Nedbal na rady iných, zverencov nahnal do jamy levovej

Medailista Hrabovecký skončil tretí.
Medailista Hrabovecký skončil tretí. (Autor: sita)
Sportnet|16. feb 2011 o 00:00

Vstupom do novej medzinárodnej sezóny boxerov bol tradičný Bocskai Cup v maďarskom Debrecíne.

Spravidla tam štartujú aj naši reprezentanti, ktorí sa v minulosti dokázali sporadicky i presadiť, ale napriek tomu a toto podujatie neteší veľkej obľube u borcov či trénerov. Hlavne preto, že sa tam schádza veľmi silná konkurencia. Aj preto štátnemu koučovi Mariánovi Smolákovi niektorí radili, aby tam so svojimi zverencami ani necestoval.

KOŠICE. On si ale postavil hlavu a povedal si, že pokiaľ chceme niečo znamenať aj za hranicami, nemôžeme sa vyhýbať takýmto podujatiam.

Ťažká previerka mladíkov

Pred medzinárodným vystúpením sa konalo spoločné sústredenie Slovákov s litovskou reprezentáciou a hostia odobrili tento zámer, lebo videli, že mladíci makali. "Kolegovia z Litvy mi tvrdili, že by bola škoda, keby sme do Debrecínu nešli a ubezpečili nás, že určite sa dostaneme na stupeň víťazov. Okrem toho kedysi, keď Vranov účinkoval v Interlige, tak sme tam chodili pravidelne," povedal M. Smolák. Napokon zobral so sebou piatich pästiarov. Išlo o nádejných adeptov (Zubko má iba 17 rokov, Deling a Kaľavský po 18), s výnimkou Baráka všetko východniarov. Pôvodne rátal aj so Sisákom, ale ten mal študijné povinnosti. Štyria naši vypadli v 1. kole, ale narazili na zdatných súperov. Zubko do 49 kg prehral s domácim finalistom Lakatosom, pričom prvé dve kolá zvládol obstojne. Deling sa stretol s nepríjemným Rumunom Dragosom, Barák vypadol s Angličanom Campbellom, majstrom Európy a víťazom turnaja do 56 kg. Kaľavský proti Chorvátovi Vrgočovi zabral až v 3. kole a neodvrátil tak prehru. Najďalej sa dostal Vranovčan Tomáš Hrabovecký, ktorý v úvodnom vystúpení zdolal Čecha Řezníčka 8:7 na body, ale v semifinále proti Fínovi Katajistovi už ťahal za kratší koniec (1:6 n. b). "Nešli mu údery, hoci sa veľmi snažil, ale určite nesklamal a obsadil tretie miesto. Inak, všetci štartovali na tomto turnaji prvý raz."

Séria turnajov

Pravda, pre novotvoriacu sa reprezentáciu ide len o začiatok dlhej cesty, na konci ktorej by mala byť účasť na olympiáde v Londýne v roku 2012. "Čaká nás séria turnajov - v Chorvátsku, Čechách, Litve. Po týchto previerkach sa rozhodne, kto pôjde na majstrovstvá Európy v Sofii. Rátame približne s piatimi štartujúcimi. V jeseni sa uskutoční svetový šampionát, ktorý bude kvalifikáciou na olympiádu. Ale v niektorých prípadoch sa môžu zohľadňovať aj výsledky zo šampionátu starého kontinentu," dodal tréner Smolák. Chce dať príležitosť i ďalším adeptom, napríklad Ondovi a po sumáre výsledkov sa rozhodne, kto obsadí najvýznamnejšie akcie. Inak, ligová súťaž sa konať nebude, namiesto nej budú iné akcie, napríklad súperenie národiaku rozdeleného na dve divízie - východ a západ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Nedbal na rady iných, zverencov nahnal do jamy levovej