NHL: Pittsburgh vyhral nad Detroitom 3:2

Hráči Pittsburghu Hossa, Crosby a Ruutu sa tešia z prvého gólu v bráne Detroitu.
Hráči Pittsburghu Hossa, Crosby a Ruutu sa tešia z prvého gólu v bráne Detroitu. (Autor: Reuters)
SITA|29. máj 2008 o 04:00

Marián Hossa pomohol Pens dvomi gólovými prihrávkami k víťazstvu nad "červenými krídllami" v pomere 3:2. Pittsburgh znížil stav série na 1:2.

PITTSBURGH 29. mája (SITA) - Hokejisti Pittsburghu zaznamenali prvé víťazstvo vo finálovej sérii bojov o Stanleyho pohár a znížili stav série s Detroitom na 1:2.

V stredajšom súboji využili "tučniaci" výhodu domáceho ľadu a zdolali silný tím "červených krídel" 3:2 (1:0, 1:1, 1:1).

Fotogalériu nájdete na hokej.sme.sk

Hossa pomohol dvomi asistenciami

Na víťazstve Penguins mala najväčší podiel dvojica Sidney Crosby - Marián Hossa. Kapitán Crosby strelil prvé dva góly svojho tímu a Hossa mu pri nich asistoval. Dvadsaťdeväťročný slovenský reprezentant mal v súboji tri výborné príležitosti.

Crosby sa naposledy presadil gólovo dvakrát v jednom zápase ešte v poslednom stretnutí základnej hracej časti, v play off sa mu to podarilo premiérovo. Obaja sa napokon stali prvými dvoma hviezdami stretnutia.

Prvému presnému zásahu "Pens" predchádzala situácia, keď obranca hostí Brad Stuart prihrával v obrannom pásme Zetterbergovi, no puk sa od Švédovej korčule odrazil na Hossovu hokejku. Slovenský reprezentant neváhal, vystrelil, jeho pokus síce Stuart zblokoval, no z dorážky sa Sidney Crosby už nemýlil a po 137 minútach a 25 sekundách tak ukončil strelecké trápenie Pittsburčanov.

Rodák zo Starej Ľubovne následne ešte v prvej tretine v presilovke po kombinácii s Crosbym a Malkinom v obrovskej príležitosti netrafil odkrytú bránku Detroitu. Druhý gól Penguins prišiel v 23. min pri vylúčení hosťujúceho Niklasa Kronwalla.

Malonova strela spomedzi kruhov sa odrazila k pred bránkou stojacemu Hossovi, jeho pokus zblízka ešte stihol Osgood zneškodniť, no pri dorážke Crosbyho sa už detroitský gólman nestihol presunúť k pravej žŕdke - 2:0.

Red Wings znížili v 35. min tiež v presilovke, keď sa po krásnej samostatnej akcii po ľavom krídle presadil Johan Franzén, ktorý sa cez pittsburských zadákov "preštrikoval" až pred bránku Fleuryho a zblízka skóroval - 2:1.

V treťom dejstve Hossa obkorčuľoval bránku, dostal sa pred Osgooda, no pri jeho strele "bekhendom" opäť zvonila žrď. Víťazný gól domácich strelil v 48. min Adam Hall, ktorý spoza bránky s rozvahou nastrelil Osgoodov chrbát a puk od brankárskeho veterána "červených krídel" putoval do siete - 3:1.

Rozhodol Hallov gól

"O rozhodujúcom góle v niektorej zo sérií play off sníva každé malé dieťa, keď pozerá v televízii hokej. Som rád, že sa mi to podarilo. Je to vrchol snaženia každého hráča," uviedol Hall. Hokejistom z mesta automobilov sa podarilo už len znížiť, keď Samuelssonovu strelu z diaľky jemne tečoval bek "tučniakov" Brooks Orpik.

Štvrté stretnutie finálovej série je na programe v sobotu 31. mája opäť v Mellon Arene v Pittsburghu.

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 3:2 (1:0, 1:1, 1:1) - stav série: 1:2

Góly: 18. Crosby (MARIÁN HOSSA), 23. Crosby (MARIÁN HOSSA R. Malone), 48. Hall (Talbot, Roberts) - 35. Franzén (Lidström, Kronvall), 54. Samuelsson (Stuart, Filppula), 17 132 divákov

Pittsburgh: Fleury - Gill, Scuderi, Gončar, Orpik, Ryan Whitney, Sydor - Talbot, J. Staal, Kennedy - MARIÁN HOSSA, Crosby, Dupuis - Malkin, J. Ruutu, P. Sýkora - Malone, Hall, Roberts.

Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, B. Stuart, Lilja, Lebda - Daciuk, Zetterberg, Holmström - Franzén, Filppula, Samuelsson - Drake, Draper, Cleary - Hudler, Helm, Maltby

Michel Therrien (tréner Pittsburghu): "K stretnutiu sme pristúpili ako k výzve. Spoliehali sme sa samozrejme na nášho najlepšieho hráča, že rozhodne zápas, a Sidney to skutočne dokázal. Hral dobre už v prvých dvoch stretnutiach, no vtedy sa mu nedarilo strelecky. Ja ako tréner ho nesúdim podľa toho, koľko gólov či asistencií zaznamená. Ako od kapitána od neho očakávam, aby bol príkladom pre ostatných hráčov. "

Mike Babcock (tréner Detroitu): "Domáci boli pri pukoch skôr, otvorili skóre a to im veľmi pomohlo. Dali do hry viacej energie, častejšie mali puk pod kontrolou a našli spôsob, ako vyhrať stretnutie. Crosby a Hossa boli dnes jednoducho lepší, odviedli perfektnú prácu a mne neostáva nič iné, ako týchto dvoch oceniť."

Sidney Crosby (kapitán Pittsburghu): "Vedeli sme, o čo ide. Snažili sme sa odovzdať na ľade všetko, čo v nás je, vytvárali sme si šance a dali sme konečne gól, ktorý nás postavil na nohy. V predošlých dueloch sa nám nedarilo, odrážalo sa to od žrdí, od brankára, miestami to vyzeralo beznádejne. Som šťastný, že mi dnes vyšli dve dorážky. Všetci sme sa však na dnešný zápas výborne koncentrovali, hrali sme dobre ako tím. I ja osobne som išiel na ľad s tým, že ak sa mi bude dariť, chcem doviesť kolektív k úspechu."

Marc-Andre Fleury (brankár Pittsburghu): "Spoluhráči predo mnou odviedli výbornú robotu. Zblokovali veľa striel a dostali sa k odrazeným pukom včas, čo bolo rozhodujúce."

Marián Hossa (útočník Pittsburghu): "Pred zápasom sme o tom hovorili - ak sa nám podarí dosiahnuť gól, určite ich dokážeme dať viac. Prvý gól nám dodal sebadôveru, už sme vedeli, že môžeme skórovať znova. Bolo skvelé vidieť, ako nášmu kapitánovi Crosbymu vyšiel tento duel. Sid je náš vodca, ak je úspešný on, ostatní spoluhráči ho nasledujú."

Henrik Zetterberg (útočník Detroitu): "Odohrali sme dobrú prvú tretinu. Súper vyťažil z gólu, prvý presný zásah ich naštartoval, predznamenal smer, akým sa bude zápas vyvíjať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Pittsburgh vyhral nad Detroitom 3:2