Montreal prišiel o kus svojich dejín, zomrel Jean Béliveau

Jean Beliveau.
Jean Beliveau. (Autor: archív SITA/AP)
SITA|3. dec 2014 o 09:53

Odišiel Joseph Jean Arthur "Le Gros Bill" Béliveau, desaťnásobný víťaz Stanleyho pohára.

MONTREAL. Vo veku 83 rokov skonal v utorok Jean Béliveau, jedna z najváženejších postáv v histórii kanadského hokejového klubu Montreal Canadiens.

Talentom obdarený center spojil celú svoju hráčsku kariéru v NHL s Montrealom a vynieslo mu to desať víťazstiev v Stanleyho pohári.

Celkovo odohral v drese Canadiens 18 kompletných sezón a časť z ďalších dvoch. V súťaži strelil v 1125 zápasoch základnej časti 507 gólov a rozdal 712 asistencií. V play-off je jeho bilancia 79 gólov a 97 asistencií v 162 stretnutiach.

bbb_r1615_res.jpeg

Jean Beliveau vľavo v roku 1954 v zápase proti Detroitu. FOTO - SITA/AP

Až do odchodu zo scény bol 10 rokov kapitánom Canadiens. Dres s jeho číslom štyri vyradili z užívania v roku 1971. O rok neskôr ho uviedli do Siene slávy. Hokejový výstroj vymenil za oblek, bol súčasťou exekutívy klubu a v novej funkcii sa ešte sedemkrát tešil zo Stanleyho pohára.

V roku 2000 mu diagnostikovali rakovinu krku, ale zvíťazil nad ňou. Prežil aj mozgovú príhodu spred dvoch rokov.

"Stretnutie s ním bolo iné ako s ostatnými hviezdami starých čias. Keď ľudia zbadali Bobbyho Hulla, povedali: ´Ahoj, Bobby´. Keď ale natrafili na veľkého Jeana, zdravili ho: ´Dobrý deň, pán Béliveau´. Vzbudzoval skutočnú úctu," vysvetlil jeho bývalý spoluhráč z útoku Gilles Tremblay.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Montreal prišiel o kus svojich dejín, zomrel Jean Béliveau