Podľa Jurča trénera bol syn obeťou sabotáže

TASR|14. aug 2004 o 22:53

Atény 14. augusta (TASR) - Smoliarsky olympijský debut slovenského reprezentanta Mateja Jurča v pretekoch cestných cyklistov pripísal jeho otec a tréner ...

Atény 14. augusta (TASR) - Smoliarsky olympijský debut slovenského reprezentanta Mateja Jurča v pretekoch cestných cyklistov pripísal jeho otec a tréner Milan trom faktorom - defektu spôsobenému niekoho zlomyseľnosťou, nevšímavosti technikov na trati a slabému zastrešeniu zo strany Slovenského cyklistického zväzu.

Jeho syn v role najmladšieho člena pelotónu, ktorý len pred týždňom oslávil 20. narodeniny, bol ešte tri kolá pred koncom v prvej dvadsiatke pretekárov, no nakoniec preteky nedokončil, lebo po defekte mu technici odmietli napriek signalizácii vymeniť zadného koleso. "Ten predmet, ktorý spôsobil defekt som našiel a schválne som ho nezahodil. Sú to zletované dva kúsky drôtov s ostrými hrotmi. Niečo také dakto domácky vyrobil a " prezradil tréner, ktorého syn bol na najlepšej ceste zopakovať skvelé umiestenie z Atén z vlaňajšieho šampionátu do 23 rokov.

"Ako sa však zachovali technici zo Shimana, ktorí mali koleso vymeniť, sa dá pomenovať na päť hlások, vyslovovať to však nebudem. Maťo mával na nich oboma rukami a oni ho obišli. Pritom tam boli na to, aby mu to koleso poskytli. Pravdepodobne by nevedeli zniesť, že ich Holanďanov a Francúzov poráža niekto zo Slovenska. Takéto niečo funguje vo svete cyklistiky. Nič také by sa však nemuselo stať, ak by sme mali nejakú striešku zo strany zväzu a chalani by napríklad mali rovnaké kolesá. Takto sme nemohli použiť Riškove kolesá. Jediné, čo sme od zväzu dostali jeden dres a jedny kraťasy. Som z toho smutný."

Jediný Slovák v cieli 235 km dlhých pretekov vedúcich historickým centrom Atén a s malou "horskou prémiou" pod antickou Akropolou Riška si v porovnaní so Sydney polepšil o takmer dvadsať priečok. Navyše nakoniec patril do polovice pretekárov, ktorá preteky v extrémnej horúčave dokončila, ale spokojnosť bezprostredne po prejazde cieľovou čiarou chýbala. "Škoda, ale niet mi k čomu blahoželať. Moje umiestenie ešte neviem zaradiť. Boli to ťažké preteky a posledné tri kolá som už mal kŕče, potom som sa síce z toho spamätal, ale tá medzera už bola príliš veľká," hodnotil Riška. Počas pretekov dokázal vnímať iba divákov lemujúcich 13 km dlhý okruh. "Atmosféra bola výborná a veľmi sa mi páčilo ako diváci povzbudzovali," pochválil 29-ročný Žilinčan Aténčanov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Podľa Jurča trénera bol syn obeťou sabotáže