Vlhová ani biatlonisti nepoznajú trate, kde budú bojovať o medaily

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|27. okt 2021 o 11:30

Do otvorenia olympijských hier v Pekingu ostáva 100 dní.

BRATISLAVA. Polroka po skončení letných hier v Tokiu sa uskutočnia zimné olympijské hry v Pekingu. Zatiaľ je o nich známe len veľmi málo. 

Kým v minulosti sa zvykli organizátori pýšiť štadiónmi, pokračovaním príprav a podujatie sprevádzala veľká popularizácia, Číňania sa obmedzujú na povinné informačné minimum. Hry sú zatiaľ akoby v utajenom režime. 

Do otváracieho ceremoniálu ostáva 100 dní. 

Nedostatočné informácie priznáva aj vedúci slovenskej výpravy a športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Roman Buček. 

„Ideme do neznámeho. Pohľad na zabezpečenie olympiády bude iný. Nemali sme možnosť si nič odskúšať, pozrieť si ako to vyzerá. Niektorí športovci majú tu možnosť napríklad sánkari, ale väčšina športovcov pôjde do Pekingu po prvýkrát,“ hovorí Buček. 

Rádius pohybu sa zmenší

Prípravy a protipandemické opatrenia môže porovnávať. Šéfom slovenskej výpravy bol aj na tokijských hrách. 

V Pekingu budú podľa neho v niektorých ohľadoch ešte prísnejšie obmedzenia. Kým napríklad v Japonsku mohli športovci absolvovať prípravné kempy (atléti a kanoisti) či naša výprava mala viac destinácii, kde sa mohli športovci zdržiavať, teraz budú pravidlá prísnejšie.

„Náš rádius pohybu sa scvrkáva na športovisko a olympijskú dedinu. A hrozia sankcie od varovania až po vylúčenie z olympiády a finančný trest. Všetko však bude v závislosti od pravidiel. Bude to podstatne prísnejšie,“ opisuje Buček. 

Komplikovaná bude už cesta do dejiska. Organizátori vzhľadom na covid podmienili vstup do olympijskej bubliny tým, že účastníci absolvujú priamy let do Pekingu bez prestupu či medzipristátia.

Momentálne také lety z Európy nie sú. Toto bude podľa Bučeka nesmierne náročné na organizáciu. Navyše, Číňania vydajú zoznam aeroliniek, ktorými budú môcť olympionici do Pekingu cestovať. 

Očkovanie nebude podmienkou, ale výhodou

Podstatným rozdielom v porovnaní s OH v Tokiu bude, že organizátori tlačia na očkovanie všetkých účastníkov. Plne zaočkovaní ľudia budú môcť vstúpiť priamo do olympijskej bubliny. Účastníci, ktorí nebudú zaočkovaní musia povinne zotrvať 21 dní v karanténe v Pekingu. 

Pre športovcov táto voľba nebude na prospech. Také dlhé obdobie bez možnosti plnohodnotného tréningu krátko pred olympiádou sa na výkone počas súťaží podpíše. 

Buček vraví, že olympijský výbor nie je cestovná kancelária.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vlhová ani biatlonisti nepoznajú trate, kde budú bojovať o medaily