Je to pre nich monumentálny deň. O kandidatúru na ZOH požiadalo len jedno mesto

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: REUTERS)
REUTERS|29. feb 2024 o 22:57

Salt Lake City organizovalo olympijské hry už v roku 2002.

SALT LAKE CITY. Salt Lake City vo štvrtok oficiálne predložilo svoju kandidatúru na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2034 a úradníci tento moment označili za "monumentálny deň".

Organizátori zo Salt Lake City boli aj napriek tomu opatrní v prístupe k procesu uchádzania sa, ale nemohli potlačiť svoje nadšenie, keď stlačili tlačidlo a podali oficiálnu žiadosť Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV).

Salt Lake City 2034 a Francúzsko 2030 boli v novembri vybrané ako preferovaní hostitelia zimných olympijských hier.

Súčasťou predloženej žiadosti o preferovaného hostiteľa bola vízia a koncepcia hier v Salt Lake spolu s plánmi lokalít, štúdiami udržateľnosti a finančnými informáciami.

Koncom marca budú predložené federálne, štátne a miestne vládne záruky a dohody o využití miesta konania, ubytovacích a marketingových právach.

Hlavné mesto Utahu, ktoré hostilo zimné olympijské hry v roku 2002, sa pôvodne chcelo uchádzať o usporiadanie hier v roku 2030, ale upustilo od plánov, pretože boli príliš blízko letných olympijských hier v Los Angeles v roku 2028.

"Dnešok bol takýmto monumentálnym dňom na našej ceste za návratom hier do Utahu," povedal Fraser Bullock, prezident a výkonný riaditeľ výboru Salt Lake City - Utah pre hry (SLC-UT).

"Od hier v roku 2002 je šport v Utahu dedičstvom, ktoré pomáha definovať, kto sme. Pri pohľade do roku 2034 sa zjednocujeme pod víziou, aby sme skutočne pozdvihli naše komunity, zimné športy a zážitok z hier," dodal Bullock.

Pred hlasovaním MOV o hostiteľovi v roku 2034, ktoré sa uskutoční 24. júla v Paríži pred začiatkom letných hier, je ešte potrebné vykonať niekoľko krokov, ale vzhľadom na to, že nie sú žiadne iné ponuky, by mal byť tento proces formalitou.

Výbor dokonca požiadal MOV, aby sa hlasovanie uskutočnilo 24. júla, aby sa zhodovalo s Dňom pionierov v Utahu, štátnym sviatkom.

Komisia MOV pre budúceho hostiteľa má navštíviť Salt Lake City od 9. do 13. apríla, aby si prezrela miesta konania a zhodnotila prípravy pred predložením správy výkonnej rade, ktorá rozhodne, či by sa o kandidatúre malo hlasovať v pléne.

"Myslíme si, že im vyrazíme dych," povedal Bullock. "Sme veľmi, veľmi spokojní s tým, čo môžeme ponúknuť.

Ak po našej prezentácii dostaneme kladné hlasovanie, potom by sme hneď na mieste pristúpili k podpisu zmluvy o organizovaní olympijských hier. "Bude to pre nás veľmi výnimočný deň," uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Je to pre nich monumentálny deň. O kandidatúru na ZOH požiadalo len jedno mesto