NHL už zaujíma aj vládu, výluku má vyriešiť nezávislý mediátor

NHL už výlukou stratila 425 zápasov a takisto Zápas hviezd či Winter Classic.
NHL už výlukou stratila 425 zápasov a takisto Zápas hviezd či Winter Classic. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|27. nov 2012 o 16:45

Výluka v NHL trvá 73 dní. Fanúšikovia prišli o 422 zápasov. K dohode má najnovšie pomôcť nezávislý štátny mediátor.

BRATISLAVA. Keď sa hádali v Amerike o kolektívnej zmluve bejzbalisti, vláda ihneď zasiahla a obe strany sa dohodli. Dlhšie to trvalo vlani basketbalistom, ktorí začali sezónu až na Vianoce. Stihli ešte 66 zápasov a Zápas hviezd.

NHL je však v inej pozícii z hľadiska ziskov a sledovanosti. Preto sa rozhodla vládna agentúra, ktorá má na starosti vyjednávanie s korporáciami, vstúpiť do sporu až teraz. Prvé stretnutie s vedením NHL, hráčskej asociácie a nezávislými mediátormi by sa malo uskutočniť v stredu.

„Keďže sme sa za celý čas nikam nepohli, radi privítame pohľad nezávislej strany,“ povedal faceoff.com jeden zo šéfov NHL Bill Daly.

Pomohli NBA aj NFL

Riaditeľ agentúry George H. Cohen pomohol vlani k podpisu novej kolektívnej zmluvy v NBA a na jeseň zas udobril amerických futbalistov z NFL s rozhádanými rozhodcami. V minulosti takisto pracoval pre hráčsku asociáciu NHLPA.

Musí sa však pripraviť na ťažké vyjednávanie, keďže vzťahy medzi oboma stranami sú napäté.

Naposledy ich znásobil Roman Hamrlík, ktorý vyhlásil, že sa mu nepáčia kroky zástupcu hráčov Donalda Fehra.

„Stratili sme štvrtinu sezóny a vyše 425 miliónov dolárov. Kto nám to vráti, nebodaj pán Fehr? Mali by nám dať hlasovať, ak by chcela viac ako polovica hokejistov hrať, mali by sa dohodnúť,“ rázne hovoril Hamrlík pre český denník Sport. Skúsený obranca dodal, že zažíva už tretiu výluku a hráči by sa mali poučiť z roku 2004, keď nepristúpili na prvé ponuky majiteľov a stratili oveľa viac. Majitelia vtedy navrhovali finančný strop na úrovni 50 miliónov dolárov, nakoniec sa dohodli len na 39 miliónoch.

Rozpory aj medzi hráčmi

S Hamrlíkovou kritikou však nesúhlasí väčšina hokejistov. Najviac mu ich vyčítal Alex Ovečkin.

„Sklamalo ma, čo povedal. Musíme držať pri sebe. Roman vždy hovoril, čo si myslí, ale teraz na to nie je správny čas. Takto môže rozprávať v krčme medzi kamarátmi a nie do médií,“ povedal ruský strelec televízii TSN.

Českého krajana ešte doplnil brankár Washingtonu Michal Neuvirth, ktorý povedal, že spor trvá naďalej hlavne pre hviezdy, ktoré majú dlhodobé kontrakty.

„Obaja povedali hlúpe veci. Musíme bojovať všetci spoločne,“ dodal Ovečkin.

Postupne sa znásobujú hlasy, ktoré zdôrazňujú, že šéf NHL Gary Bettman by mal zvážiť odstúpenie. Za jeho vlády zažíva najlepšia hokejová súťaž sveta tretiu výluku. Uznávaný hokejový komentátor denníka The Globe and Mail Eric Duhatschek dokonca navrhol, že Bettman aj Fehr by mali rezignovať zo svojich pozícií, ak sa táto sezóna neodohrá.

Rozpustiť úniu?

Na záchranu sezóny by dokonca boli niektorí hráči ochotní rozpustiť NHLPA. Navrhol to brankár Buffala Ryan Miller.

Myšlienku podporuje aj Fehr. Ak by hráči rozpustili úniu, muselo by sa začať hrať, lebo majitelia sú povinní vyplatiť každému kontrakt.

Je však málo pravdepoboné, že by hokejisti išli do podobne riskantného kroku, ktorým by stratili veľa výhod.

„K ničomu by to neviedlo, len by to urýchlilo koniec sezóny a hráči by sa ťahali po súdoch s majiteľmi,“ vravel veterán Todd Bertuzzi.

„Som sklamaný. Podľa mňa je sezóna viac­menej stratená. Bude trvať roky, kým NHL dosiahne podobný zisk ako v minulom ročníku.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL už zaujíma aj vládu, výluku má vyriešiť nezávislý mediátor