Niekedy je to viac o papierovaní ako o športe, tvrdia na SZĽH o Zákone o športe

Miroslav Valíček vymieňa vo funkcii Róberta Pukaloviča.
Miroslav Valíček vymieňa vo funkcii Róberta Pukaloviča. (Autor: TASR/Martin Baumann)
TASR|11. mar 2017 o 21:14

Sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja reagoval na Zákon o športe.

BRATISLAVA. Slovenský zväz ľadového hokeja sa počnúc 1. januárom ocitol v špecifickej situácii.

Spolu s futbalom má oddelený finančný balík štátnej podpory. Ináč však pre SZĽH platí väčšina legislatívnych ukotvení z nedávno novelizovaného Zákona o športe.

Majú pár nejasností

"Vidíme v novom zákone dva základné pohľady. Prvý je ten, že budeme mať o niečo voľnejšie ruky, pretože tam nie je spolufinancovanie," uviedol Miroslav Valíček, generálny sekretár SZĽH, pre agentúru TASR.

"Takže ak splníme všetky zákonom dané podmienky, môžeme ostatné peniaze, ktoré získame prostredníctvom marketingových zmlúv, použiť aj na iné veci, ktoré možno nie sú úplne spojené pupočnou šnúrou s hokejom. Ale tie nám veľmi pomáhajú, mám na mysli napríklad vzdelávanie, alebo rozhodcov," vysvetlil.

"Druhý náš pohľad je ten, že zákon jasne vyjasnil všetky vzťahy. Čiže objekty a subjekty, to je všetko jasne naznačené a vymedzené," priznal Valíček.

"My sme aj na základe toho upravili vnútorné stanovy a smernice. Ale máme v nich ešte pár nejasností ktoré v súčasnosti analyzujeme, aby sme zostali v medziach zákona."

Komplikovanejšie vzťahy a výstupy

Všetkým zväzom vyplýva z prijatia zákona nárast povinností, tou najzásadnejšou je administratíva.

"Administratívna náročnosť sa nám zvýšila niekoľkonásobne. Musíme zverejňovať zápisnice najvyšších orgánov, takže sme viazaní lehotami," pokračoval Valíček.

Vnímame to zatiaľ tak, že to veľmi zvýšilo administratívu. Tiež máme občas pocit, že je to viac o papierovaní ako o športe, pretože administratívy je naozaj veľa.


Miroslav Valíček, generálny sekretár SZĽH

"Vždy keď sa koná nejaké zasadnutie, správa z neho musí byť zverejnená do pätnástich dní. Toto sa dialo aj v minulosti, ale my dnes máme všetky orgány početnejšie, sú v nich komplikovanejšie vzťahy a výstupy."

Nový zákon vymedzuje aj pojem športový odborník. Každá takáto osoba smie vykonávať odbornú činnosť v športe na základe odbornej spôsobilosti určenej predpismi športového zväzu, osobitného predpisu, alebo sa u neho s pravidlami súťaže a predpismi športového zväzu nevyžaduje odborná spôsobilosť.

Prijali ľudí, ktorí sa starajú o evidenciu

"My máme odborníkov z radov rozhodcov, či trénerov. U rozhodcov je množstvo podsubjektov, spomeniem napríklad videorozhodcu a ďalšie pomocné funkcie," prezradil generálny sekretár SZĽH.

"My sme zo zákona povinní všetkých týchto odborníkov evidovať nielen v našom vnútornom systéme, ale aj v systéme ministerstva."

Vľavo Miroslav Valíček a s ním Martin Kohút, prezident SZĽH.
Vľavo Miroslav Valíček a s ním Martin Kohút, prezident SZĽH. (Autor: TASR)

"Je to náročné, preto sme museli prijať ďalších ľudí, aby sa starali práve o evidenciu. Máme výhodu v tom, že náš vnútorný systém robila firma, ktorá robila systém aj pre ministerstvo, takže pracujeme na tom, aby sa nám dáta automaticky preklápali. Tieto dáta sú veľmi objemné, takže nejaký čas to bude trvať. Preto sme posilnili pozíciu aj na oddelení IT."

"Samotný systém musíme aj prečistiť, pretože v ňom máme 1400 trénerov, pričom aktívnych je 400. Musíme ešte dohliadať na bezúhonnosť, pretože zákon vymedzuje, že všetci odborníci musia mať čistý register trestov. Tu je teda vidieť, že nový zákon o športe nie je len o financovaní, ale o celom nastavení fungovania športu ako takého," vysvetlil Valíček.

Viac papierovania ako športu

Hokejistom prijatie zákona veľa problémov nenarobilo. V porovnaní s niektorými inými zväzmi patria medzi tých, ktorí jeho schválenie vidia ako krok vpred, no najmä ich istým spôsobom zaväzuje.

"Vieme a počuli sme o názoroch, že nový zákon športu nepomohol. Ale na nejaké definitívne konštatovanie je ešte príliš krátka doba. My sme tiež nevedeli, do čoho ideme. Vnímame to zatiaľ tak, že to veľmi zvýšilo administratívu. Tiež máme občas pocit, že je to viac o papierovaní ako o športe, pretože administratívy je naozaj veľa," priznal Valíček.

