Na VV SFZ bude Kocian analyzovať prípravné obdobie

SITA|30. máj 2008 o 14:31

BRATISLAVA 30. mája (SITA) - Po dvoch posledných prehrách v medzištátnych priateľských zápasoch s Tureckom (0:1) a Švajčiarskom (0:2) sa hlavný tréner slovenskej reprezentácie Ján Kocian dostal pod veľký ...

BRATISLAVA 30. mája (SITA) - Po dvoch posledných prehrách v medzištátnych priateľských zápasoch s Tureckom (0:1) a Švajčiarskom (0:2) sa hlavný tréner slovenskej reprezentácie Ján Kocian dostal pod veľký tlak. Musí čeliť atakom zo strany odbornej i laickej verejnosti, lebo priaznivcom slovenského futbalu sa nepáčil predovšetkým spôsob hry v stretnutí so Švajčiarskom, v ktorom mnohým fanúšikom chýbalo väčšie nasadenie a najmä snaha pobiť sa o lepší výsledok. K atmosfére vo futbalovom hnutí vôbec neprispela ani čerstvá mediálna prestrelka medzi Jánom Kocianom a Filipom Hološkom. Útočník Besiktasu Istanbul sa kriticky vyjadril, že v reprezentácii viazne komunikácia medzi hlavným trénerom a hráčmi. Kormidelník A-tímu SR Hološkovi útok vrátil tvrdením, že on mentálne nezvládol prestup do slávneho tureckého klubu. "To sú interné veci tímu, ktoré by sa nemali riešiť cez médiá," skonštatoval v rozhovore pre agentúru SITA prezident SFZ František Laurinec.

"Po skončení prípravného obdobia sme sa dostali do situácie, nad ktorou nemôžeme zatvárať oči, ani si nemôžeme nasadzovať ružové okuliare. Tento fakt si jasne uvedomujeme a na najbližšom rokovaní výkonného výboru, ktorý bude v utorok 3. júna, sa budeme zaoberať komplexnou analýzou doterajších medzinárodných stretnutí," povedal ďalej prezident SFZ a pokračoval: "Nechcem predbiehať udalosti, preto k otázke ďalšieho pôsobenia Jána Kociana, o čom sa teraz veľmi živo na Slovensku diskutuje, sa v týchto dňoch vyjadrovať nebudem. Názory v médiách sú názory v médiách a odborná analýza je odborná analýza. Tieto dve veci nespájajme spolu, aby sme pri hľadaní riešenia ako zo vzniknutej situácie so cťou vyjsť neurobili viac škody ako úžitku. Preto všetci budeme rešpektovať závery výkonného výboru. Tie prijmeme po zoznámení sa s komplexnou hodnotiacou správou trénera Kociana, ktorú má do zasadnutia VV SFZ vypracovať."

Predseda trénersko-metodickej komisie SFZ Jozef Vengloš aktuálne problémy slovenskej futbalovej reprezentácie nevidí iba v tom, že mužstvo prehralo tento rok tri medzištátne zápasy za sebou (okrem spomenutých dvoch duelov v máji aj koncom marca v Zlatých Moravciach s Islandom /1:2/, pozn.), ale najmä v tom, že naďalej absentuje fundovaná a komplexná analýza stavu slovenského futbalu v celom kontexte európskeho a svetového futbalu. "Stále nám chýba objektívne hodnotenie stavu slovenského futbalu na klubovej, ale aj na medzinárodnej úrovni. Nik z kompetentných takýto rozbor ešte neurobil a ešte stále sme si otvorene a pravdivo nepovedali, kam náš futbal smeruje, čo by pre jeho rozvoj a skvalitnenie malo byť rozhodujúce a smerodajné," uviedol pre agentúru SITA Jozef Vengloš na margo aktuálnych problémov, v ktorých sa ocitla slovenská futbalová reprezentácia. "Naše ambície sú stále vyššie ako je skutočná realita. To si musíme jednoznačne uvedomiť. Je síce správne, že naše ciele sú vysoké, ale na druhej strane netreba ich nezdravo preceňovať," zdôraznil J. Vengloš.

"Samozrejme, že výsledky reprezentácie sú tie veci, ktoré futbalovú verejnosť najviac zaujímajú. Podľa nich hodnotia aj trénerov, realizačné tímy a ich úspešnosť. Z výsledkov by sme si však nemali urobiť modlu, ktorej budeme slúžiť. Nepoznám trénera, ktorý by poslal na ihrisko mužstvo s cieľom, aby nezvíťazilo. Každý športovec chce predsa vyhrávať. Otázkou však je, či je to aj reálne. Či tá výhra je naozaj v silách toho - ktorého kolektívu," konštatoval bývalý kormidelník slovenskej reprezentácie, ktorému asistenta robil práve Ján Kocian.

"Nepýtajte sa ma, či tréner Kocian má zostať alebo nie. To sú veci, ktoré musí vyriešiť celý výkonný výbor SFZ. Som jeho členom, ale nemôžem udalosti predbiehať. Jedna vec je, že my sa demokraticky riadime podľa kolektívneho rozhodnutia. Druhá vec je fakt, že z oboch posledných májových zápasov som videl iba duel s Tureckom. Stretnutie so Švajčiarskom bolo vtedy, keď som bol pracovne v Austrálii. Do zasadania VV SFZ si ho však určite pozriem," podotkol Jozef Vengloš.

Podľa neho najdôležitejšou úlohou prípravných zápasov je nie iba nájsť kostru mužstva, na ktorej môže tréner ďalej stavať, ale aj vybraných hráčov otestovať na medzinárodnej úrovni. "Reprezentačný tréner v prípravnom období má šancu zistiť ako sa nominovaní hráči dokážu prispôsobiť medzinárodnému prostrediu a medzinárodnej konkurencii. Ako sa v tomto prostredí vedia presadiť," uviedol ďalej skúsený futbalový odborník.

"Nemali by sme robiť veci s horúcou hlavou. Čaká nás kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta v roku 2010 v JAR. To je udalosť, ktorá nám musí pomôcť nájsť vhodné riešenia pre všetky zainteresované strany. Pokiaľ ide o atmosféru okolo reprezentácie a jej trénera, priaznivcov futbalu úplne chápem. Väčšina z nich je s jeho úrovňou nespokojná, lebo počnúc mnou a končiac trénerom Galisom slovenskí futbalisti nepostúpili na európsky, ani na svetový šampionát. To je fakt, ktorý najviac ovplyvňuje postoj fanúšikov k trénerom a členom realizačných tímov. Lenže v súvislosti s postupovými ambíciami treba mať na mysli aj to, že na európsky alebo svetový šampionát chce postúpiť každé mužstvo z Európy. Nie iba my. Chcú postúpiť aj tímy, ktoré sú na našej úrovni, ďalej chcú ísť aj mužstvá z vyspelých futbalových krajín. Konkurencia je mimoriadne silná. A to je fakt, na ktorý nesmieme zabúdať," dodal Jozef Vengloš.


Nachádzate sa tu:
Domov