Gombos len ťažko hľadal slová. Kapitán nikomu nevyčíta ani jediný bod

Norbert Gombos po prehre talianskym súperom Lorenzom Musettim.
Norbert Gombos po prehre talianskym súperom Lorenzom Musettim. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|6. mar 2022 o 08:00

Slovenskí tenisti prehrali v Davis Cupe s Talianskom.

BRATISLAVA. Boli to akoby dva rôzne svety na jednom mieste. Na jednej polovici kurtu sklesnutý slovenský reprezentant, na druhej časti výskajúci a skákajúci tím, ktorý sa víťazoslávne polieva šampanským.

Slovenskí tenisti siahali v Bratislave na nečakaný postup na finálový turnaj Davisovho pohára.

Norbert Gombos v rozhodujúcom piatom zápase proti čerstvo dvadsaťročnému Lorenzovi Musettimu vyhral prvý set. Druhý síce prehral, v treťom prehrával už 0:3, ale bojoval. Vyrovnal na 3:3. Národné tenisové centrum burácalo.

Obrat však nedotiahol do konca. Jeho mladý súper zvíťazil 6:7 (3), 6:2, 6:4.

Ešte dlho sedel rodák z Galanty na kurte. Podporu mu prišiel vyjadriť celý tím. Potom sa presunul na lavičku, kde sa schoval do uteráka. Neskôr úplne opustil kurt. Bolo vidieť, že prehru nesie veľmi ťažko.

"Ťažko sa mi hľadajú slová. Je to pre mňa sklamanie. Ani neviem, koľký raz sme takto tesne prehrali. Mal som dobre rozohraný zápas. Súper v kľúčových chvíľach zahral veľmi ťažko odvrátiteľné lopty," hovoril sklesnutý Gombos.

Chýbalo šťastie

V súboji s Lorenzom Musettim, ale aj v piatok s Jannikom Sinnerom, mu podľa neho možno chýbalo iba viac šťastia. Chcel veľmi vyhrať pre Slovensko a odvďačiť sa fanúšikom, ktorí vytvorili skvelú atmosféru.

"Diváci ma skvele tlačili vpred. Takúto atmosféru som nikdy ešte nezažil," povedal.

Ani slovenský kapitán príliš nemal za výkony hráčom čo vyčítať. "Ťažko sa hodnotí táto prehra. Ale musíme si uvedomiť, kto proti nám stál," hodnotil Tibor Tóth.

Norbert Gombos so slovenským tímom po prehre.
Norbert Gombos so slovenským tímom po prehre. (Autor: TASR)

"Musím pogratulovať Slovákom, hrali veľmi dobre," pridal sa taliansky kapitán Filippo Volandri.

"Chýbalo možno trošku šťastia. Žiaľ, taký je šport. Som hrdý na tento tím. Hráči tam odovzdali všetko, išli nad hranicu svojich možností. Nemôžem žiadnemu hráčovi vyčítať nič, ani jediný fiftín," dodal Tóth.

Z pohľadu rebríčka mali byť jasnými favoritmi Taliani. Domáci nastúpili bez jediného hráča top 100 vo dvojhre v zostave, keďže najlepšieho Slováka Alexa Molčana na poslednú chvíľu vyradil koronavírus. Druhý najvyššie postavený Gombos je až na 110. priečke.

Naopak, talianska jednotka Jannik Sinner je jedenásty, dvojka Lorenzo Sonego je na 21. priečke a Lorenzo Musetti, s ktorým Gombos prehral, je na 57. pozícii.

Strašidelne dobrý Sinner

Rovnako ako Slováci, aj Taliani však prišli oslabení. V tíme nemali dlhoročnú stálicu Fabia Fogninho a najmä Mattea Berrettiniho, svetovú sedmičku. Obaja boli zranení. Berrettini však dostal aspoň na diaľku možnosť oslavovať postup na finálový turnaj so svojimi spoluhráčmi.

Vo veselej atmosfére na tlačovej konferencii v jednej chvíli Lorenzo Sonego vytiahol telefón a začal s niekým telefonovať. Neskôr otočil telefón na ostatných prítomných, ktorých zdravil pomocou videohovoru práve rozradostený Berrettini.

Taliani mali okrem víťazstva aj ďalší dôvod na oslavu. Lorenzo Musetti, ktorý rozhodol o triumfe, iba dva dni pred zápasom oslávil 20. narodeniny.

"Budeme oslavovať už tu v Bratislave. Mohli ste to vidieť už po stretnutí, aký sme zomknutý tím. Patrične si to užijeme," hovoril.

