Poliaci sú lepší ako pred rokmi

(Autor: borussia24.pl)
Pavol Spál|25. máj 2012 o 19:48

Slovenský futbal začína novú etapu, poľský pre zmenu čaká vrchol. Európsky šampionát na domácej pôde.

BRATISLAVA. Slováci sa môžu proti Poliakom pýšiť lepšou bilanciou vzájomných zápasov, naši triumfovali i v posledných dvoch zápasoch.

V rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sú Slováci tridsiati šiesti, súper je až na 65. mieste. I napriek tomu sú Poliaci v sobotňajšom súboji (o 17 h v Klagenfurte) favoritom.

"Štatistiky nie sú všetko, ale ak má mužstvo dobrú sériu s nejakým súperom, o to ľahšie a sebavedomejšie vstupuje do ďalšieho zápasu. Preto som optimista a verím, že dobrým výkonom znepríjemníme Poliakom prípravu na európsky šampionát a pokazíme im chuť," vravel obranca i stredopoliar Dušan Švento, ktorý sa po dvoch rokoch vrátil do národného tímu.

Tréner Stanislav Griga naznačil, že v zápase si chce vyskúšať viacerých hráčov. "Chceme vidieť v akcii tých, ktorí doposiaľ neboli lídrami. Nechceme byť Poľsku a potom aj Holandsku len sparingpartnerom, radi by sme si overili aj vlastné schopnosti," povedal Griga.

V Chorzówe sme rozhodli

V poslednom súboji v Chorzówe Slováci vyhral 1:0, čím si vybojovali postup na majstrovstvá sveta 2010 do JAR. O zápase rozhodol vlastný gól Gancarczyka. Tento hráč už v národnom tíme Poľska nefiguruje.

"Odvtedy riadne prerobili tím. V súčasnom kádri sú iba traja hráči z nášho posledného vzájomného zápasu. Stavili na mladú krv, zmenili tvár a hrajú disciplinovanejšie," opísal Poliakov tréner Michal Hipp.

Kostru poľského tímu tvorí i brankár Arsenalu Wojciech Szczesny a trio z majstra Bundesligy Borussie Dortmund - obranca Lukasz Piszcsek, stredopoliar Jakub Blaszczykowski a útočník Robert Lewandowski.

Trio Poliakov malo podiel na viac ako polovici gólov nemeckého šampióna.

Kanonier Dortmundu

Najväčší rešpekt vzbudzuje Robert Lewandowski, poľský futbalista minulého roka a najlepší kanonier Borussie Dortmund. Iba dvadsaťtriročný útočník bol s 22 gólmi tretím najlepším strelcom Bundesligy.

Moderný obranca Piszcsek patril v Nemecku na svojom poste k najlepšie hodnoteným hráčom. Rýchly stredopoliar Blaszczykowski bol tretím najlepšie prihrávajúcim hráčom Bundesligy.

Sú rebríčkovo nižšie

Poľsko je síce podľa rebríčka najnižšie postaveným tímom na majstrovstvách Európy, ale tréneri Franciszek Smuda verí, že v domácom prostredí môžu postúpiť až do štvrťfinále.

"Je to náš cieľ a ja som presvedčený, že to dokážeme," vyhlásil šesťdesiattriročný tréner.

Poľsko hrá v skupine s Českom, Ruskom a Gréckom. Šampionát otvorí (8. 6.) jeho stretnutie s Gréckom vo Varšave..

Pikantériou je, že Smuda má v kádri až päť hráčov s poľskými koreňmi, ktorí sa narodili alebo vyrastali mimo Poľska.

Zápas vysiela naživo Dvojka od 16.45 h.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov