Plachého spor so zväzom pokračuje. Bojujú zaňho aj Liba či Švajlen

Jozefa Plachého podporili viaceré osobnosti.
Jozefa Plachého podporili viaceré osobnosti. (Autor: sita)
Vladimír Mezencev|1. jún 2018 o 00:00

Na podporu legendárneho športovca vznikla oficiálna petícia.

KOŠICE. Mnohí, ktorí niečo počuli o súdnych ťahaniciach najlepšieho košického atléta všetkých čias Jozefa Plachého s Atletickým klubom v Dubnici nad Váhom a Slovenským atletickým zväzom (SAZ), považujú celú záležitosť iba za prejav jeho osobnej ješitnosti, či snahu o to, aby sa meno Plachý opäť tak často skloňovalo v médiách ako v tých preňho najslávnejších časoch.

Tie zhodou okolností začali práve pred polstoročím.

Je to naozaj malichernosť, keď SAZ bez udania dôvodu zmenil úspešný projekt Hľadáme nového Jozefa Plachého na iný a bez toho, aby to aspoň oznámil tomu, koho meno niesol?

Chcel aj ujmu vo výške 10 000 eur

Pod Plachého menom v priebehu 12 ročníkov súťaže zápolilo v rôznych bežeckých kategóriách približne 180 000 chlapcov a dievčat.

Podujatie pod názvom Hľadáme nových slovenských olympionikov, ktoré malo nahradiť to pôvodné s Plachého menom, sa v dôsledku či už nezáujmu zo strany pedagógov, trénerov i funkcionárov, neujalo a po krátkom čase zaniklo.

Plachý v súdnej žalobe žiadal obnovenie pôvodného podujatia aj s jeho menom, ospravedlnenie a náhradu nemajetnej ujmy vo výške 10 000 eur, ktoré chcel venovať práve „svojmu“ behu s cieľom vyhľadávať nové talenty.

Okresný súd v Dubnici nad Váhom a Krajský súd v Trenčíne jeho žalobu zamietli a tá sa po odvolaní ocitla na Najvyššom súde SR.

Požiadal o vyradenie zo Siene slávy

O veľmi zlých vzájomných vzťahoch medzi štvornásobným olympionikom, jedným z najlepších svetových stredopoliarov v rokoch 1968-1982, držiteľom štyroch medailí z európskych šampionátov (vrátane zlatej) a SAZ svedčí aj to, že Plachý požiadal o vyradenie zo Siene slávy slovenskej atletiky.

Predstavitelia slovenskej atletiky na túto žiadosť reagovali až po poldruha roku s tým, že splnia Plachého želanie, ale hocikedy, keď si to rozmyslí, ho uvedú do nej späť.

Bývalý juniorský svetový rekordér, ale aj seniorský európsky svoje rozhodnutie zatiaľ nezmenil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Plachého spor so zväzom pokračuje. Bojujú zaňho aj Liba či Švajlen