Pick 6: Aj najmocnejší padli. Zlyhal muž, ktorého sledovala celá rodina

Hráči Clevelandu sa tešia po tom, ako kicker Jake Moody (vpravo) nepremenil field goal.
Hráči Clevelandu sa tešia po tom, ako kicker Jake Moody (vpravo) nepremenil field goal. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|20. okt 2023 o 15:00

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov týždňa. Ten ostatný bol najmä v znamení prekvapivých momentov. Dočkali sme sa prehier doposiaľ neporazených a výhier tých, od ktorých sa to nečakalo.

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Bengals otáčajú kormidlo

Cincinnati Bengals vyhrali tretí zápas po sebe. So zápisom tri výhry a tri prehry sú opäť v konverzácii o mužstvách, ktorých sa treba báť. Navyše, ostatná výhra prišla proti oddýchnutým Seattle Seahawks.

Ak začnem od konca, tak Seattle mal všetky tromfy v rukách. V posledných troch minútach zápasu sa dokázal dvakrát po sebe dostať do redzóny.

Prehrával pritom iba o štyri body. Ani raz sa mu však nepodarilo skórovať, keď obrana Cincinnati, špeciálne ich front seven, heroicky odolala.

VIDEO: Kľúčový moment pri výhre Cincinnati Bengals

Seahawks získali o 167 yardov viac ako súper. Z piatich návštev v redzóne však dokázali dať touchdown iba z tej prvej.

Bengals útok vyzeral veľmi dobre v prvých dvoch driveoch, v ktorých prepochodoval celé ihrisko a skóroval dva touchdowny. Potom sa však útok začal trápiť a ponúkal súperovi možnosti vrátiť sa do zápasu.

Najmä po strate ľavého tackla Orlando Browna Jr. bol útok okolo quarterbacka Joe Burrowa v hibernácii. Naopak, obrana vedená Trey Hendricksonom, B.J. Hillom a Samom Hubbardom trestala každé zaváhanie súpera.

 Tabuľka Konferencie AFC

Pick 2: Neodpisujte nás ešte

Houston Texans mali patriť k najslabším mužstvám ligy. Washington Commanders zase po sympatickom začiatku sezóny prehrali tri zápasy po sebe. Napriek tomu sú obe tímy na bilancii 3-3 a spokojné.

Texans, aj na moje prekvapenie, vyhrali proti New Orleans Saints a to napriek tomu, že v tomto súboji narazili na top 5 behovú aj passovú obranu.

Útok okolo nováčika C.J. Strouda je výsostne vedený vzduchom, no nestroskotal na Marshonovi Lattimoreovi a spol. A hoci Stroud hodil v tomto zápase svoju prvú interception v NFL, súper ju galantne rovno vrátil späť.

VIDEO: C.J. Stroud hodil loptu do rúk Zacka Bauna, no ten ju stratil

Velitelia z Washingtonu pred týždňom sklamali a navyše cestovali na ihrisko Atlanty. Falcons nielen že zahrali veľmi dobre, ale doma neprehrávajú.

Nuž, v tomto zápase to neplatilo. Bol to súboj dvoch mladých QB, ktorí tak trochu so šťastím skúšajú, aké je to byť jednotkou tímu v NFL.

Atlantský Desmond Ridder skúšal pokračovať v agresívnejšej hre vzduchom, skóroval aj dva TD na svojich tight endov. Keď sa však zápas lámal, narazil na svoje limity a hodil tri interceptions.

Washingtonský Sam Howell sa vyvaroval chýb a aj vďaka dobrému dňu veterána Curtisa Samuela doviedol svojich k výhre. V tomto zápase sme sa dočkali aj veľkého míľnika. Calais Campbell si zaknihoval sack s číslom 100.

VIDEO: Calais Campbell a jeho jubilejný 100. sack v kariére

Pick 3: Nik nie je perfektný

Trvalo to šesť týždňom a už nemáme mužstvo, ktoré by iba vyhrávalo.

San Francisco 49ers aj Philadelphia Eagles prehrali v zápasoch, v ktorých boli veľkým favoritom. Miami Dolphins z roku 1972 tak stále zostávajú jediní s perfect season. Ako sa to stalo? Krátka odpoveď: skvelé obrany.

Začnime v New Yorku, kde si domáci Jets pripísali s Eagles vôbec prvú výhru v histórii. Najmä v druhom polčase obrana domácich dominovala a to napriek veľkej maródke v secondary.

Obrana Roberta Saleha celkovo získala štyri lopty, držala súperov beh na 2,3 yardov na pokus a v závere zápasu dokázala súpera poslať štyri a von.

Áno, aj Garrett Wilson mal nádherné zachytenie lopty. Áno, aj Breece Hall mal beh pre TD. Bolo to však o obrane. Tá držala veľmi dobre hrajúceho Jalena Hurtsa stále v pozore a v závere ho dotlačila do chybných rozhodnutí.

Quarterback tímu Philadelphia Eagles Jalen Hurts v zápase NFL proti New Yorku Jets.
Quarterback tímu Philadelphia Eagles Jalen Hurts v zápase NFL proti New Yorku Jets. (Autor: TASR/AP)

Pre mňa ešte väčším prekvapením je prehra San Francisca. Áno, nastupovalo proti výbornej obrane Cleveland Browns. Browns však chýbal QB a čakal som, že to bude v podstate jednoduchá záležitosť.

