NHL čerpá hráčov aj z Banskej Bystrice

Sportnet|13. jan 2004 o 00:00

Zámorská NHL je ligou, v ktorej súperia hráči z celého sveta. Z väčších a menších miest prichádzajú do uznávanej svetovej súťaže. Niektoré mestá s hlbokou tradíciou a dôrazom na hokej dodávajú do NHL kvalitný hráčsky materiál stabilne už dlhé roky. Webový

magazín Impact!, ktorý pripravuje oficiálna stránka súťaže nhl.com, sa vo svojom poslednom vydaní venuje práve mestám, ktoré zásobujú ligu hráčmi najviac. Do desiatky najlepších sa dostala aj Banská Bystrica. V miestnom klube ŠaHK Iskra vyrastali viacerí hráči, ktorí dnes stabilne hrávajú v NHL a patria medzi opory mužstiev. NHL to potvrdila aj v septembri minulého roku, keď slovenský klub uspel v grantovom programe A.S.S.I.S.T. vytvorenom na pomoc a rozvoj finančne labilnejším klubom. Iskra získané prostriedky nasmerovala na zlepšenie podmienok juniorských mužstiev. Dnes hrávajú z odchovancov Banskej Bystrice v NHL stabilne piati.

Štyria útočníci a obranca

Dôležitou súčasťou mužstva Philadelphie Flyers je center Michal Handzuš. Trénera Kena Hitchcocka zaujal už vo Phoenixe. Kouč si Handzuša veľmi cení a pochvaľuje. Slovák patrí k najlepšie brániacim útočníkom ligy a do defenzívnej koncepcie Hitchcocka dobre zapadá. Philadelphia má silný tím a je veľkým kandidátom na zisk Stanley Cupu. Ďalším hráčom, ktorý do NHL zamieril z Banskej Bystrice, je Richard Zedník. Po pôsobení vo Washingtone Capitals ho získal Monteral Canadiens. V meste, ktorého je hokej neoddeliteľnou súčasťou, vytvoril spolu s kapitánom tímu Fínom Sakuom Koivuom dobrú útočnú silu. V Nashville Predators sa spoliehajú na útočníka Vladimíra Országha. Výkony mužstva sú príjemným prekvapením. Predators majú veľkú šancu na play off. V tíme Pittsbughu vyrastá veľký talent - Tomáš Surový. V mužstve plnom mladých nádejných hokejistov si 22-ročný krídelník už zabezpečil stabilné miesto. V profilige pritom debutoval iba pred rokom. Počas krátkeho pôsobenia v NHL si už v útoku zahral aj s takou veličinou, akou je Mario Lemieux, kapitán a majiteľ Pittsburghu Penguins. Surového čaká v NHL veľká budúcnosť. Obranu Atlanty Thrashers prišiel pred sezónou skvalitniť Ivan Majeský. Mohutný zadák si získal pozornosť kouča Atlanty Boba Hartleyho po tom, čo pred rokom ešte v drese Floridy veľmi dôkladne pokryl kanoniera Iľju Kovaľčuka. V tejto sezóne síce Majeský laboroval so zraneným kolenom, ale patrí medzi najlepších obrancov mužstva.

Šancu má aj Budaj

Do zámoria zamieril aj nádejný brankár Peter Budaj. Rodák z Banskej Bystrice priamo do NHL ešte neprerazil, pôsobí v nižšej súťaži AHL. Dvadsaťjedenročný Slovák vyrastá v štruktúrach Colorada Avalanche, kde má pozíciu tretieho brankára za Davidom Aebischerom a Philippom Sauvem. Budaj má veľkú šancu získať si miesto v kvalitnom mužstve, ktoré je vždy veľkým kandidátom na zisk Stanleyho pohára.

Z ďalších miest, ktoré magazín Impact označil za dôležitých dodávateľov hráčov pre NHL - České Budějovice, kanadský Edmonton, Toronto i Montreal, americký Minneapolis a Rhode Island, ruskú Moskvu, švédsky Örnsköldsvik a fínske Turku.

Na záver treba dodať, že ide o subjektívne hodnotenie. Dôležité postavenie v slovenskom hokeji, aj s dosahom na NHL, má Dukla Trenčín. Z jej štadióna zamierilo do zámorskej profiligy mnoho kvalitných hráčov. Preto si Trenčín zaslúži minimálne takú istú pozornosť NHL, akú venuje článok predchádzajúcim desiatim mestám. (sb)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL čerpá hráčov aj z Banskej Bystrice