Igor, Pepi a Lujza. Vlhová môže v Levi prekonať Shiffrinovú

Petra Vlhová vyhrala slalom v Levi aj dnes v nedeľu.
Petra Vlhová vyhrala slalom v Levi aj dnes v nedeľu. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|19. nov 2021 o 11:30

Soba majú len tri lyžiarky.

LEVI, BRATISLAVA. Posledné tri týždne Petra Vlhová trénovala v tme a hmle. Za polárnym kruhom sa pripravovala na dva slalomy Svetového pohára v Levi.

Počas tohto obdobia poznala len hotel, kopec a posilňovňu. Tréningový stereotyp narušila len pri návšteve farmy, na ktorej žijú soby. Tri z nich patria Vlhovej.

„Som šťastná, že žijú na tejto farme, kde majú všetko, čo potrebujú a žijú v tých najlepších podmienkach. Vidíme sa opäť budúci rok,“ napísala Vlhová na Instagrame.

Preteky v Levi sú špecifické nielen tým, že sú najsevernejšie v celom programe Svetového pohára, ale aj svojimi unikátnymi cenami.

Netradičná trofej? Sobie mláďa

Víťazi pretekov v alpskom lyžovaní zväčša dostávajú medaily a cenné trofeje zo skla či kovu vyrobené špeciálne na danú príležitosť či podujatie.

V Záhrebe lyžiarky bojujú o trofej Snehovej kráľovnej, vo Flachau zase o trofej Salzburskej princeznej snehového vesmíru.

Výnimkou je len Svetový pohár v Levi, kde najrýchlejší pretekári dostávajú po triumfe sobie mláďa. Netradičnú tradíciu zaviedli organizátori v roku 2013.

Po pretekoch privedú soba zvyčajne dve ženy oblečené v tradičných laponských odevoch a symbolicky ho odovzdajú víťazke či víťazovi. Vždy ide o mláďa narodené na jar.

Soby jej pripomínajú víťazstvá

Pretekár má právo sobie mláďa nakŕmiť, vymyslieť mu meno a pred ďalšími pretekmi vo fínskom stredisku ho prísť navštíviť, keďže ostáva žiť na neďalekej farme.

„Bolo príjemné ich vidieť. Sú to veľmi pekné zvieratá. Viem, že sú to moje soby, pripomínajú mi moje víťazstvá a o to viac ma to teší,“ priznala Vlhová.

Petra Vlhová a sob Igor, rok 2017.
Petra Vlhová a sob Igor, rok 2017. (Autor: TASR/AP)

Slovenská lyžiarka vyhrala slalom v Levi už trikrát. Po víťazstve v roku 2017 pomenovala svojho prvého soba Igor – po svojom otcovi.

Vlani získala po dvoch triumfoch ďalších dvoch sobov. Jedného nazvala Pepi podľa svojej mentálnej trénerky Petry. Druhému dala meno Lujza po svojej neteri, dcérke brata Borisa.

Shiffrinová môže prekonať Stenmarka

Viac sobov ako Slovenka má len Američanka. Mikaela Shiffrinová. V Levi zvíťazila už štyrikrát. Jej soby sa volajú Rudolph, Sven, Mr. Gru a Ingemar, ktorého pomenovala po legendárnom švédskom lyžiarovi Stenmarkovi.

Bolo príjemné ich vidieť. Sú to veľmi pekné zvieratá. Viem, že sú to moje soby, pripomínajú mi moje víťazstvá, a o to viac ma to teší.


Petra Vlhová

„Samozrejme, najskôr som si od Ingemara vypýtala povolenie,“ vysvetľovala Shiffrinová.

Pred dvoma rokmi víťazstvom v Levi prekonala jeho rekord štyridsiatich víťazstiev v slalome.

„Keď som bola mladšia, ani v najbláznivejších snoch by mi nenapadlo, že raz dosiahnem takýto rekord. Ale stále si myslím, že Ingemar bol lepší,“ priznala Američanka.

Cez víkend môže vyrovnať či prekonať jeho rekord v počte víťazstiev v jednej disciplíne.

Stenmark má na konte 46. triumfov v obrovskom slalome, Shiffrinová doposiaľ vo Svetovom pohári vyhrala 45 slalomov.

Vlhová má vymyslené meno

Cez víkend však môže aj Vlhová dorovnať či prekonať štyri Shiffrinovej víťazstvá v Levi. Ak zvíťazí, musí si vymyslieť ďalšie mená pre sobie mláďa.

„Väčšinou to nerobím, ale keď sa to stane, už mám vymyslené meno. Ani sa nepýtajte aké, nepoviem to,“ naznačila Vlhová v dobrej nálade.

Okrem Shiffrinovej a Vlhovej má medzi lyžiarkami svojho soba už iba Slovinka Tina Mazeová, ktorá vyhrala v roku 2014.

Medzi mužmi má tri triumfy Rakúšan Marcel Hirscher, dva Nór Henrik Kristoffersen a jeden Nemec Felix Neureuther.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Igor, Pepi a Lujza. Vlhová môže v Levi prekonať Shiffrinovú