Svitko smeruje na Saharu, zažije starý Dakar

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|11. okt 2022 o 14:30

Štefan Svitko bude štartovať na Africa Ecorace.

BRATISLAVA. Vrcholom pre jazdcov diaľkových rely je súťaž, ktorá sa volá po hlavnom meste Senegalu.

Rely Dakar je najprestížnejšie podujatie v tomto odvetví. Tridsať rokov sa súťažilo na africkom kontinente a prvé ročníky boli extrémne náročné. 

Súťažiaci sa však viackrát stali terčom teroristov. V roku 2008 organizátori preteky z dôvodu bezpečnosti zrušili a presunuli ich najskôr do Južnej Ameriky a teraz do Saudskej Arábie. 

Jeden z bývalých víťazov Jean-Louis Schlesser však chcel zachovať rely v Afrike. Preto vznikla súťaž Africa Eco Race.

Rely, ktorá sa snaží nadviazať na pôvodnú trať. Štartuje sa v Monaku a cieľ je pri Ružovom jazere v Dakare. Na rovnakom mieste bol pôvodný cieľ slávnej rely.

VIDEO: Úvodné video k Africa Eco Race 2022

Najúspešnejším Slovákom na púštnom dobrodružstve je Štefan Svitko. Keďže diaľkovú rely začal jazdiť v roku 2010, tak pôvodný Dakar v Afrike nikdy nezažil. 

V štyridsiatich rokoch ho teraz čaká premiéra. Prihlásil sa na Africa Eco Race. 

„Je to starý klasický Dakar, ktorý chodil ešte Jaro Katriňák. Chcel by som dôjsť až do Dakaru. Pôjde sa cez Maroko, Mauretániu a Senegal. Každý deň nás čaká 400 až 500 kilometrová etapa,“ hovoril Štefan Svitko pred odchodom pre TA3. 

Africa Eco Race trpela v minulosti tým, že sa konala v rovnakom termíne ako Rely Dakar. Známa rely tak pritiahla sponzorov aj najlepších pretekárov.

Africká súťaž ostala v jej tieni. Tento rok organizátori posunuli termín na október (15. – 30. 10.), aby pretekári mali možnosť ísť v Afrike aj v Saudskej Arábii. 

Svitko berie tento štart najmä ako prípravu na Rely Dakar. „Matej Benko sa mi smial, že dokončil som síce Dakar deväťkrát, ale nikdy som neprišiel do Dakaru,“ vravel Svitko. 

„Čaká nás púšť, kamene, šotolinové cesty. Najazdím veľa kilometrov. Bude to pre mňa najlepší test na Dakar. Verím, že som dobre pripravený,“ hovorí.

Ani tento rok by na Eco Race nemala byť taká silná konkurencia a Svitko by mal byť jedným z favoritov. Jeho cieľom je čo najviac pracovať na navigácii počas pretekov. 

„Najlepšie je, keď ide jazdec prvý a musí si veriť. Nestačí sledovať stopy súperov. Chcel by som niektorú etapu vyhrať, aby som potom musel navigovať,“ dodal Svitko. 

Africa Eco Race má 12 etáp. Víťazi budú známi 30. októbra. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko smeruje na Saharu, zažije starý Dakar