V Anglicku vyskúšajú nové pravidlo. Využili by ho nedávno Trnava i Slovan

Martin Škrtel a Nordi Mukiele v hlavičkovom súboji - ilustračná fotografia.
Martin Škrtel a Nordi Mukiele v hlavičkovom súboji - ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. dec 2020 o 16:00

Tréneri budú mať o striedanie navyše.

ZÜRICH. Už v januári 2021 vstúpi do testovacej prevádzky nové futbalové pravidlo, tréneri budú môcť využiť jedno striedanie navyše pri hráčoch s podozrením na otras mozgu.

Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) o tomto zámere informovala už koncom februára. V Anglicku by mali nové pravidlo vyskúšať v Premier League i v dueloch mužského aj ženského FA Cupu.

Ako referuje BBC na svojom webe, vedenie Premier League sa možnosťou testovania nového pravidla zaoberalo vo štvrtok a jeho aplikáciu aj schválilo.

Neprijalo však dočasné zvýšenie počtu striedaní z troch na päť, kluby však počas duelov budú mať k dispozícii širšiu lavičku náhradníkov.

Aby niektorý z klubov počas testovania nezneužíval možnosť jedného striedania naviac, v prípade podozrenia na otras mozgu a aplikácie nového pravidla šancu nahradiť hráča na ihrisku získa aj súper.

Ochrana hráčov

Pravidlá futbalu umožňujú tri striedania v jednom zápase, štvrté počas pohárových duelov v prípade predĺženia.

Aktuálne však platia výnimky a tréneri môžu počas jedného stretnutia vymeniť na hracej ploche až piatich hráčov.

Cieľom dočasného zvýšenia počtu striedaní je ochrana hráčov pred preťažením, keďže v roku 2020 pandémia koronavírusu najprv na niekoľko mesiacov prerušila futbalové dianie a po reštarte súťaží a neskoršom štarte novej sezóny majú mnohé kluby nahustený program.

Pôvodný plán hovoril o uvedenom pokuse počas futbalového turnaja na olympiáde 2020 v japonskom Tokiu, podujatie však museli odložiť o jeden rok.

"Zdravie hráčov je nad všetkým ostatným. Ak umožníme tímom striedať, tak to dáva zmysel. Musíme chrániť hráčov," povedal v minulosti prezident Medzinárodnej futbalovej federácia (FIFA) Gianni Infantino.

Využili by to v tradičnom derby

Pravidlo o možnosti striedania hráča navyše pri podozrení na otras mozgu by nedávno využili aj v slovenskej Fortuna lige.

V zápase medzi Trnavou a Slovanom sa zrazili hlavami domáci útočník Yann Michael Yao a hosťujúci obranca Myenty Abena. Oboch museli previezť do nemocnice s otrasom mozgu.

Tréneri už následne mohli využiť len dve možnosti striedania v maximálnom počte štyroch futbalistov.

O zavedení podobného pravidla sa zatiaľ na Slovensku nehovorí.

Odporúčanie odborníkov

Štúdia škótskych odborníkov zverejnená v roku 2019 odhalila, že profesionálni futbalisti síce v porovnaní s bežnou populáciou zomierajú menej často na rakovinu či problémy so srdcom, no častejšie na poranenia hlavy.

Reakciou na túto štúdiu bolo aj to, že deti do 12 rokov v Anglicku, Škótsku a Severnom Írsku majú zakázané hlavičkovanie počas tréningov.

"Berieme to veľmi vážne," poznamenal prezident FIFA Infantino.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»FA Cup»V Anglicku vyskúšajú nové pravidlo. Využili by ho nedávno Trnava i Slovan