Muster definitívne ukončil tenisovú kariéru

Thomas Muster po svojom poslednom zápase kariéry.
Thomas Muster po svojom poslednom zápase kariéry. (Autor: SITA/AP)
TASR|26. okt 2011 o 11:00

Víťaz Roland Garros z roku 1995 sa rozhodol ukončiť kariéru v 44 rokoch.

VIEDEŇ. Rakúsky tenista Thomas Muster definitívne ukončil v utorok svoje účinkovanie na profesionálnom okruhu ATP. Svoju dlhú tenisovú kariéru ukončil prehrou 2:6, 3:6 proti 18-ročnému krajanovi Dominicovi Thiemovi v 1. kole tenisového turnaja vo Viedni.

Muster si svoj "druhý" koniec naplánoval práve na turnaj v domovine po tom, ako sa mu návrat na profesionálne dvorce nevydaril podľa predstáv. Bývalý "antukový kráľ" sa po 11-ročnej súťažnej pauze snažil počas posledných 14 mesiacov presadiť väčšinou na challengerových turnajoch, ale v 44 rokoch musel uznať, že na konkurenciu už nestačí. Vysvedčenie za viac než ročný návrat na dvorce nenesie pre Mustera veľa kladov - z 25 zápasov prehral 23.

Publikum v Stadthalle ho však niekoľkokrát vytlieskalo a nakoniec ho vyprevadilo do nenávratného tenisového dôchodku cez "standing ovation".

"Nikdy som akosi nemal priestor povedať moje dovidenia, toto je vskutku veľkolepá rozlúčka. Určite to bolo moje posledné vystúpenie na okruhu ATP. Bolo to veľmi emocionálne nabité tu doma, vo Viedni, v niektorých chvíľach som nevedel, či mám plakať alebo hrať. Chcem sa poďakovať všetkým za podporu, ktorú mi prejavovali počas tých rokov," vyjadril sa po súboji víťaz dvojhry Roland Garros z roku 1995 a bývalý svetový hráč číslo jeden.

Muster ašpiroval na zlomenie rekordu najstaršieho hráča s výhrou na okruhu ATP, naposledy pred 31 rokmi vyhral Wimbledon ako 45-ročný Ken Rosewall. Muster bol ale aj tak najvýznamnejším tenisovým "matuzalemom" na okruhu od čias, keď sa v roku 1996 predstavil na olympijskom turnaji v Atlante v 43 rokoch legendárny Jimmy Connors.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Muster definitívne ukončil tenisovú kariéru