Michael Jordan: Dnes by som dal v zápase sto bodov

Michael Jordan bol vo svojej dobe nedostihnuteľný.
Michael Jordan bol vo svojej dobe nedostihnuteľný. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|18. okt 2010 o 13:30

Kobe Bryant má šancu v tejto sezóne dobehnúť legendárneho Michaela Jordana, ktorý získal v NBA šesť titulov.

BRATISLAVA. Asi len málokto pochybuje o tom, že Michael Jordan je jedným z najlepších basketbalistov v histórii, ak nie úplne najlepším. Legendárny rozohrávač prekročil hranice svojho športu a nájde sa len málo ľudí, ktorým jeho meno nič nehovorí.

Jordan vyhral všetko, čo sa dalo. Šesťkrát doviedol Chicago Bulls k titulu v NBA, bol členom originálneho Dream Teamu v Barcelone, päťkrát sa stal najužitočnejším hráčom (MVP) NBA, získal mnoho ďalších ocenení a akrobatickým štýlom hry definitívne zmenil pohľad na basketbal.

Ako väčšine afroamerických hviezd však aj jemu nechýbalo sebavedomie, ktorým prekypuje aj v 47 rokoch, kedy je váženým funkcionárom a majoritným vlastníkom Charlotte Bobcats.

V rozhovore pre espn.com Jordan vyhlásil, že v terajšej NBA by bol schopný nastrieľať v zápase sto bodov a napodobnil by tak ďalšiu legendu Wilta Chamberlaina, ktorému sa to podarilo ako jedinému v histórii profiligy v marci roku 1962.

"Dnes sa hrá menej fyzicky, ako v našich časoch," skonštatoval legendárny MJ. "Myslím si, že s mojim štýlom hry by som mal reálnu šancu dať sto bodov. Určite by som hádzal viac trestných hodov a preto by sa to dalo dosiahnuť."

81 bodov Kobeho Bryanta

Pre skvelého krajného rozohrávača hovorí aj jeho fantastický priemer 30.1 bodov na zápas, ktorý si udržal počas pätnástich sezón, v najlepšej sezóne mal dokonca priemer 37.1.

V jednom stretnutí strelil najviac 69 bodov. Viac dokázalo dosiahnuť len päť hráčov. Asi najviac uznávaný je výkon Kobeho Bryanta z roku 2006, kedy dokázal Torontu nastrieľať neuveriteľných 81 bodov.

Práve hviezda Los Angeles Lakers sa najviac porovnáva s Jordanom. Nielen štýlom hry a podobným atletickým prevedením, ale pomaly už aj úspechmi. Kalifornský tím s ním v zostave získal päť titulov a v tomto ročníku sa mu otvára šanca Jordana dobehnúť, ktorý získal titulov šesť.

Jordan uznáva svojich mladších sokov často len ťažko, príznačná bola aj jeho kritika LeBrona Jamesa po prestupe do Miami Heat. Je zaujímavé, že Bryanta označil až medzi top desať a nie top päť či dokonca vyššie.

Na otázku amerických novinárov, že kam by zaradil Bryanta Jordan odpovedal: "Ťažko sa to posudzuje. V každej generácii sa nájde veľa skvelých hráčov, ale čo sa týka rozohrávačov, Kobe určite patrí medzi desiatich najlepších krajných rozohrávačov v histórii."

81 bodov Kobeho Bryanta

S Jordanom sa nechce porovnávať

"To, že vás zaradí Michael Jordan medzi najlepších je pocta a je jedno, či vás posunie medzi desiatich najlepších alebo vyššie. Určite nechcel nikoho uraziť a aj kvôli tomu to takto formuloval," uviedol Bryant pre yahoo.com.

Pre rodáka z Philadelphie môže byť táto sezóna zlomová. V 32 rokoch má šancu dobehnúť nielen Jordana, ale stať sa prvým hráčom Los Angeles Lakers, ktorý získa šesť prsteňov pre víťaza NBA.

"Nikdy som sa nechcel porovnávať s Michaelom. Jeho tituly sú odlišné ako moje. Ja som hral v klube pri prvých troch inú rolu ako on," doplnil líder Lakers. Pri prvých troch triumfoch Lakers bol najlepším hráčom finále Shaquille O´Neal, zatiaľ čo Jordan získal toto ocenenie pri všetkých šiestich tituloch Bulls.

Legendárnych sto bodov Wilta Chamberlaina

Michael Jordan sa vracia aspoň virtuálne a Kobe Bryant to vtipne komentuje (anglicky)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Michael Jordan: Dnes by som dal v zápase sto bodov