Organizátori OH v Soči si robia zásoby snehu. Pre istotu

(Autor: ilustračné - tasr/ap)
TASR|25. mar 2013 o 16:37

Sneh sa v lete nemá roztopiť vďaka špeciálnemu termoobalu. Stojí to jedenásť miliónov dolárov.

SOČI. Kým ruskú metropolu v Moskve zasiahla v posledných dňoch silná snehová vlna, organizátori ZOH 2014 v Soči sa obávajú, že na budúci rok vo februári bude snehu málo.

Nezvyčajné teplo počas uplynulej zimy v Soči donútilo lokálnych organizátorov k vytvoreniu 450-tisíc metrovkubických snehových zásob neďaleko Kaukazu, ktorý obklopuje rezort pri Čiernom mori.

"Pripravili sme sedem oddelených oblastí na uschovanie snehu vysoko v horách," povedal pre agentúru Reuters Sergej Bačin, generálny riaditeľ rekreačného strediska Roza Chutor, ktorého súčasťou je aj lyžiarske stredisko Krasnaja Poľana.

Práve tam sa uskutočnia olympijské preteky v zjazdovom lyžovaní, snoubordingu a disciplínach akrobatického lyžovania.

"Chcem ubezpečiť všetkých pretekárov, že nebudeme mať nedostatok snehu ani v prípade, že na budúci rok vo februári bude ešte teplejšie, ako bol v tomto," dodal Bačin. "Uskladňujeme veľa snehu len pre tento prípad."

Sneh bude zakrytý v "špeciálnom termoobale", aby odolal topeniu v letných mesiacoch.

"Očakávame, že okolo 140-tisíc m kubických sa roztopí, ale ešte stále nám zostane 300-tisíc m kubických snehu pre budúci rok," vysvetlil Bačin, ktorý odhaduje náklady na uchovávanie snehu na 11 miliónov dolárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Organizátori OH v Soči si robia zásoby snehu. Pre istotu