Marián Gáborík je po otrase mozgu späť

Marián Gáborík.
Marián Gáborík. (Autor: TASR)
SITA|7. mar 2011 o 09:38

Slovenskí hokejisti Marián Gáborík a Milan Jurčina sú po zdravotných problémoch znovu k dispozícii svojim tímom, brankár Halák by sa mal na súpisku St. Louis vrátiť už dnes.

NEW YORK. Udalosťou noci z nedele na pondelok v zámorskej NHL bol z pohľadu slovenských hokejových fanúšikov návrat krídelníka New Yorku Rangers Mariána Gáboríka. Dvadsaťdeväťročný odchovanec trenčianskeho hokeja vynechal pre príznaky otrasu mozgu predchádzajúcich sedem zápasov "jazdcov" a do zápasového kolotoča sa vrátil po 14-dňovej pauze.

Ako je známe, slovenský hokejista utrpel otras mozgu ešte v zápase proti Pittsburghu 13. februára po zrážke s Brooksom Orpikom. Následne odohral ešte dva zápasy, keďže netušil, že má otras mozgu. Počas kariéry ešte podobným zranením netrpel.

Flyers bez jediného gólu

Rangers sa v nedeľu mimoriadne darilo. V Madison Square Garden privítali lídra Východnej konferencie Philadelphiu a vyprevadili ju s "výpraskom" 7:0.

Blysol sa najmä domáci krídelník Ryan Callahan, ktorý vsietil štyri góly a pripísal si jednu asistenciu. Napodobnil tak práve Mariána Gáboríka, ktorému sa toto podarilo 19. januára 2011 v domácom zápase s Torontom, ktorý skončil rovnako 7:0.

Slovenský krídelník nastúpil v tretej päťke "jazdcov" spolu so Seanom Averym a Václavom Prospalom, na ľade strávil 14:28 min a prezentoval sa 4 strelami na gólmanov Philadelphie.

Gáborík bol súčasťou elitnej presilovkovej formácie Rangers spolu s Prospalom, Callahanom a obrancami Brianom McCabeom a Mattom Gilroyom. A práve táto päťka bola na ľade pri dvoch úspešných presilovkách domácich, ktoré korunoval gólmi v 13. a 45. min práve kanonier zápasu Callahan.

Rangers dýchajú na krk Buffalo a Carolina

Gáborík si pripísal aj jedno dvojminútové vylúčenie za hrubosť, keď sa dostal do potýčky s Krisom Versteegom. Zaujímavosťou je, že pri následnej hre 4 na 4 zvyšoval na 3:0 Matts Zuccarello.

Slovenský hokejista má aktuálne na konte 38 bodov (17+21) zo 48 zápasov. Rangers sú aktuálne na 7. priečke Východnej konferencie so 74 bodmi zo 68 zápasov. Ich najväčší prenasledovatelia Buffalo (72 bodov) a Carolina (71 bodov) však majú o tri resp. dva zápasy menej.

"Jazdcov" čaká tento týždeň výjazd do Kalifornie, kde na nich čakajú San Jose a a Anaheim.

Vrátil sa aj Jurčina, na Haláka sa ešte čaká

Po viac ako týždňovej pauze sa v nedeľu do zostavy hokejového tímu zámorskej NHL New York Islanders vrátil slovenský obranca Milan Jurčina. Proti New Jersey na domácom ľade (2:3 po sam. nájazdoch) odohral 15:27 min a okrem dvoch striel na Brodeura si pripísal aj jednu mínusku.

Dvadsaťsedemročný odchovanec liptovskomikulášskeho hokeja nútene pauzoval pre zranenie slabín, ktoré utrpel 22. februára v súboji proti Torontu. Bolo to už tretie Jurčinovo zranenie v tejto sezóne. Pre problémy so zlomeným zápästím a poraneným stehenným svalom už skôr vynechal 26 zápasov.

Pre zranené slabiny musel v minulom ročníku po vancouverskom olympijskom turnaji musel absolvovať operáciu a sezóna sa pre neho predčasne skončila.

V tomto ročníku má na konte 13 bodov (4+9) v 37 zápasoch a patrí k najvyťažovanejším obrancom Islanders. Jurčina v NHL odohral počas 6 sezón už 356 duelov, dosiahol v nich devätnásť gólov a 47 asistencií.

Brankár Jaroslav Halák absolvoval v nedeľu kompletný tréning svojho tímu St. Louis Blues. Očakáva sa, že už v pondelok by mohol byť k dispozícii trénerom na zápas s Columbusom.

Jaroslav Halák si 17. februára zranil na tréningu pravú ruku a o dva dni ho so spätnou platnosťou zaradilo vedenie Blues na listinu zranených hráčov. Pre boľavú ruku už vynechal na prelome januára a februára 13 dní, vtedy mal mať problémy s ľavou rukou, resp. zápästím.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan, ktorý je prvýkrát v kariére v pozícii tímovej jednotky, sa v tejto sezóne predstavil v 43 zápasoch s bilanciou 19 víťazstiev, 17 prehier, 6 prehier po predĺžení či samostatných nájazdoch. Jeho úspešnosť je 90,70 % a priemer 2,63 inkasovaného gólu na zápas.

V aktuálnej sezóne NHL odchádzal z ľadu bez inkasovaného gólu po štyroch majstrovských stretnutiach.

Na "bluesmanov" v tomto týždni ešte čaká "odveta" v stredu v Columbuse a dvojica domácich zápasov vo štvrtok a v sobotu proti Montrealu resp. Detroitu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Marián Gáborík je po otrase mozgu späť