Najpodceňovanejší hráč NHL žiari ako Ovečkin a Crosby

Alexander Steen (vpravo)
Alexander Steen (vpravo) (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|19. nov 2013 o 11:56

Alexander Steen zo St. Louis Blues strelil v 19 zápasoch 17 gólov. Doteraz bolo jeho sezónne maximum 24 gólov.

V kariére získal za sezónu najviac 51 bodov a 24 gólov. Vždy sa o ňom hovorilo, že môže byť hviezdou, ale potvrdzuje to až v deviatej sezóne NHL.

Alexander Steen prekvapuje fanúšikov skvelými výkonmi, keď sa mu darí držať v produktivite pred Sidneym Crosbym a medzi strelcami pred Alexandrom Ovečkinom.

Krídelník St. Louis nastrieľal do utorka v devätnástich zápasoch sedemnásť gólov a pridal deväť asistencií. Má lepšiu bilanciu ako slávny Crosby, ktorý na rovnaký počet bodov potreboval o dva zápasy viac.

Ako Brett Hull?

Pritom v minulej sezóne dal za štyridsať zápasov osem gólov, teraz za polovicu času svoje zásahy zdvojnásobil.

„Ako Brett Hull? Nebláznite. Ovečkin zvláda takéto kúsky každú sezónu, ja som začal len v pár zápasoch tohto ročníka,“ usmieval sa pri otázke novinárov dvadsaťdeväťročný krídelník.

Legendárneho strelca spomínajú zámorskí novinári zámerne, keďže útočník St. Louis pripomenul jeho skvelý zápis zo sezóny 1990/91, keď začal devätnástimi gólmi v devätnástich zápasoch. Hull vtedy skončil ročník s parádnymi 86 gólmi.

Blues vďaka svojmu strelcovi vyvracajú reči, že elitný tím Západnej konferencie nemá v zostave hviezdu.

Gény po otcovi, hviezde Winnipegu

Pozoruhodné je najmä to, že švédsky útočník, ktorý sa narodil v Kanade hrá stabilne dobre. Gól nedal len v piatich z devätnástich zápasov. Mal už aj šesťzápasovú gólovú sériu. Na sedemnásť zásahov potreboval 67 striel.

„Jeho hra vychádza z prípravy a sebavedomia. Pracuje na sebe tvrdo, zaslúžene dáva toľko gólov. Je dokonalým príkladom hráča, ktorý sa zlepšuje každý rok,“ chváli ho uznávaný tréner Blues Ken Hitchcock.

„Niekedy zdvíham ruky ešte predtým ako je Alexova strela pri brankárovi. Som si istý, že prejde,“ dodal pre AP český obranca Roman Polák.

Steen má výborné gény po otcovi Thomasovi, ktorý v NHL hrával dlhé roky za Winnipeg Jets.

„Som rád, že konečne prišlo na moje slová, že Steener patrí medzi najpodceňovanejších hráčov v lige,“ hovoril nhl.com Steenov spoluhráč z útoku T.J. Oshie.

Ďalší silný Švéd

Slová útočníka Blues potvrdili ešte pred sezónou v ESPN. Odborníci z americkej športovej televízie označili Steena za najviac podceňovaného hráča NHL.

Stále je však len v tretine ročníka. Raz už podobný začiatok Steen mal. Pred troma rokmi začal dvadsiatimi bodmi v sedemnástich stretnutiach, na konci sezóny z toho bolo 48 bodov v 67 zápasoch.

Zaujímavá situácia môže nastať aj vzhľadom k olympijským hrám v Soči. Steen nemá za sebou bohaté reprezentačné skúsenosti ako väčšina švédskych hviezd.

Ako senior si zahral len raz na svetovom šampionáte. Teraz môže atakovať elitný útok posledných majstrov sveta.

Aj keď treba priznať, že pri Sedinovcoch, Backstromovi, Zetterbergovi, Alfredssonovi či Landeskogovi to bude mať veľmi ťažké.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najpodceňovanejší hráč NHL žiari ako Ovečkin a Crosby