Pozornosť sa však upriamovala najmä na druhého talianskeho mladíka v zostave. Jannik Sinner má taktiež iba dvadsať rokov a už je na jedenástej priečke rebríčka ATP. Najvyššie však už bol aj deviaty. Je zatiaľ vôbec jediným hráčom narodeným v 21. storočí, ktorý sa dostal do elitnej desiatky rebríčka ATP.

V Bratislave vyhral obe svoje dvojhry, proti Gombosovi aj Horanskému, a po boku skúseného Simoneho Bolelliho bojoval aj vo štvorhre. Tam však Taliani nestačili na slovenský pár Filip Polášek a Igor Zelenay.

"Jannik má 20 rokov. Je vlastne ešte dieťa a hrá takto skvele, to je trochu strašidelné. Je úžasný. Podľa mňa bude skôr či neskôr svetová jednotka. Má skvelú psychiku aj hru," nešetril chválou Filip Polášek.

S Igorom Zelenayom zvládli úlohu favoritov vo štvorhre. Pôvodne mal po boku Bolelliho nastúpiť Stefano Travaglia. Na poslednú chvíľu však taliansky kapitán Filippo Volandri zvolil práve Sinnera namiesto Travagliu.

Tlak je privilégium

Slovákov však zmena nezaskočila. Zelenay a Polášek zatiaľ spolu v histórii Davis Cupu neprehrali. Majú už bilanciu 6:0. Navyše Polášek od návratu na kurty po tom, čo v roku 2013 ukončil kariéru a vrátil sa v roku 2018, ešte v Davis Cupe neprehral.

Vyhral všetkých šesť zápasov, na ktoré nastúpil. Spoluhráčom mu bol buď Zelenay, alebo ešte v minulosti aj Martin Kližan.

Dvojica Polášek a Zelenay je najúspešnejšia v histórii slovenského daviscupového tímu. Navyše Polášek je s celkovou bilanciou 14:4 najúspešnejším reprezentačným deblistom vôbec.

Filip Polášek a Igor Zelenay.
Filip Polášek a Igor Zelenay. (Autor: TASR)

Už pred zápasom pasovali talianski novinári Slovákov za favoritov štvorhry. Svoju úlohu zvládli.

"Na centrálnom kurte v Austrálii je taký pekný citát: Tlak je privilégium. Je to niečo, čo si musíte zaslúžiť. Víťazstvá od vás budú ľudia čakať, iba ak budete dobrý," hovoril Polášek.

Skvelá atmosféra

Situácia bola navyše pomerne komplikovaná najmä pre Igora Zelenaya. Ten mal dlhší výpadok a v tejto sezóne zatiaľ odohral iba dva turnaje.

"Zely toho neodohral veľa, bol zranený, mal ďalšie problémy. Klobúk dole. Bolo to náročné naskočiť do tohto vlaku na kurt s troma rozohranými hráčmi," chválil ho Polášek.

"Diváci nás neuveriteľne hnali k víťazstvu. Takúto atmosféru som dlho nezažil. Boli ďalším hráčom na kurte. Veľmi im ďakujem," reagoval Zelenay. Chválu na adresu fanúšikov hovorili prakticky všetci. Pre Poláška to bola najlepšia daviscupová atmosféra, akú zažil.

Vyjadrili úctu Ukrajine

Celé stretnutie, ale aj ostatné daviscupové duely, sa však začali smutne. Hráči totiž prišli na kurt s transparentom NO WAR (Nie vojna). Chceli tak vyjadriť podporu ukrajinskému ľudu, ktorý momentálne sužuje vojenská agresia Ruska.

"Je to hrozná situácia, každé ráno sa budím s nervozitou, čo sa stalo," hovoril ešte v piatok Norbert Gombos.

"Ani si neviem predstaviť, aký to je masaker. Je mi ľúto tých ľudí veľmi. Ale tým transparentom sme aspoň chceli vyjadriť nejakú úctu k tomu, čo sa deje," pridal sa Igor Zelenay.

Za Ukrajinu bojuje aj bývalý tenista Serhij Stachovskij. Ten istú dobu trénoval na Slovensku a poznajú ho aj slovenskí tenisti.

"Mám veľmi dobrý vzťah so Stachim. Máme spolu dlhoročný a veľmi dobrý vzťah. Bývali sme spolu, dodnes sa stretávame viac-menej pravidelne," povedal Polášek.

"Písali sme si asi tri dni dozadu. Našťastie, zatiaľ je všetko v poriadku," dodal.

Pri vstupe na kurt sa snaží uzavrieť do svojej bubliny a neriešiť spoločenskú situáciu. "Inak by to človeka zožralo," povedal.

"My to nezmeníme, jediná šanca je, že niekto toho pána hore na východ od nás nejak trošku spacifikuje. Lebo to, čo sa deje, je úplne bláznovstvo," uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Gombos len ťažko hľadal slová. Kapitán nikomu nevyčíta ani jediný bod