Posily, rozhodcovské perly aj bitky, začína sa extraliga

S novým logom riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner.
S novým logom riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner. (Autor: TASR)
Sportnet|10. sep 2015 o 09:45

Začína sa ďalšia sezóna najvyššej domácej hokejovej súťaže. Z extraligy je liga. Prinášame vám pred jej štartom zopár zaujímavosti z jej histórie.

BRATISLAVA. V najbližších dňoch väčšina hokejových fanúšikov určite očakáva štart Tipsport ligy. V základnej časti súťaže nastúpi desať tímov. Najvyššiu slovenskú súťaž, s novým názvom i logom, otvára stretnutie medzi HK Nitra a HC ´05 Banská Bystrica.

Lintner na čele Tipsport ligy

Richard Linter v júnovom hlasovaní o nového šéfa Slovenského hokejového zväzu proti Igorovi Nemečkovi neuspel, no prijal ponuku extraligových klubov na post šéfa spoločnosti Pro-Hokej, ktorá je SZĽH poverená organizovaním a riadením najvyššej hokejovej ligy.

"Som si plne vedomý toho, v akej vážnej situácii sa slovenský hokej nachádza. Od momentu ukončenia mojej profesionálnej hokejovej kariéry som mal jediný cieľ: pomôcť slovenskému hokeju," píše vo svojom oficiálnom vyhlásení Lintner.

Verí, že zvýši dôveryhodnosť súťaže a posilní moderný marketing. ,,Som presvedčený, že prostredníctvom našej najvyššej hokejovej ligy môžeme ukázať, ako moderný marketing, disciplína, profesionalita, jasné pravidlá či nadšenie, v spolupráci s fanúšikmi a širokou hokejovou verejnosťou môže pozdvihnúť úroveň našej ligy a hokeja ako takého," povedal pred štartom súťaže Lintner.

Dvojciferný počet majstrovských titulov

Minuloročným finále s Banskou Bystricou zavŕšili extraligovú cestu HC Košice ôsmym slovenským titulom. Okrem slovenských titulov má Košický klub na svojom konte aj dva federálne tituly, pýšia sa tak dvojciferným číslom majstrovských pohárov.

Klub sa tak v ére samostatnosti vyrovnal počtom titulov Slovanu Bratislava. Vo finále sa Košice ocitli pätnásťkrát - osemkrát v sérií získali prvé miesto.

Kapitánom HC Košíc je štyridsaťročný rodák z Prešova, držiteľ rekordu v počte štartov na Majstrovstvách Martin Štrbák. Za bratislavský HC Slovan Bratislava hral v priebehu troch sezón.

Majstrom Slovenska je s tímom HC Košice druhýkrát (slovenským šampiónom bol v roku 2014 a 2015). Trénerom úspešného mužstva bude druhú sezónu Peter Oremus (nahradil Antona Tomku, ktorý sa minulý rok tešil z tretieho majstrovského úspechu).

Rekordérom medzi hráčmi je však útočník z Bratislavy. Reprezentant Slovenska a klubová ikona Slovana Richard Kapuš je rekordérom v počte zisku majstrovských titulov.

Má v zbierke šesť prvých miest so Slovanom Bratislava (1998, 2000,2002,2003,2005, 2008) a dnes trénuje dorastencov.

Nové posily a zmeny

Do novej sezóny nastúpi v drese vicemajstrovského tímu z Banskej Bystrice aj Michal Handzuš. Útok Trenčína v Tipsportlige tento rok posilní Radek Dlouhý (v sezóne 2002/2003 bol so Slaviou majstrom Česka) a defenzívu doplní Peter Mikuš, ktorý sa stal majstrom ligy práve s tímom HC Košice (do roku 2009 bol súčasťou mužstva Trenčína).

Extraligovému klubu v Skalici, sa tento rok podarilo podpísať zmluvu s Lotyšom - dvadsaťštyriročným krídelníkom Artursom Mickevičsom. Tento mladý útočník pôsobil doma v najvyššej súťaži v Liepaji a hral vo vyššej lige za Neftekamsk.

Skalica taktiež privítala v tíme skúseného brankára Petra Ševelu, ktorý počas svojej kariéry chytal prevažne za Zvolen. Priemerný vek hráčov HK Skalice oživia mladé posily, Peter Šohajda a Pavol Tarabík.

Zaujímavosťou je, že dvadsaťročný Tarabík reprezentoval Slovensko na juniorských majstrovstvách v hokejbale.

Banská Bystrica pripojila do banskobystrického kádru švédskeho obrancu Fredrika Sandgrena. Švéd so skúsenosťami z druhej najvyššej švédskej súťaže, by mal predstavovať skvalitnenie defenzívy družstva, ktoré po dohode s klubom opustil zámorský obranca Charles - Olivier Roussel.

Najväčšou posilou pre HKM Zvolen je najlepší strelec minulého ročníka extraligy Radovan Puliš. Puliš podpísal takzvanú dvojcestnú zmluvu - na súpiske hráčov Zvolena tak hosťuje na dobu neurčitú.

Reprezentantom Slovenska, ktorý po štrnástich rokoch podpísal zmluvu s MHC Mountfield Martin, je Martinčan Ján Tabaček (naposledy hral za Martin v sezóne 2000/2001).

Zbitý rozhodca

Možno si niektorí z vás spomínajú na nepríjemný záver duelu ST extraligy z roku 2004, medzi Slovanom a Zvolenom (bratislavský tím vyhral výsledkom 5:3).

Na košického rozhodcu Rudolfa Lauffa, počas štvrtého semifinálového stretnutia, zaútočil nehrajúci hráč Martin Mráz.

"Mala by to byť vraj reakcia na žiadosť Slovana o skrátenie šesťzápasového trestu pre kapitána Bratislavčanov Zdena Cígera, ktorý dostal za inzultáciu hlavného rozhodcu Jakubca hneď v prvom zápase série." informoval v tom čase košický Korzár.sk.

Šéf SZĽH reagoval zmenami vtedajších noriem za sprísnenie postihov za inzultáciu. Paradoxom je, že otcom zvolenského hráča Martina Mráza bol predseda predstavenstva spoločnosti Pro Hokej, Dušan Mráz (momentálne je viceprezidentom SZĽH a prezidentom HKM Zvolen).

Na záver je tu aj zostrih extraligových bitiek , či sporných momentov, ktorým sa hráči na ľade miestami nevyhnú. Posúďte sami, no nie je to extra liga?

Mikrofóny, ktoré majú rozhodcovia nainštalované počas extraligových zápasov ponúkajú aj nasledujúce momenty:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Posily, rozhodcovské perly aj bitky, začína sa extraliga