Martinskí fanúšikovia sa v Košiciach postarali o rozruch

Sektor hostí. Martinskí fans v Steel Aréne.
Sektor hostí. Martinskí fans v Steel Aréne. (Autor: veja)
Sportnet|3. apr 2010 o 00:00

Výjazd martinských hokejových fanúšikov na druhé semifinálové stretnutie v Košiciach spôsobil v metropole východu riadny rozruch.

Oficiálne 220 priaznivcov MHC zamestnalo v košických uliciach cestou zo železničnej stanice k Steel Aréne a späť desiatky policajtov. Tí museli zasahovať aj v Steel Aréne.

KOŠICE. Na hokej do Košíc už od otvorenia Steel Arény prišli zástupcovia viacerých extraligových fanklubov. Martinský bol vo štvrtok najpočetnejší, viac ako dve stovky verných MHC vzbudzovalo pozornosť už cestou zo stanice ku štadiónu. Vulgárne skandovanie sa nedalo prepočuť.

Pred Steel Arénu dorazila početná skupina v sprievode veľkého počtu policajtov hodinu pred zápasom. Pár jednotlivcov lomcovalo dverami arény, podgurážení, zväčša mladší ľudia sa prezentovali aj dvoma dymovnicami. Osobné veci si museli nechať v úschovni, po dôkladnej prehliadke pred turniketmi sa dostali do vstupného priestoru Steel Arény, kde si okrem iného zaskandovali: "Policajný štát".

Len a len vďaka prítomnosti polície sa zápas zaobišiel bez väčšieho množstva incidentov. Vyliate pivo z horného sektoru B 31, kde boli Martinčania, pľuvance, vytrhnutá sedačka prinútili policajtov zakročiť. Vulgárnych pokrikov a urážok sa Martinčania nevzdali. Isté je, že žiadny fanklub toľko "bordelu" v modernej aréne nespravil. V Steel Aréne si priaznivci Slovana, Trenčína, Nitry, Zvolena, Popradu mohli vychutnávať pivko bez akýkoľvek problémov medzi Košičanmi a nedošlo ani k provokáciám. Zápasy oceliarov sú tradične bez vulgárností, Martinčania so sebou (pochopiteľne, nie všetci) priniesli "novú kultúru". Po zápase sa nechali vyprovokovať aj poniektorí košickí fans, vášne museli krotiť usporiadatelia a policajti. Príchod Martinčanov mohol mať azda jediné veľké pozitívum, viac k fandeniu zmobilizoval všetky sektory v hľadisku. A možno by bolo všetko inak, keby výjazd priaznivcov MHC nebol spojený s takou dávkou alkoholu.

Dymovnice pred Steel Arénou

"Pripravili sme sa na príchod Martinčanov, dostali sme dobrú inštruktáž od našej polície, veľmi musím kvitovať spoluprácu s predstaviteľmi martinského fanklubu. Prišlo tu do 250 fanúšikov MHC, v takom dave sa nájde niekto, kto sa chová neprístojne. Pred Steel Arénou hodili dve dymovnice, tak sme trochu váhali s ich vpustením do haly, preto sme tak spravili až pol hodiny pred zápasom. Prešli dôkladnou kontrolou, vyslovene opití Martinčania ostali vonku, bolo ich možno päť - desať," povedal nám po štvrtku generálny manažér Steel Arény Igor Havrila.

Polícia zakročila

Počas prvej tretiny bolo v martinskom sektore rušno. Zhora na divákov vyliali pivo, na čo polícia okamžite reagovala. "Mali sme tam incident. Martinčania vytrhli sedačku vo svojom sektore, ale dotyčného policajti vyviedli, skončil v policajnej cele. Takéto neprístojnosti nebudeme trpieť. Keďže boli škody väčšie, bolo zničené bezpečnostné sklo v sektore B 31, ktoré musíme objednať, tak tu najbližšie martinských fanúšikov nepustíme. Chceme vyjadrenie martinského fanklubu, či za túto škodu prevezme zodpovednosť. Steel Aréna je kultúrne prostredie, divákov vychováva, v spolupráci s policajným zborom, usporiadateľmi, členmi SBS tu máme nastolené isté pravidlá. V hale sme mali 14 príslušníkov motorizovanej pohotovostnej jednotky, tak ako stále, okrem toho 90 usporiadateľov a 25 pracovníkov SBS, každý vie, čo má robiť. Ten systém máme nastavený, pre nás je dôležitá bezpečnosť, keby sme videli, že to nezvládame, tak systém zmeníme," dodal Igor Havrila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Martinskí fanúšikovia sa v Košiciach postarali o rozruch