Olympijský výbor sa ohradil proti politizácii športu, na propagandu ho zneužíva hlavne Rusko

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. mar 2024 o 13:17

Ruská vláda tiež prejavuje totálne nerešpektovanie globálnych antidopingových noriem a integrity súťaží.

BRATISLAVA. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) opätovne potvrdil svoj pevný postoj proti politizácii športu.

Učinil tak v utorok prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia, v ktorom uviedol, že hoci sa šport odohráva v rámci spoločnosti, športové organizácie v rámci olympijského hnutia budú uplatňovať politickú neutralitu.

„Majú práva a povinnosti autonómie, ktoré zahŕňajú slobodné stanovovanie a kontrolu pravidiel športu, určovanie štruktúry a riadenia svojich organizácií, právo voliť bez akéhokoľvek vonkajšieho vplyvu a zodpovednosť za zabezpečenie dodržiavania zásad dobrej správy verejných záležitostí,“ uvádza sa vo vyhlásení MOV.

Organizácia tiež zdôraznila to, čo sa píše v Olympijskej charte, a síce, že „poslaním MOV je propagovať olympizmus na celom svete a viesť olympijské hnutie“, pričom úlohou MOV je tiež „postaviť sa proti akémukoľvek politickému alebo komerčnému zneužívaniu športu a športovcov“.

Tieto princípy boli v ostatných rokoch opakovane uznané a podporované niekoľkými rezolúciami Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), vrátane výslovného „uznania základných princípov Olympijskej charty“.

Väčšinu z týchto rezolúcií prijali konsenzom všetky členské štáty OSN s výnimkou najnovšej, pri ktorej sa Rusko a Sýria zdržali hlasovali.

MOV poznamenáva, že v rozpore so základnými princípmi Olympijskej charty a rezolúciami Valného zhromaždenia OSN má ruská vláda v úmysle organizovať čisto politicky motivované športové podujatia v Rusku, tzv. letné a zimné hry priateľstva.

„Toto je do očí bijúce porušenie Olympijskej charty a zároveň porušenie rôznych rezolúcií OSN.

Ide o cynický pokus Ruskej federácie spolitizovať šport,“ tvrdí MOV a dodáva, že dokonca vidí riziko, že budú športovci svojimi vládami donútení zúčastniť sa na takomto plne spolitizovanom športovom podujatí, čím budú zneužití ako súčasť politickej propagandistickej kampane.

Ruská vláda tiež prejavuje totálne nerešpektovanie globálnych antidopingových noriem a integrity súťaží.

Ide o tú istú vládu, ktorá bola zapletená do systémového dopingového programu na zimných olympijských hrách v Soči 2014 a neskôr do manipulácie s antidopingovými údajmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympijský výbor sa ohradil proti politizácii športu, na propagandu ho zneužíva hlavne Rusko