Orientátorskú pohodu skalili viaceré výpadky

Rozpaky. Tréner Jozef Pollák má pred MS starosti.
Rozpaky. Tréner Jozef Pollák má pred MS starosti. (Autor: veja)
Sportnet|12. aug 2009 o 00:00

Majstrovstvá sveta v orientačnom behu sa blížia a štátnemu trénerovi Jozefovi Pollákovi, ktorý má medzi zverencami aj tých, čo vedie v KOB Akademik TU Košice, sa nálada nezlepšuje. Vyskytli sa totiž problémy, ktoré nadviazali na zdravotné ťažkosti z uplyn

ulého obdobia.


KOŠICE. Túto nedeľu sa v okolí Miskolca začne šampionát, na ktorom Slováci mienia zúročiť prácu v mančafte, čo sa začal formovať na MS na Ukrajine pred tromi rokmi.

Pokračovanie patálií

"Nebudeme však v optimálnej pohode," rozhovoril sa štátny kouč. Mal na mysli nachladnutie a chytené priedušky u Jany Macinskej. Preto už koncom minulého týždňa bolo otázne, či vrcholné podujatie absolvuje. Poruke boli iba dve zdravé orientátorky - Katarína Labašová a Martina Rákayová. "Nemáme, žiaľ, vhodné adeptky, ktoré by za Janku mohli zaskočiť, a tak nakoniec sme sa dohodli, že predsa pocestuje." Patálie sa začali v tíme už skôr. Vlani v jeseni si zlomil členok Pavol Bukovác a dlhšie trvalo, kým sa dostal do formy. Marián Dávidík na jar vyhlásil, že rezignuje na štart, lebo už bol zúfalý z toho, ako ho podchvíľou vyradilo z prípravy boľavé chodidlo. Napokon po lekárskych konzultáciách sa rozhodlo, že vycestuje a absolvuje iba jednu disciplínu - strednú trať. Lukáš Barták mal zase výpadky kvôli finišu na škole. "V najoptimálnejšom rozpoložení by preto mal byť u mužov iba Michal Krajčík, ale verím, že ani ostatných strasti kvalitatívne veľmi nepoznačia." V šprinte sa predstavia Rákayová, Labašová, Macinská, Bukovác, Barták. Na strednej trati prídu k slovu Rákayová, Macinská, Dávidík, Krajčík, Bukovác, na dlhej trati Rákayová, Labašová, Barták, Krajčík. V mužskej štafete kormidelník nasadí Bukováca, Krajčíka, Bartáka.

Ženy štafetu nepobežia

Ženy zápolenia štafiet vynechávajú. "Martina Rákayová vyhlásila, že je to jej posledný šampionát a všetko podriadila tomu, aby obstála v individuálnych pretekoch. Na jar bola v naozaj dobrej forme a naznačila ambície. Ťažko som sa s týmto rozhodnutím zmieroval, ale nakoniec som usúdil, že štafeta nemá lepšie vyhliadky ako na umiestnenie okolo desiatej priečky, kým v individuálnej súťaži môže naša orientátorka skončiť do desiatej priečky. A to by stálo za takúto obetu," riekol J. Pollák. Na margo atakovania špičky u mužov pripomenul, že v šprinte Bukovác a Barták (obhajuje 4. priečku z lanského šampionátu v Olomouci) by sa mohli presadiť. Na strednej trati sa čaká veľa od Dávidíka, ktorý sa vie zmobilizovať v pravý čas. "Dúfajme, že to tak bude i tentoraz. Tiež Krajčík na strednej i dlhej trati by mohol zamiešať karty kdesi na konci prvej dvadsiatky, čo by bolo solídne umiestnenie." Istou výhodou Slovákov je, že terény v Maďarsku poznajú a tento týždeň ešte na Silickej planine dolaďujú formu počas mapových tréningov.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Orientátorskú pohodu skalili viaceré výpadky