Myjavčania si vykopali historický úspech

Myjava má právo hrať medzi slovenskou futbalovou elitou. Tréner Hudec (v popredí v čiernom) oslavuje s hráčmi.
Myjava má právo hrať medzi slovenskou futbalovou elitou. Tréner Hudec (v popredí v čiernom) oslavuje s hráčmi. (Autor: TASR)
Pavol Spál|24. máj 2012 o 19:22

Futbalisti Spartaka Myjava si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Prvýkrát v dejinách klubu, po 92 rokoch majú nárok hrať najvyššiu súťaž. Myjavčania zvažujú, či si podajú prihlášku medzi elitu, alebo licenciu ponúknu rivalovi.



BRATISLAVA. Užívajú si historický úspech, naplánovali trojdňové oslavy. Myjava si prvýkrát v dejinách klubu po 92 rokoch vybojovala právo hrať najvyššiu futbalovú súťaž. Druhú ligu pritom ovládla ako nováčik, ešte pred troma rokmi hrala iba štvrtú ligu.

Myjava sa tak môže stať mestom s najnižším počtom obyvateľov (12-tisíc) v Corgoň lige. „Je tu dobrá slivovica (smiech). Ale vážne. Šéfovia bazírujú na mládeži a na tom, aby bolo v tíme čo najviac odchovancov. Aby bolo čo najsilnejšie puto medzi hráčom a divákom,“ reaguje na otázku, čo je typické pre myjavský futbal, tréner Ladislav Hudec.

Viacerí musia pracovať

Myjavčania si už v stredu vybojovali miestenku v Corgoň lige - na pôde druhej Podbrezovej remizovali 1:1. Pred posledným kolom majú pred rivalom šesťbodový náskok. Najväčšou hviezdou tímu bol Zdeno Štrba, účastník majstrovstiev sveta v Afrike prišiel do tímu na jar na hosťovanie zo Žiliny.

Ďalší hráči zatiaľ nemajú veľké meno. Väčšina kádra popri futbale musí i pracovať. Viac ako polovicu tímu tvoria odchovanci.

„Pilierom je domáca os: Solnička v bráne, Černáček v obrane, útočníci Kosík a Sládek. Ale i ostatní. Nechcel by som to špecifikovať, lebo sme boli ozaj dobrá partia,“ vysvetľoval Hudec, ktorý zatiaľ nevie, či si Myjava zahrá najvyššiu súťaž.

„Šéfovia sa ešte nerozhodli,“ dodal Hudec. Myjavčania zvažujú, či si podajú prihlášku medzi elitu, alebo licenciu ponúknu rivalovi z Podbrezovej. Rozhodnúť sa musia do konca mája.

Vynovili štadión

„Myslím, si že nakoniec pôjdu do toho, že ich to zláka. Každý deň preberajú za a proti, ale myslím si, že túžba a šanca zvíťazia,“ dodal Hudec, ktorý tvrdí, že v najvyššej súťaží treba tím posilniť o štyroch až piatich hráčov.

„Problém nie je v peniazoch, ale v zachovaní ducha – budovať káder na domácich. Šéfovia nechcú, aby po trávniku behalo desať cudzincov, ktorí nemajú vzťah nie že k Myjave, ale ani k Slovensku. Ako je to bežné v niektorých kluboch.“

Myjava už začala s rekonštrukciou štadióna, ktorý bude mať kapacitu dvetisíc ľudí na sedenie.
Investícia bude stáť zhruba osemstotisíc eur. Polovicu by malo platiť mesto, zhruba štyridsať percent súkromné zdroje a zvyšok akcionári.

Klub vytvoril projekt na kúpu akcií klubu pre vznik akciovej spoločnosti Spartak Myjava. Takto sa malo vyzbierať už viac ako pätnásťtisíc eur. Každý akcionár bude mať na vynovenom štadióne svoje vyhradené miesto.

„Budú tak cítiť väčšiu spätosť s klubom,“ dodal Hudec. Kouč Myjavy verí, že najvyššia súťaž by mohla zaplniť vynovený štadión. „V minulej sezóne sme takmer stále mali návštevy cez tisíc ľudí.“

ico

Myjava

Klub založili študenti (1920)

V sezóne 2008/09 vyhrala štvrtú najvyššiu slovenskú súťaž.

V sezóne 2010/11 triumfovala v II. lige západ – čo bola vtedy tretia najvyššia súťaž.

Hlavným investorom je mesto, prezidentom je primátor.

Rozpočet klubu: zhruba šesto tisíc eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Myjavčania si vykopali historický úspech