Neumannová splnila zlatý sľub

Na trati víťazných pretekov na 10 kilometrov voľnou technikou.
Na trati víťazných pretekov na 10 kilometrov voľnou technikou. (Autor: TASR/AP)
Prokop Slováček|28. feb 2007 o 00:00

Kateřina Neumannová v pos­ledných individuál­nych pretekoch na MS v kariére získala zlato.

Kateřina Neumannová v pos­ledných individuál­nych pretekoch na MS v kariére získala zlato.


SAPPORO, BRATISLAVA. Po striebre v nedeľnom skiatlone na majstrovstvách sveta v Sappore adresovala v cieli Kateřine Neumannovej detsky jednoduchú otázku dcéra Lucie: „Mami, prečo si nevyhrala?“ Česká bežkyňa jej iba vysvetlila, že niekedy je aj striebro víťazstvom. Najmä ak sa vrátila do bielej stopy po pôrode. „Už mám medailu, budem uvoľnenejšia a pokúsim sa ešte vyhrať.“

Obľúbená voľná desiatka

V talóne mala svoju najobľúbenejšiu disciplínu, beh na 10 km voľnou technikou. O titul na tejto trati sa v Japonsku bojovalo včera. Vzhľadom na ohlásený koniec kariéry to boli jej posledné veľké individuálne preteky na MS, navyše na trati, ktorú vo Svetovom pohári vyhrala osemkrát a obhajovala na nej titul spred dvoch rokov z Oberstdorfu.

Po víťazstve s takmer polminútovým náskokom pred Ruskou Zavjalovovou sa Neumannová s majstrovstvami sveta rozlúčila ako kráľovná. Podobne dala zbohom olympijským hrám. Svoje posledné preteky na tomto fóre, beh na 30 km voľnou technikou na ZOH v Turíne 2006 vyhrala.

„Som veľmi rada, že končím v takomto štýle. Lepšie lúčenie som si nemohla priať,“ citovala agentúra ČTK slová najlepšej českej lyžiarky. Z olympiád a svetových šampionátov má dovedna 11 medailí (3 - 5 - 3). O šesť viac ako druhý v poradí, skokan na lyžiach Jiří Parma (1 - 1 - 3).

Ani posledný úspech nenaruší jej plán pomôcť v Sappore už len štafete a potom sa pripraviť na marcový záver Svetového pohára. Neláka ju ani sobotňajšia súťaž na 30 kilometrov. „Človek nesmie byť nenažraný a v najlepšom treba prestať. Ja sa toho držím. V cieli som mala príjemný pocit, že som zo súperiek dokázala urobiť takpovediac trhací kalendár, ale dôležitá je medaila. Na všetko ostatné sa časom zabudne,“ povedala víťazka, ktorú dcéra tentoraz nevítala. Vychovávateľky dostali pokyn, aby ju do priestoru cieľa radšej nepúšťali. „Musela som jej sľúbiť že vyhrám.“

Bude z toho medaila

Neumannovú to najprv viac ťahalo na zjazdovky, potom k tenisu a ku kajakom. Bežky dostali definitívne prednosť, keď mala 14 rokov. O chvíľu na to sa jej ujal tréner Stanislav Frühauf, s ktorým slávila všetky úspechy. Ten už v polovici pretekov vedel, že z toho bude medaila. „Klobúk dolu pred ňou,“ povedal v rozhovore pre ČTK. Do Sappora s ňou podľa dohody necestoval, preteky sledoval v šumavskom Zadove. Taktiku prebrali len telefonicky. „V polovici pretekov mala odo mňa povolenú stratu päť až sedem sekúnd, lenže ona viedla a nebolo čo riešiť.“

V Zadove, kde si Neumannová otvorila penzión, sa jej fanúšikovia tentoraz nestretli v tradičnej krčmičke, ale v novom športcentre. Začali sa schádzať už o šiestej ráno, niektorí si vzali dovolenku. Po pretekoch dorazila aj mama Zdeňka. „Zavŕšila to najlepšie ako mohla, je to strašná eufória. Hovorím si, škoda, že nie je o čosi mladšia,“ povedala ČTK.

Lenže jej dcéra určite nepopustí. Koniec kariéry je pre ňu hotová vec, chce byť trénerkou a manažérkou vo vlastnom tíme. Nápad o družstve nesúcom jej meno už dostal reálnu podobu. Vlani v októbri pod jej vedením trénoval napríklad bežec na lyžiach Martin Koukal i ďalší mladí českí športovci.

Vizitka

Kateřina Neumannová

Narodená: 15. 2. 1973 v Písku

Stav: slobodná, dcéra Lucie.

Záľuby: autá, vodné športy, príroda, golf.

Najväčšie úspechy: zlato na 30 km voľnou technikou (ZOH 2006), na ZOH 4 x striebro a raz bronz, na MS získala 2 zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. Bola juniorskou majsterkou sveta (1991) a získala 17 prvenstiev v pretekoch SP.

(sita)

Poďakovanie lyžiam, na ktorých vyhrala v Sappore obe medaily.

FOTO – ČTK/AP
Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Neumannová splnila zlatý sľub