Nachádzala sa priamo v srdci výmenného obchodu medzi Francúzskom a Talianskom.

V itinerári Tour de France sa objavila iba jediný raz. V roku 2011. A aj vtedy viedla do cieľa na legendárnom L'Alpe d'Huez. Z víťazstva sa radoval domáci Pierre Rolland.

Rezort Valfréjus v roku 1987 hostil tiež etapu pretekov Critérium du Dauphiné.

Pred etapou - Šprintérska prémia je umiestnená rovnako ako aj v predchádzajúcich alpských etapách - na mieste, kde o body takmer s istotou šprintéri bojovať nebudú.

Tentoraz sa nachádza za priesmykom Col de la Croix de Fer a pred nájazdom na stúpanie na L'Alpe d'Huez.

Šprintérska prémia sa nachádza pred stúpaním na L'Alpe d'Huez. Zdroj: letour.fr.

profilsprint_r9431.jpg

Boj o body na šprintérskej prémii bude s najväčšou pravdepodobnosťou iba formálny. A nijakým spôsobom neovplyvní poradie na prvých miestach klasifikácie o zelený dres.

Jeho víťaz je už prakticky istý. Peter Sagan má náskok stoštyri bodov pred Nemcom Andrém Greipelom. John Degenkolb ich stráca už stotridsaťdeväť.

Slovákovi na celkovo štvrtý triumf za sebou stačí len prísť do cieľa v Paríži.

"Je najsilnejší jazdec s najvyšším prahom bolesti na Tour de France. My sme radi, že s ním aspoň niekedy dokážeme súperiť," povedal Greipel o Saganovi už po šestnástej etape.

1. Peter Sagan Slovensko Tinkoff-Saxo 420 b
2. André Greipel Nemecko Lotto Soudal 314 b
3. John Degenkolb Nemecko Giant Alpecin 281 b
4. Mark Cavendish V. Británia Etixx - Quick-Step 192 b
5. Chris Froome V. Británia Sky 128 b
6. Bryan Coquard Francúzsko Europcar 122 b

Chvíle pre šprintérov prídu zajtra. V záverečnom slávnostnom dojazde do Paríža budú bojovať o víťazstvo na Champs-Élysées.

Najlepší si síce pripíše päťdesiat bodov, ale na poradí to už nič nezmení.

Pred etapou - Pôvodne mala etapa z Modane do L'Alpe d'Huez viesť cez priesmyky Col du Télégraphe a legendárny Col du Galibier. A práve Galibier (2645 metrov) mal byť najvyšším bodom Tour.

Napokon z itinerára vypadol. V oblasti hrozia masívne zosuvy pôdy. Z bezpečnostných dôvodov už dávnejšie uzavreli tunel Chabron, ktorý spája mestá Grenoble a Briançon.

Chabron je jedinou prístupovou cestou na L'Alpe d'Huez po zjazde z Galibieru.

„Obrovská zmena scenérie. Bezútešné miesto. Vzdialený svet ticha, kde jedinou farbou je odlesk svetla na skalných sutinách medzi serpentínami,“ opisuje legendárny priesmyk ešte aj v súčasnosti cyclingweekly.

„Pri stúpaní na Galibier som trpel ako mučeník,“ vyhlásil víťaz siedmich etáp na Tour de France Raymond Poulidor.

Galibier pritom nie je postrachom pre jeho dĺžku či strmosť. Meria 17,7 kilometra s priemerným sklonom 6,9 percenta. Pre cyklistov je náročný v kombinácii s Col du Télégraphe.

Od úpätia Col du Télégraphe po vrchol Col du Galibier musia zdolať 35,5 kilometra. Jedinú možnosť na odpočinok majú len počas krátkeho zjazdu z Télégraphe do údolia Valloire, odkiaľ začínajú stúpať na Galibier.

Náhradný Col de la Croix de Fer je síce takisto náročný, ale kratší.

Pred etapou - Dvadsiata etapa bude s výnimkou časoviek najkratšou v itinerári tohtoročnej Tour. Cesta z Modane na vrchol stúpania L'Alpe d'Huez meria iba stodesať a pol kilometra.

Dvadsiata etapa bude s výnimkou časoviek najkratšou. Zdroj: letour.fr.

mapa.png

Dvadsiata etapa meria len stodesať a pol kilometra. Zdroj: letour.fr.

profil_r1561.png

Na trase sa nachádzajú iba dve vrchárske prémie - obe sú však veľmi ťažké. Patria do najvyššej kategórie. Cyklisti na nich získajú slušnú porciu bodov do klasifikácie o bodkovaný dres.

Stúpanie na Col de la Croix de Fer (2067 metrov) nie je príliš prudké, ale je veľmi dlhé. Od úpätia po vrchol meria dvadsaťdeväť kilometrov s priemerným sklonom 5,2 percenta. Maximálne dosahuje 10,2 percenta.

Od obce Saint-Jean-de-Maurienne jazdci prekonajú výškový rozdiel 1524 metrov.

Výstup na Col de la Croix de Fer absolvovali pretekári už aj včera v rámci devätnástej etapy. Dnes naň pôjdu z opačnej strany.

Stúpanie na Col de la Croix de Fer je dlhé 29 kilometrov. Zdroj: letour.fr.

profilcolscotes_1_r1843.jpg

Z Col de la Croix de Fer bude nasledovať takmer tridsať kilometrov dlhý zjazd. Cyklisti postupne klesnú až do nadmorskej výšky 723 metrov. Práve tam sa na méte 94,5 kilometra nachádza šprintérska prémia.

