Náš dnešný súper: Slovinsko

Kapitán Tomaž Razingar.
Kapitán Tomaž Razingar.
Peter Fukatsch|29. apr 2011 o 00:00

Slovinci sa doteraz na šampionátoch medzi elitou iba zachraňovali. V roku 2008 vypadli po prehre so Slovenskom na trestné strieľania 3:4.

BRATISLAVA. Slovinsko je proti Slovensku jasným outsiderom. Pre nášho súpera je to príjemná situácia, nemá čo stratiť. V bývalej Juhoslávii bol slovinský hokej, najmä klub HK Jesenice, jednotkou. Ale ďaleko od svetovej elity.

Vstúpil do nej v roku 2002 a prekvapujúco sa v A–skupine udržal. Slovinci zdolali Japonsko, Poľsko i Taliansko.

Nad tímom z absolútnej špičky však ešte nikdy nevyhrali, hoci dvakrát mali k tomu blízko. V roku 2006 prehrali až v závere s Českom 4:5.

Na MS 2008 sa stretli v Halifaxe v boji o udržanie práve so Slovenskom.

V prvom zápase podľahli 1:5, v druhom až po samostatných nájazdoch 3:4. Rozhodujúci premenil Ľubomír Višňovský.

Najväčšia hviezda Slovincov, center Los Angeles King Anže Kopitar (23), pre zranenie neprišla. Jeho otec Matjaž (45) samozrejme áno, trénuje slovinskú reprezentáciu.

V krajine registrujú necelú tisícku hráčov. Najlepšie kluby Jesenice a Olimpija Ľubľana zvyknú hrať okrem domácej i rakúsku ligu.

V NHL pôsobí aj ďalší mladý útočník Jan Muršak (23), ktorý pendluje medzi elitným Detroitom a jeho farmou Grand Rapids Griffins. Najnovšie podpísal s Red Wings dvojročný kontrakt.

Prvý zápas v NHL hral v januári tohto roku a hneď dal gól nášmu brankárovi Colorada Budajovi. Detroit v NHL pokračuje.

Pohľad odborníka: Sú nevyspytateľní

Slovinci sú nevyspytateľný a húževnatý súper. Majú pomerne mladý, ale zohraný káder. Prišli však o Anžeho Kopitara a Muršaka, dvoch hráčov, ktorí pôsobia v NHL. To je pre nich obrovská strata.

Vraví sa, že jeden hráč neznamená v hokeji nič. Ale hráč rangu Kopitara urobí strašne veľa. Zažil som ho ako protihráča, s jeho otcom Matjažom, ktorý je trénerom národného tímu, som si zahral za Bled.

V Slovinsku pôsobilo veľa Kanaďanov a vždy preferovali tvrdý hokej na hranici únosnosti. Na MS takýmto spôsobom hrať nemôžu. Skôr budú vychádzať zo zabezpečenej obrany, čakať na chyby a hrať na brejky.

Vzhľadom na to, koľko majú registrovaných hráčov a hracích plôch, je zázrak, že sú v A kategórii. Ich cieľom je záchrana, ale budú to mať ťažké. Nebezpečný bude útočník a kapitán Tomaž Razingar, ktorý hral i v Čechách. Veľkým talentom je obranca Mitija Robar. Nemajú veľa školených trénerov, či prepracovanú metodiku ako na Slovensku. Brankári sú skôr samoukovia. Aj napriek tomu nás dobiehajú. Úroveň pozdvihli zahraniční tréneri. Naša reprezentácia by však v súčasnom zložení nemala mať s nimi problémy.

Jozef Pethö, v Slovinsku pôsobil ako hráč i tréner

Slovinsko

  • Počet hráčov v krajine: 980
  • Účasť na MS: 2002 (13. miesto), 2003 (15.), 2006 (16.), 2008 (15.).
  • Umiestnenie v svetovom rankingu: 19.
  • Dresy: biela a modrá verzia.
  • Najslávnejší hráči: Anže Kopitar (L.A. Kings), Jan Muršak (Detroit). Na MS nehrajú.
  • Kapitán: Tomaž Razingar

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Náš dnešný súper: Slovinsko