P.J. Walker však ukazuje, že z času na čas dokáže aj z pozície náhradníka prekvapiť a dať svojmu mužstvu šancu na výhru.

Faktom je, že Niners utŕžilo v zápase niekoľko bolestivých zranení. Bez Deebo Samuela a Christiana McCaffreyho sa hrá omnoho ťažšie.

Aj tak je však pozoruhodné, že Brock Purdy a jeho ofenzíva zo siedmych ofenzívnych driveov v druhom polčase nevykúzlili takmer nič.

Presnejšie, z prvých šiestich mali iba 21 yardov. Tým posledným sa dostali k potenciálne víťaznému field goalu, ale kicker Jake Moody zlyhal. A to ho na tribúne sledovala celá jeho rodina, ktorá si urobila výlet do Clevelandu.

VIDEO: Jake Moody nepremenil víťazný field goal

Pick 4: Vikings sa ešte nevzdávajú

Minnesotu Vikings čakajú ťažké týždne bez svojho najlepšieho hráča. WR Justin Jefferson je zranený minimálne na mesiac. V tom prvom si však Minnesota poradila s divíznym súperom a nad Chicago Bears vyhrala 19:13.

Že Jefferson chýbal je vidieť na číslach QB Kirka Cousinsa - len 181 nahádzaných yardov a jeden TD sú rozhodne podpriemerné čísla.

Dobrou správou pre purpurových je, že ofenzíva hlavného trénera Kevina O'Connella dokázala diverzifikovať svoje ciele. Úspešné zachytenie prihrávok mali TE T.J. Hockenson, WR Jordan Addison ako aj WR K.J. Osborn.

Horšou správou ako prehra je pre Chicago Bears zranenie Justina Fieldsa. Palec na hádzacej ruke je nepríjemná vec, snáď sa dá dohromady čo najskôr.

Ako sa blíži čas, kedy sa ukončia prestupy, stále častejšie sa spomínajú niektorí hráči Vikings. Cousins tieto debaty zatiaľ odmieta.

Zaujímavé meno je však aj Danielle Hunter. Jeho dva sacky a sedem tacklov si určite všimol nejeden generálny manažér.

Pick 5: Dolphins stále vysoko

Miami Dolphins pokračujú vo výborných výkonoch. S výnimkou prehry s Bills v zápasoch naozaj dominujú a to hlavne svojím explozívnym útokom.

Žiaden klub v histórii NFL nedal tak veľa yardov v prvých šiestich zápasoch ako oni. Z nich dal takmer tisíc yardov Tyreek Hill a nie je ani v polovici sezóny.

Wide receiver tímu Miami Dolphins Tyreek Hill zachytáva loptu.
Wide receiver tímu Miami Dolphins Tyreek Hill zachytáva loptu. (Autor: TASR/AP)

Mám pocit, že ich super výbušný útok sa stáva značkou samou o sebe.

Spolu s neortodoxným trénerom, ktorý pôsobí „nerdovsky“ zábavne, s extrémne rýchlymi hráčmi a s Hillom, ktorý nestráca na svojej výnimočnosti.

Svoj touchdown oslávil tiež výnimočne - dobehol mimo ihriska, zobral niekomu z personálu telefón a natočil sa ako robí salto.

Dostal za to penaltu a bude z toho aj pokuta. Ale zároveň ďalšie virálne video. Budete si ho musieť nájsť sami, lebo sa priebežne objavuje a maže.

Pick 6: Odrážajú sa Giants odo dna?

Giants z mesta New York bojovali proti veľkému favoritovi zo štátu New York, aby nakoniec podľahli Buffalu Bills tesne 14:9.

Ak som v prvom postrehu písal, že Seahawks doplatili na svoju neschopnosť vyťažiť z ich pobytu v redzone viac bodov, pri Giants to platilo ešte viac. Z piatich príležitostí ani raz neskórovali TD a iba trikrát skórovali field goal.

Je to veľká škoda. Motívom tohto kola boli dominantné obrany, videli sme ju aj v tomto dueli v podaní Giants. Musím povedať, že konečne. Toto bol zápas, v ktorom zverenci Briana Dabolla nemali mať žiadnu šancu.

Nastúpili bez Daniela Jonesa, Andrew Thomasa a štyroch ďalších starterov ofenzívnej línie. Nakoniec tri štvrtiny zápasu vyhrávali a boli naozaj blízko. Dá sa povedať, že pár centimetrov.

VIDEO: Posledná akcia zápasu medzi Bills a Giants

Giants prehrali piaty zápas zo šiestich. Aký dramatický rozdiel oproti minulej sezóne. Tentokrát však ukázali bojovnosť a naozaj boli súperom.

Na ihrisko sa vrátil Saquon Barkley. Dokážu Giants na tom budovať a vyhrať najbližšie tri zápasy proti Washington Commanders, New York Jets a Las Vegas Raiders? Faktom je, že do žiadneho nepôjdu ako favoriti.

Tabuľka Konferencie NFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Aj najmocnejší padli. Zlyhal muž, ktorého sledovala celá rodina