"Ale hľadáme nejakú cestu, ako sa s tým vyrovnať, keďže zákon je zákon. My si tieto veci nemôžeme dovoliť podceniť, keďže sme jeden z dvoch najvyššie dotovaných zväzov. Pristupujeme k tomu maximálne zodpovedne, ale bojujeme s tým."

"Máme na pamäti fakt, že pracujeme s veľkým balíkom peňazí a spolu s futbalovým zväzom budeme udávať trend nového zákona, takže naša zodpovednosť je ešte o niečo väčšia, ako u ostatných športov," myslí si generálny sekretár, ktorý je vo funkcii šesť mesiacov.

Po futbalistoch dostali najviac

Príspevok od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu na rok 2017 bol pre hokejový zväz schválený vo výške 6 006 437 eur, čo je po futbalistoch druhá najväčšia položka.

Detailnejšie hodnotenie sme schopní vypracovať o rok, alebo dva. Uvidíme, či bude vo farebnom svetle, alebo v inom. Ale veríme, že tento zákon športu pomôže.


Miroslav Valíček, generálny sekretár SZĽH

"Vieme vďaka tomu plánovať a pozerať sa dopredu. Na dobu troch až štyroch rokov vidíme, koľko peňazí príde a s akým balíkom môžeme narábať. Máme záujem ísť aj do motivačných vecí, čo nám zákon dovoľuje. Chceme aby rástla kvalita, preto budeme motivovať aj kluby, aby na to pozerali," vravel Valíček.

"Budeme teda sledovať, koľko tímov do akej súťaže kluby pošlú, aby sa nevenovali len jednotlivcom a tak ďalej. Tieto motivačné prvky stále hľadáme, aby sme poskytli finančnú stabilitu a najmä, aby sme mali výsledky. Chceme posilniť základňu, hľadáme cesty ako pracovať s masou. Dnešné čísla nám totiž ukazujú, že stagnujeme, dokonca máme prepad."

"Našim cieľom je teda obroda a reštart v tomto smere. Veľké kluby nám pracujú, problém máme s tými menšími. Motivačne ich teda chceme prinútiť, aby pracovali lepšie a zvýšili svoju angažovanosť," ozrejmil Valíček využitie niektorých prostriedkov.

Ešte nevedia, čo nový zákon prinesie

Valíček tvrdí, že na zväze vedia použiť peniaze tam, kde musia. Aj keď sa ešte nedá presnejšie pomenovať, čo nový zákon prinesie, lebo prvý balík peňazí prišiel iba prednedávnom: "Detailnejšie hodnotenie sme schopní vypracovať o rok, alebo dva. Uvidíme, či bude vo farebnom svetle, alebo v inom. Ale veríme, že tento zákon športu pomôže."

SZĽH sa na jeho prijatie pripravoval už vopred. Dôkazom je novozvolený výkonný výbor, ktorý je väčší a inak štrukturovaný. Sú v ňom zástupcovia hráčov, funkcionárov, klubov, či trénerov.

Zastúpená je v ňom každá sekcia, cieľom má byť väčší rozsah názorov pri schvaľovaní jednotlivých bodov. Na zväze sú si však vedomí, že zjednotiť tieto hlasy nebude jednoduché.

"Počítame s tým, že to nie je niekoho svojvôľa, ale že to má naozaj pomôcť športu ako takému. Takže ľudovo povedané aj táto papierovačka má svoje opodstatnenie," zdôrazňuje mediálny poradca SZĽH Ľuboš Schwarzbacher.

Prácu uľahčia aj časomeračom

Pre hokejový zväz táto povinnosť nie je žiadnou novinkou, aj v minulosti boli zmluvy medzi ním a ministerstvom zverejňované. SZĽH očakáva, že nové administratívne povinnosti spresnia evidenciu aj čísla. V rámci toho pripravuje svoj vlastný IT systém, ktorý bude fungovať ako databáza so všetkými potrebnými údajmi.

Každý člen bude mať svoju identifikačnú kartu s kódom, podľa ktorej bude možné získať všetky informácie o danom členovi. Okrem toho sa pripravuje aj elektronická matrika. To by malo uľahčiť okrem iného napríklad aj prácu časomeračov.

Osobitná položka v rámci prijatia nového zákona patrí sponzorom a partnerom, ktorých by mal zvýhodniť a motivovať ich k tomu, aby do športu prúdilo viac peňazí. "Zatiaľ necítime, že by sa hlásili sami. Máme oddelenie, ktoré sa tomu venuje. Potrebujeme mať rozvojové projekty, ktoré sú mimo dotačného programu a pri ktorých nám pomáhajú práve sponzori," priznal Valíček.

"Tu robíme veľa vecí k fanúšikom aj partnerom. Dnes je situácia taká, že firmy, ktoré chcú pomôcť, tak by niečo radi dostali aj naspäť. Takže pokiaľ nás aj niekto podporuje, tak hľadá spôsob, ako využiť našu hokejovú rodinu, ak to tak môžeme nazvať," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Niekedy je to viac o papierovaní ako o športe, tvrdia na SZĽH o Zákone o športe