V závere etapy čaká na jazdcov výjazd do cieľa na legendárnom L'Alpe d'Huez (1980 metrov). Stúpanie má dĺžku 13,8 kilometra a priemerný sklon 8,1 percenta.

Kopec nemá výrazne slabšie miesto. Hneď v prvom kilometri je sklon cesty 10,4 percenta, maximum dosiahne na desiatom kilometri - jedenásť a pol percenta.

Len záverečné necelé tri kilometre sú jednoduchšie - v priemere od päť do päť a pol percenta.

Stúpanie na L'Alpe d'Huez nemá výrazne slabšie miesto. Zdroj: letour.fr.

profilcolscotes_2_r1154.jpg

Keďže stúpanie na L'Alpe d'Huez je cieľové, najlepší pretekári na vrchole si rozdelia až dvojnásobok bodov. Víťaz si ich pripíše päťdesiat. A je veľmi pravdepodobné, že práve on získa bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

Momentálne je situácia v klasifikácii vzácne vyrovnaná - líder Romain Bardet má na konte deväťdesiat bodov, jeho najbližší prenasledovateľ Chris Froome má o tri body menej.

O dres sa môže pobiť aj Španiel Joaquím Rodríguez. Za Francúzom zaostáva o dvanásť bodov.

1. Romain Bardet Francúzsko AG2R 90 b
2. Chris Froome V. Británia Sky 87 b
3. Joaquím Rodríguez Španielsko Kaťuša 78 b
4. Jakob Fuglsang Dánsko Astana 64 b
5. Nairo Quintana Kolumbia Movistar 56 b
6. Serge Pauwels Belgicko MTN-Qhubeka 55 b
7. Pierre Rolland Francúzsko Europcar 54 b
8. Vincenzo Nibali Taliansko Astana 47 b
9. Rafal Majka Poľsko Tinkoff-Saxo 40 b
10. Richie Porte Austrália Sky 40 b

Otázkou je, koľko energie ešte budú mať Joaquím Rodríguez či Romain Bardet. Obaja sa v posledných dvoch dňoch zapojili do úniku. Francúz dokonca včera vyhral etapu po dlhej sólojazde.

Pokiaľ sa nevytvorí početný únik, ktorý príde pred najväčšími favoritmi úspešne až do cieľa, pokojne sa môže stať, že najlepším vrchárom sa stane Chris Froome.

Pred etapou - O prvých dvoch miestach celkovej klasifikácie je pred poslednou horskou etapou s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnuté. Chris Froome a Nairo Quintana sú v tomto roku najsilnejší.

Pokiaľ Tour dokončia a prídu až do Paríža, Brit druhýkrát vo svojej kariére získa žltý dres. A Kolumbijčan druhý raz po roku 2013 skončí druhý. A opäť za Froomom.

cycling_tour_de_france-a2dc2029916940e59_r5268_res.jpeg

Chris Froome vyhral Tour de France už v roku 2013. FOTO - SITA/AP.

Útoky dnes môžeme očakávať najmä od dvojice jazdcov - Vincenza Nibaliho a Alberta Contadora. Talian sa stále môže pokúsiť ohroziť tretie miesto Alejandra Valverdeho.

Contador zaostáva za Nibalim o 1:12 min, za Valverdem dokonca o 2:31 min. Určite si však bude chcieť napraviť chuť po nevydarenom ročníku, v ktorom po úspechu na Giro d'Italia ašpiroval na celkový triumf i na Tour.

"Kompliment pre Vincenza Nibaliho za jeho výkon. Skvelé víťazstvo. V sobotu chcem také ja," napísal po včerajšej etape na Twitter majiteľ Tinkoff-Saxo Oleg Tiňkov.

1. Chris Froome V. Británia Sky 78:37:34 hod
2. Nairo Quintana Kolumbia Movistar + 2:38 min
3. Alejandro Valverde Španielsko Movistar + 5:25 min
4. Vincenzo Nibali Taliansko Astana + 6:44 min
5. Alberto Contador Španielsko Tinkoff-Saxo + 7:56 min
6. Robert Gesink Holandsko LottoNL-Jumbo + 8:55 min

Svoju silu sa zrejme na záver posnaží demonštrovať aj Quintana - náskok Frooma však už len sotva zmaže. Alejandro Valverde bude chcieť najmä ubrániť svoju tretiu pozíciu.

Pred etapou - Mala to byť najťažšia etapa 102. ročníka Tour de France. Cyklisti včera na trase zo Saint-Jean-de-Maurienne do Toussuire - Les Sybelles absolvovali viac ako šesťdesiat kilometrov do kopca.

Spomedzi pôvodnej štvorice najväčších favoritov skončil najvyššie Vincenzo Nibali. Po dlhom sóloúniku vybojoval víťazstvo. Lídra Chrisa Frooma porazil v záverečnom stúpaní aj Nairo Quintana.

Na Kolumbijčana stratil Brit štyridsaťštyri sekúnd, na Taliana ešte o tridsať viac. V celkovej klasifikácii si však udržal bezpečný náskok. A ak sa niečo nepredvídateľné nestane, mal by si ho už udržať až do Paríža.

Posun vďaka triumfu zaznamenal Nibali - dostal sa už na štvrtú priečku. Predbehol Gerainta Thomasa či Alberta Contadora. Za tretím Alejandrom Valverdem zaostáva o sedemdesiatdeväť sekúnd.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Poslednú horskú etapu vyhral Pinot. Froome stratil, ale je víťazom