Pred troma rokmi bola v narkóze a pracovala s barlami pri peci. Ako vznikli trofeje tento rok?

Víťazné trofeje pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej 2024.
Víťazné trofeje pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej 2024. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|18. jan 2024 o 09:25

Čo získajú najlepšie lyžiarky v Jasnej?

BRATISLAVA. Najlepšie lyžiarky víkendových pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej sa môžu tešiť na trofeje z dielne známej umelkyne Gordany Glass.

Jej diela už pri návšteve Slovenska dostali napríklad pápež Benedikt XVI. či britská kráľovná Alžbeta II., pre ktorú vyrobila sklenenú šperkovnicu vykladanú zlatom a platinou.

Umelkyňa s chorvátskymi koreňmi pracovala na príprave trofejí pre Svetový pohár v Jasnej niekoľko mesiacov. 

S barlami pri peci

Skúsenosti pri príprave trofejí Gordana Glass už mala. Prvú kolekciu tvorila v roku 2021.

Víťazky slalomu a obrovského slalomu vtedy získali originálnu sklenenú trofej s názvom Ľadový kvet.

Tešila sa z nej aj slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá pred troma rokmi obsadila prvé miesto v obrovskom slalome a druhé miesto v slalome. 

„Keď ma prvýkrát oslovili, tak som bola v narkóze. Bola som na lyžovačke v St. Moritzi a rozbila som si celé koleno. Mala som úraz a vyskočilo mi.

Celú noc mi vyzváňal mobil, ja som však bola v tom čase na sále,“ zaspomínala umelkyňa, ktorú zo svahu zniesli na saniach. 

Bol január a Svetový pohár v Jasnej sa vtedy uskutočnil v marci. 

„Potrebovali, aby som sa vrátila čím skôr a pripravila trofeje. S barlami som stála pri peci a trávila tri, štyri týždne prácou. Bola to brutálna rehabilitácia.

Mala som dôvod, aby som sa čo najskôr začala chodiť. Spomínam si na veľký adrenalín. Šla som do posledného dychu, aby som všetko pripravila.“

Obnovenie spolupráce

Sklenená trofej spred troch rokov bola maľovaná listrami drahých kovov, predné lupienky kvetu boli ozdobené zlatom, platinou a ružovým zlatom.

Pri tvorbe sa inšpirovala slovenskou partou a ženskou krásou – motívmi Svetového pohára v Jasnej. „Trofeje boli krásne, snežné, nežné, biele a ľadové. Boli to vločky, ktoré znázorňovali kvet plesnivec.“

Na umelecké diela boli iba pozitívne ohlasy a preto sa organizátori rozhodli v spolupráci pokračovať. Tentokrát však Gordane Glass dali vedieť skôr ako dva mesiace pred pretekmi. 

„Viem to od leta. Je to oveľa jednoduchšie, keď viem, do čoho ideme. Cien je síce viac, ale teším sa novej tvorbe,“ povedala.

Ľadový kvet - trofeje pre víťazky SP v Jasnej 2021.
Ľadový kvet - trofeje pre víťazky SP v Jasnej 2021. (Autor: World Cup Jasná)

Symbolika náročnej cesty

Každá trofej je originálna. „Nerada robím dve rovnaké veci. Úprimne, nebaví ma to. Teraz sme chceli pridať trošku farebnosti a sú tam farebné kvety. V novej vizualizácii som nevedela vybrať farebnosť, ktorá by bola najkrajšia. 

Prišla som s nápadom spraviť kolekciu, aby to bolo pestré a každá z nich bola originál. Páčilo sa mi, že som v tvorbe mohla prepájať kovy a farebnosť. Postup je komplikovaný, je to skladanie každého jedného kúsku. Je to x hodín práce. Materiál sa musí odrezať, zabrúsiť. 

Tri, štyri hodiny sa pracuje iba na diamantovej brúske, ktorú musí niekto držať, pretože sa môže stať, že trofej praskne. Maľbu však riešim iba ja. Čo sa týka rôzneho prichytenia, rezania, lepenia, gravírovania, mám tím päť, šesť ľudí.“

Čo je tohtoročný hlavný motív?

„Kvet, ktorý má postoj lyžiarky, ktorá ide medzi bránky. Ak chce lyžiarky získať kvet, musí prejsť nejakú cestu. Pridala som tam i detail schodíkov, ktoré predstavujú prekážky.“

Umelkyňa spravila asi dvadsať rôznych trofejí, z ktorých vyberie desať. Odlíšené sú i tvorby za jednotlivé umiestnenia. Víťazka získa dielo z 24-karátového zlata, ktorého cena je okolo dvetisíc eur. 

Korunka pre víťazku

Okrem trofeje získa víťazka pretekov originál korunky od šperkárky Petry Tóth. Vyrobila štyri, ak by náhodou na stupňoch víťaziek stáli dve lyžiarky. Inšpirovala sa krojmi liptovských dedín a ukryla do nich kus Liptova. 

„Z každého kroja sme si vybrali fragmenty, ktoré sme následne prispôsobili vizuálu Svetového pohára. Tentoraz sa niesol vo výrazných lámaných farbách, akoby ste sa na svet pozerali cez kryštáliky ľadu,“ prezradila autorka návrhov pre MY Liptov. 

Korunka je z pozlátenej mosadze, ručne maľovaná a ozdobená českým krištáľom. Farby sú výrazné a pestré. 

Okrem toho, najlepšia pätnástka, ktorá sa zúčastní na verejnom žrebovaní štartových čísel, získa na pamiatku šperky v podobe prívesku. Všetky pretekárky dostanú náušnice. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pred troma rokmi bola v narkóze a pracovala s barlami pri peci. Ako vznikli trofeje tento rok?