Petra Velitsa titul šokoval

Sportnet|1. okt 2007 o 00:00

Slovenská hymna zaznela v sobotu večer v nemeckom Stuttgarte na počesť 22-ročného Petra Velitsa, ktorý po skvelom finiši vybojoval na MS v cestnej

cyklistike zlatú medailu v pretekoch mužov do 23 rokov. Striebro získal Austrálčan Wesley Sulzberger a bronz Jonathan Bellis z V.Británie.

STUTTGART. Na 171,9 km trati súťažilo 168 cyklistov medzi nimi aj kvarteto Slovákov. V rovnakom čase ako P. Velits vybojoval pekné 11.miesto Juraj Sagan a na 36. mieste bol Martin Velits. Jozefovi Palčákovi sa v 3. kole roztrhla reťaz na bicykli, ptom síce pokračoval, ale v 7.kole pre prekročenie časového limitu musel skončiť preteky.

Predpoklady,že stuttgartský okruh ponúka veľké možnosti na úniky, sa začali napĺňať od samého začiatku. Pokúšali sa o ne menšie i väčšie skupiny, ale žiaden z nich nemal dlhšie trvanie. Nástup striedal nástup a veľmi aktívny bol aj Slovák Peter Velits. Do záverečného úseku si našiel veľmi výhodnú pozíciu a nakoniec preťal cieľovú pásku ako prvý. Dosiahol najväčší svoj najväčší úspech v doterajšej kariére.

"Profil trate mu vyhovoval, dve kolá pred cieľom skúsil ísť dopredu, čo síce nevyšlo, ale držal sa stále vpredu. Nespoliehal sa na záver, ale v špurte sa zorientoval skvele a mám z toho obrovskú radosť," povedal Petrov otec Ladislav Velits krátko po tom,čo jeho syn prebral zlatú medailu.

"Som veľmi šťastný, pred pretekmi som chcel skončiť čo najvyššie, ale na tak vysoký cieľ ako majstrovský titul som určite nemysle. Bol to veľmi ťažký okruh, pokúšal som sa vpredu zachytávať aj úniky súperov, ale bolo ťažké spoznať ktorí boli tí najväčší. Veril som si však, išiel som naplno a pomohla mi aj prítomnosť brata Martina," netajil svoju veľkú radosť nový majster sveta Peter Velits.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Petra Velitsa titul šokoval