Naši vodnopólisti napokon zabojujú o Rio, rozhodol kapitán Zaťovič

13-tka bola nakoniec pre Slovákov šťastným číslom znamenajúcim možnosť znovu zabojovať o účasť na olympiáde v Riu.
13-tka bola nakoniec pre Slovákov šťastným číslom znamenajúcim možnosť znovu zabojovať o účasť na olympiáde v Riu. (Autor: facebook (Lukáš Seman))
Sportnet|22. jan 2016 o 14:21

Slovenskí reprezentanti obsadili na európskom šampionáte v Belehrade konečnú 13. priečku.

BELEHRAD. Slovenskí vodnopóloví reprezentanti obsadili na ME v Belehrade konečnú 13. priečku, ktorá im napokon stačila na zisk miestenky v celosvetovej kvalifikácii OH 2016.

Pôvodne 13. priečka nemala znamenať šancu bojovať o Rio, lenže Európska plavecká federácia svojím verdiktom posunula do kvalifikácie aj trinásty tím z ME.

V piatkovom zápase medzi Slovenskom a Gruzínskom preto išlo o veľa.

Slováci až do poslednej minúty iba dobiehali náskok súpera a o mimoriadne cennom víťazstve 10:9 rozhodol 14 sekúnd pred koncom kapitán Juraj Zaťovič.

"Ešte pred zápasom s Gruzínskom dostali informáciu, že aj trináste mužstvo z ME postúpi do olympijskej kvalifikácie. Pre naše vodné pólo to znamená veľmi veľa. Je to niečo, s čím sme už nepočítali. Bolo naozaj korektné, že sa to oba tímy dozvedeli pred zápasom o 13. miesto," uviedol prezident Slovenského zväzu vodného póla Juraj Kula.

Zverenci Antonia Estellera sa počas celého duelu svedomito držali súpera a iba raz mu dovolil odskočiť na rozdiel dvoch gólov - v 12. min viedli Gruzínci 4:2.

V dramatickom závere reprezentant Gruzínska Jelača premenil pokutový hod a poslal svoj tím do vedenia 9:8, Maroš Tkáč potom v presilovke vyrovnal a delovka Juraja Zaťoviča v posledných sekundách rozhodla o triumfe mužstva SR.

Slováci v Belehrade dosiahli bilanciu dve víťazstvá a päť prehier. Najlepším strelcom slovenského výberu sa stal so štrnástimi presnými zásahmi Martin Faměra.

Tím Slovenska štartoval na ME prvýkrát po ôsmich rokoch, predtým sa naposledy predstavil v španielskej Málage 2008.

Majstrovstvá Európy 2016 vo vodnom póle - Belehrad (Srb.) :

O 13. miesto:

Slovensko - Gruzínsko 10:9 (2:2, 1:2, 4:4, 3:1)

Góly: Zaťovič 3, Faměra a Maroš Tkáč po 2, Ďurík, Seman a Brúder po 1 - Kavtaradze a Jelača po 2, Elez, Bitadze, Baghaturia, Rurua a Gegelašvili po 1

Vylúčenia: 11:9, presilovky: 9/2 - 11/2, pok. hody: 0 - 1/1, rozhodovali: Ivanovski (Č. Hora) a Dalli (Malta), 50 divákov

Slovensko: Kozmér - Faměra, Zaťovič, Baláž, Seman, Maroš Tkáč, Brúder, Hrošík, Ďurík, Polovic, T. Bielik, Kolárik

Gruzínsko: Strujič - Kavtaradze, Crepulija, Elez, Bitadze, Jelača, Chvedeliani, Baghaturia, Rurua, Gegelašvili, Jachaja, Imnaišvili

Porame Gruznsko tesne o gl 10:9 a sme v Belehrade na celkovom 13.mieste. A K U J E M E za vau podporu a priaze

Posted by Vodné pólo nás baví on Friday, January 22, 2016

Hlasy:

Antonio Esteller (tréner SR): "Gruzínci hrali počas celého duelu veľmi dobre a my sme museli tvrdo bojovať, aby sme s nimi držali krok. Napokon sme zvíťazili a to je perfektné. S účinkovaním na turnaji som spokojný. V našom druhom súboji proti Holandsku sme hrali zle, no to je normálne, pretože sme na vrcholnom turnaji po viacročnej pauze. Naše výkony sa potom zlepšovali - druhá polovica stretnutia proti Čiernej Hore aj osemfinále proti Srbsku boli z našej strany kvalitné. S Nemcami sme prehrali v rozstrele, potom zdolali Maltu a Gruzínsko. Dnes moji chlapci bojovali počas celého duelu a teší ma to."

Jovan Popovič (tréner Gruzínska): "Mali sme dnešný duel vo vlastných rukách, ale nemáme dostatok kvalitných hráčov na striedanie. To ma trápilo počas celého turnaja. Štrnáste miesto je v súčasnosti reálne maximum pre môj tím."

Martin Faměra (hráč SR): "O piatkovom súboji nemám veľmi čo povedať. Tesne sme zvíťazili a veríme, že v apríli nás čaká celosvetová olympijská kvalifikácia."

Michail Baghaturia (hráč Gruzínska): "Urobili sme maximum pre úspech, no prehrali sme o gól. Na ME sme štartovali druhýkrát. Verím, že sa stále budeme zlepšovať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Naši vodnopólisti napokon zabojujú o Rio, rozhodol kapitán Zaťovič