Pittsburgh opäť vyhral a vyrovnal sériu

Tučniak Malkin sa teší z prvého gólu zápasu.
Tučniak Malkin sa teší z prvého gólu zápasu. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. jún 2009 o 07:01

Hokejisti Pittsburghu vyhrali vo štvrtom finálovom zápase play off NHL nad Detroitom opäť 4:2 a vyrovnali stav série na 2:2.

PITTSBURGH. Záverečné boje o Stanleyho pohár pokračujú v noci na nedeľu, mužstvá sa sťahujú do mesta motorov.

Slovenskí hokejisti sa znovu nepresadili. Marián Hossa bol najaktívnejším strelcom Red Wings, keď za 18 minút a 59 sekúnd vyslal 6 pokusov, ale vo finále ešte neskóroval. V štatistike plus-mínus mal nulu, podobne Miroslav Šatan v drese víťazných Penguins, ten však odohral iba 5 minút a 11 sekúnd, dvakrát vystrelil na bránku.

PITTSBURGH - DETROIT 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)

Góly: 3. Malkin (Letang, Staal), 29. Staal (Talbot, Eaton), 31. Crosby (Malkin), 35. Kennedy (Crsoby, Kunitz) - 19. Helm, 21. Stuart (Zetterberg, Rafalski). Rozhodcovia: Joannette, McCreary - Miller, Morin, vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, strely na bránku: 31:39, 17.132 divákov. Stav série: 2:2.

Pittsburgh:

Fleury - Gončar, Orpik, Scuderi, Hill, Letang, Eaton - Guerin, Crosby, Kunitz - Fedotenko, Malkin, Talbot - Kennedy, Staal, Cooke - Šatan, Dupuis, Adams.

Detroit:

Osgood - Rafalski, Lidström, Stuart, Kronwall, Lebda, Ericsson - Franzen, Zetterberg, Cleary - Hossa, Filppula, Holmström - Samuelsson, Hudler, Helm - Maltby, Leino, Draper.

Vo vysokom tempe začali oba tímy, najmä Pittsburgh mal sprvoti iniciatívu a šance. Hralo sa najmä podľa nôt skvelého Malkina, ruský center nielenže nadviazal na predchádzajúce výkony, ale vo štvrtom zápase k tomu pridal aj punc výnimočnosti.

Úvodný gól z jeho hokejky bol pokračovaním šancí, ktoré pripravil spoluhráčom. Predbežne ešte nie recept, keďže Detroit vo väčšine striedaní ovládol na desať minút hru a do šatní šiel okrem neuveriteľnej porcie 19 striel aj s vyrovnávajúcim gólom Helma. Po obrátke obkorčuľoval obvod útočného pásma Zetterberg a jeho príťuk od modrej na druhý gól hostí využil Stuart.

Malkin sa následne dostal do ďalšej šance a v návale aktivity fauloval. Jeho vylúčenie domáci kolektív prečkal aj so šťastím, následne síce išiel von Orpik, ale šance mali Pens. Najprv unikol Malkin a tiesnený takmer vyrovnal, po minúte sa stále ešte v oslabení podarilo vyrovnať Staalovi popri nedôraznom Rafalskom. Hráči Pittsburghu využili otrasenie súpera, dostali ho pod tlak a Malkin v úniku dvoch na jedného prihral na 3:2 Crosbymu.

Oddychový čas trénera Babcocka pomohol hosťom trochu zmierniť rytmus tučniakov, ale štvrtému gólu nezabránil. Stuart zaváhal v rozohrávke a Kennedy si po gólový puk prišiel po skvelom vlastnom forčekingu cez Kunitza a Crosbyho v priam dokonalých diagonálnych pasoch.

Oázou v detroitskej hokejovej (s)púšti bolo prakticky len jedno striedanie, v ktorom sa o závar staral najmä Hossa. Jemu i jeho spoluhráčom sa ale ináč vôbec nedarilo a tesne pred zvukom klaksónu mal v úniku ďalšiu veľkú šancu Malkin. V treťom dejstve mali Red Wings síce prevahu, ale boli prakticky bezzubí. Penguins sústredeným systémom odolávali nájazdom, ktoré postupne chabli.

Zaujímavosti po štvrtom finále Stanleyho pohára v hokeji medzi Pittsburghom a Detroitom (4:2, zdroj: nhlmedia.com)

- Len tretíkrát od roku 1978 sa v prvých štyroch zápasoch finále o Stanleyho pohár presadili iba domáce tímy. V roku 1978 si v domácom prostredí v úvodných štyroch súbojoch finále udržali neporaziteľnosť Montreal a Boston, v roku 2003 New Jersey a Anaheim.

- Center Penguins Jevgenij Malkin dosiahol vo štvrtom finále ďalšie dva kanadské body za gól a asistenciu a celkovo ich v play-off nazbieral v 21 stretnutiach 35. Je to najlepší individuálny výsledok od sezóny 1992/93, v ktorej Wayne Gretzky dosiahol 40 bodov (15+25) ako hráč Los Angeles.

- Malkin je so 7 bodmi (2+5) najproduktívnejším hráčom finálovej série, navyše vyslal na súperovu bránku aj najviac striel (18).

- Sidney Crosby vďaka víťaznému gólu vo štvrtom finále ako druhý hráč tohtoročného play-off pokoril 30-bodovú hranicu, po ďalšej asistencii na presný zásah Tylera Kennedyho má na svojom konte už 31 bodov (15+16). Crosby a Malkin sú od roku 1994 prvými spoluhráčmi, ktorým sa vo vyraďovacej časti v jednej sezóne podarilo prekonať 30-bodovú hranicu. Naposledy sa to podarilo duu z New York Rangers Brian Leetch (34 bodov, 11 gólov, 23 asistencií) a Mark Messier (30, 12+18).

SITA
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pittsburgh opäť vyhral a vyrovnal sériu