Po sobote vo štvrťfinále len Argentína a Chorvátsko

SITA|7. mar 2009 o 19:15

Po sobotňajších štvorhrách sú známi len dvaja štvrťfinalisti 98. ročníka Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov - Argentína a Chorvátsko.

BRATISLAVA.

Deblová časť programu zápasu USA - Švajčiarsko v Birminghame v Alabame (hrá sa od 20.00 h SEČ) na tom nič nezmení, pretože po piatkových dvojhrách je stav 1:1.

Vlaňajší finalisti "šalátovej misy" Argentínčania, na ktorých pri totálne obmenenej zostave oproti novembrovému sklamaniu bolo v Buenos Aires zvedavých iba niekoľko stovák fanúšikov, vedú aj bez Juana Martina Del Potra a Davida Nalbandiana nezvratne 3:0 nad slabučkými Holanďanmi, keď špecialista na párové zápasy Lucas Arnold Ker a Martin Vassallo-Arguello za dve hodinky zdolali Jesseho Hutu Galunga a Rogiera Wassena a nadviazal na singlová úspechy Juana Ignacia Chelu a Juana Monaca. Juhoamerický tím si medzi najlepšími ôsmimi - určite u súpera bez ohľadu na jeho meno - zmeria sily s postupujúcim z atraktívneho ostravského duelu Česko - Francúzsko.

Hostitelia sa v sobotu po druhý raz v tomto súboji s papierovým favoritom ujali vedenia zásluhou dodatočne na štvorhru nominovanej dvojice singlistov Tomáš Berdych - Radek Štěpánek. Vzhľadom na renomé Gillesa Simona i Joa-Wilfrieda Tsongu, zhodne účastníkov novembrového šanghajského Masters Cupu, však ešte zďaleka o ničom nie je rozhodnuté. "Galský kohút" vedie v bilancii vzájomných duelov (vrátane niekdajšieho Česko-slovenska) 7:6, ale čaká na triumf na českom území od roku 1926.

Chorváti si v Poreči podľa všeobecných očakávaní suverénne poradili s Čiľanmi, ktorí hrali bez maródujúceho trojnásobného olympijského medailistu Fernanda Gonzáleza a stále platí, že na európskej pôde sa nepresadili od roku 1967. O triumf šampióna zo sezóny 2005 sa aj v debli postarali Mario Ančič a Marin Čilič. Chorváti budú vo štvrťfinále čeliť úspešnému zo spomenutého stretnutia predvlaňajšieho víťaza tejto súťaže Spojených štátov amerických a Švajčiarska oslabeného absenciou Rogera Federera.

V ostro sledovanom dueli obhajcov trofeje Španielov so Srbmi na antuke v Benidorme sa David Ferrer presne po týždni hladko revanšoval tretiemu hráčovi svetového rebríčka Novakovi Djokovičovi za prehru z dubajského finále a líder renkingu Rafael Nadal povolil Jankovi Tipsarevičovi len tri gemy. Nádej pre balkánsky tím udržal tandem Viktor Troicki, Nenad Zimonjič. V nedeľu by sa mal uskutočniť šláger Nadal - Djokovič. Ako je známe, v piatok sa vôbec nehralo po tom, ako provizórne tribúny poškodil silný vietor.

V Malmö po dvoch piatkových päťsetových maratónoch pretrváva napätie aj v okolí Baltiska Hallen, ktorá je na základe rozhodnutia miestnej radnice z bezpečnostných dôvodov pre konflikt v pásme Gazy bez divákov a obkolesená strážcami poriadku. Experti na štvorhru Simon Aspelin a Robert Lindstedt si poradili s izraelskou dvojicou Amir Hadad, Andy Ram, otázne však je či "severania" dokážu ťažiť z náskoku 2:1. Thomas Johansson totiž vyhlásil, že proti Harelovi Levymu odovzdal absolútne všetko a chladí si členok najväčším vreckom s ľadom na svete, a Andreas Vinciguerra má z ostatných mesiacov, ba dokonca rokov, ešte menej zápasovej praxe.

Rusi si zbytočne skomplikovali situáciou v Sibiu proti Rumunom, keď za stavu 2:0 na stretnutia nevyužili skóre 2:0 na sety vo štvorhre. Marata Safina a Dmitrija Tursunova napokon ešte dokázali prekvapiť Marius Copil a Horia Tecau, asi však pôjde len o intermezzo na ceste "zbornej" ďalej.

Šťastenu evidentne urazili Rakúšania (v Nemecku majú historickú bilanciu 0:4) v Garmisch-Partenkirchene: Jürgen Melzer totiž po dosť nečakanom vstupnom triumfe Stefana Koubeka nad Rainerom Schüttlerom premrhal proti Philippovi Kohlschreiberovi náskok 2:0 na sety a 4:2 a celkový priebežný obrat dokonali v sobotňajšej štvorhre Kohlschreiber s Nicolasom Kieferom proti deblovo uznávanejším Julianovi Knowlemu a Alexandrovi Peyovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Po sobote vo štvrťfinále len Argentína a Chorvátsko