Manchester zasadol aj na európsky trón

Smutný kapitán Chelsea Londýn John Terry, ktorý mal možnosť rozhodnúť penaltový rozstrel. Tesne pred strelou zo značky pokutového kopu sa však šmykol a trafil žrď. Vpravo radosť hráčov Manchester United z víťazstva v Lige majstrov. V anglickom finále zdol
Smutný kapitán Chelsea Londýn John Terry, ktorý mal možnosť rozhodnúť penaltový rozstrel. Tesne pred strelou zo značky pokutového kopu sa však šmykol a trafil žrď. Vpravo radosť hráčov Manchester United z víťazstva v Lige majstrov. V anglickom finále zdol (Autor: ČTK/AP)
Sportnet|23. máj 2008 o 00:00

Kapitánovi Chelsea Johnovi Terrymu ušla na dažďom zmáčanom trávniku v Lužnikách noha. Nicholas Anelka už potom iba dovŕšil dielo skazy. Londýnskemu tímu sa trofej vyšmykla z ruky.

Anglický kráľ je aj európskym kráľom. Futbalisti Manchester United sa v moskovskej nočnej dráme s jedenástkovým rozuzlením stali držiteľmi trofeje v Lige majstrov.

Osud prial fergusonovcom

„Terryho šmyknutie, to bol osud, ktorý bol pre nás v tejto sezóne priaznivo naklonený,“ konštatoval po zápase tréner víťazov Alex Ferguson. Doviedol svoj tím k druhému európskemu prvenstvu (predtým v roku 1999). Roky končiace sa osmičkou sú pre Manchester United osudné a pamätné zároveň. Rok 1958 - mníchovská letecká tragédia zverencov Matta Busbyho. Rok 1968 - víťazstvo ManU v EPM pod vedením toho istého trénera. No a rok 2008 - triumf v Lige majstrov pod taktovkou Alexa Fergusona.

Namiesto nudy dráma

Z finále, ktoré malo byť jedným z najnudnejších za posledné roky, sa vykľul vzrušujúci zápas s nervydrásajúcou koncovkou. Pritom Chelsea bola bližšie k víťazstvu počas hry i v penaltách. Žrď a brvno však hrali s brankárom Van der Sarom.

Hoci Chelsea sa držala svojej tradičnej hry, založenej na zabezpečenej obrane, protiútokmi dokázala rozhodiť súpera. V jedenástkovej lotérii však šťastnejšie čísla vytiahli hráči Manchestru.

Na piedestál na tribúne ich doviedla za trofejou legenda klubu Bobby Charlton. Ten síce prišiel o svoj rekordný zápis v Manchester United (Ryan Giggs nastúpil do svojho 759. duelu za klub a o jeden zápas predbehol Charltona), no vôbec to neľutoval.

Kapitán tímu z juhozápadu Londýna John Terry veľmi túžil po trofeji v Lige majstrov. Ako jediná mu chýbala v zbierke. A bude chýbať naďalej. Pritom mal všetko vo svojich rukách. Presnejšie v nohe. ,,Ako kapitán bol tomuto mužstvu vždy k dispozícii, keď bolo treba. Aj teraz vzal na seba zodpovednosť. Pre mňa zostáva stále veľkým kapitánom i hráčom,“ vravel po zápase smutný tréner Chelsea Avram Grant. ,,Mužstvo ukázalo veľkého ducha i kvalitnú hru. Som hrdý,“ dodal izraelský tréner, ktorý zrejme pri mužstve skončí. Po zápase znelo v ušiach modrých smutné blues.

Manchester United – FC Chelsea 1:1 (1:1, 1:1), na penalty 6:5

Góly: 26. C. Ronaldo - 45. Lampard.


Penaltový rozstrel: 1:0 – Tévez, 1:1 – Ballack, 2:1 – Carrick, 2:2 – Belletti, 2:2 – C. Ronaldovi Čech chytil, 2:3 – Lampard, 3:3 – Hargreaves, 3:4 – A. Cole, 4:4 – Nani, 4:4 – Terry do žrde, pri strele sa šmykol, 5:4 – Anderson, 5:5 – Kalou, 6:5 – Giggs, 6:5 – Anelkovi Van der Sar chytil.

Pred 69 500 divákmi (vypredané) rozhodovali MICHEĽ – SLYŠKO, BALKO – HRIŇÁK (všetci Slovensko). Žlté karty: 22. Scholes, 43. R. Ferdinand, 111. Vidič, 116. Tévez - 22. Makelele, 45.+ Ricardo Carvalho, 116. Ballack, 118 Essien, červená karta: 116. Drogba za nešportové správanie sa.


Manchester United: Van der Sar - Brown (120.+ Andersson), Ferdinand, Vidič, Evra - Ronaldo, Scholes (87. Giggs), Carrick, Hargreaves - Rooney (101. Nani), Tévez, tréner: Sir Alex Ferguson. Chelsea Londýn: P. Čech - Essien, Terry, R. Carvalho, A. Cole - J. Cole (99. Anelka), Ballack, Makelele (120.+ Belletti), Lampard, Malouda (92. Kalou) – Drogba, tréner: Avram Grant.

Smutný kapitán Chelsea Londýn John Terry, ktorý mal možnosť rozhodnúť penaltový rozstrel. Tesne pred strelou zo značky pokutového kopu sa však šmykol a trafil žrď. Vpravo radosť hráčov Manchester United z víťazstva v Lige majstrov. V anglickom finále zdolali FC Chelsea v penaltovom rozstrele 6:5.

FOTO – ČTK/AP

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Manchester zasadol aj na európsky trón