Nadal je vo finále, o titul si zahrá s Djokovičom

Rafael Nadal sa už teší na pondelkové finále.
Rafael Nadal sa už teší na pondelkové finále. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop, SITA|10. nov 2013 o 16:51

Už len jeden zápas a bude mať všetko. Rafael Nadal postúpil do finále Turnaja majstrov druhýkrát v kariére a s Novakom Djokovičom bude bojovať o trofej, ktorá mu ako jediná chýba.

LONDÝN. Španielsky tenista Rafael Nadal využil nad unaveným Rogerom Federom prevahu a zdolal ho bez problémov 7:5, 6:3. Definitívne tak ukázal, že švajčiarska legenda už na neho nemá ani v hale. Pritom na finálovom turnaji ATP s ním Federer predtým nikdy neprehral a vyhral všetky štyri predchádzajúce zápasy.

Vo vzájomnom semifinále však bolo cítiť, že tridsaťjedenročného švajčiarskeho tenistu veľmi unavil sobotňajší boj s Juanom Martinom Del Potrom. S Argentínčanom zohral o postup trojsetový súboj, keď v treťom dejstve prehrával už 0:3, stav ale otočil na konečných 7:5.

„Roger mal smolu v tom, že sa večer unavil v dôležitom zápase proti Del Potrovi,“ uznal po semifinále pre BBC Nadal. Vo finále si napokon zahrá so Srbom Novakom Djokovičom, ktorý porazil v nočnom zápase Stanislasa Wawrinku.

Skvelé čísla

Federer si aj napriek prehre vylepšil skvelé štatistiky na Turnaji majstrov. Z dvanástich účastí postúpil jedenásťkrát zo skupiny (rekord drží Ivan Lendl, ktorý to dokázal dvanásťkrát). Šesťkrát vyhral, neobhájil však vlaňajšie finále.

Aj keď turnaj elitných ôsmich hráčov skončil pre Bazilejčana solídne, keď zdolal Del Potra, Gasqueta a s Djokovičom vyhral set, nevylepšil najhoršiu sezónu od roku 2000. Vyhral „len“ 45 zápasov, čo sa mu naposledy podarilo ako devätnásťročnému a pripísal si jeden turnajový titul.

Teší sa na finále

Španielsky tenista môže zakončiť dokonalú sezónu vytúženým triumfom. Na turnaji pritom nepôsobil nijak oslnivo. V ľahšej skupine síce zmietol kamaráta Davida Ferrera, ale trápil sa s Wawrinkom aj Berdychom. V semifinále však už opäť ukazoval hru, v ktorej dominoval počas celého roka. K výbornej obrane pridal útočný forhend a dobré podanie.

Malorčan vyhral 75. zápas v sezóne a prebojoval sa do štrnásteho finále. Tento rok vyhral Roland Garros, US Open a má už istotu postu koncoročnej jednotky.

„Zatiaľ sa mi darí lúčiť s jedným z najlepších rokov v kariére skvele. Turnaj, ktorý mi v minulosti neprinášal toľko radosti mi vychádza skvele. Veľmi sa teším na finále,“ dodal Nadal, ktorý má na Turnaji majstrov bilanciu 13:10.

Ak máte čas, tu je celý zápas Nadala s Federerom

Dvojhra - semifinále

Rafael Nadal (Šp.-1) - Roger Federer (Švaj.-6) 7:5, 6:3 za 80 minút

Novak Djokovič (Srb.-2) - Stanislas Wawrinka (Švaj.-7) 6:3, 6:3 za 85 minút

Štvorhra - semifinále

Bob Bryan, Mike Bryan (USA-1) - Alexander Peya, Bruno Soares (Rak./Braz.-2) 4:6, 6:4, 10:8 (zápasový tajbrejk) za 85 minút

David Marrero, Fernando Verdasco (Šp.-6) - Ivan Dodig, Marcelo Melo (Chor./Braz.-4) 7:6 (10), 7:5 za 93 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal je vo finále, o titul si zahrá s Djokovičom