Mama jej vyčíta, že málo zatína zuby

Sportnet|20. feb 2009 o 00:00

ŠTEFAN KÚŠIK, stefan.kusikkorzar.skStredisko Praz de Lys Sommand hostilo nedávno účastníkov juniorských majstrovstiev sveta v bežeckom lyžovaní. V

ŠTEFAN KÚŠIK, stefan.kusikkorzar.sk

Stredisko Praz de Lys Sommand hostilo nedávno účastníkov juniorských majstrovstiev sveta v bežeckom lyžovaní. V skromnej slovenskej výprave figurovala medzi nežným pohlavím jediná naša pretekárka Lucia Klimková. Dvadsaťročná vyznávačka bežiek sa na takomto podujatí predstavila po druhý raz, na budúci rok si už môže merať sily s konkurenciou na svetovom šampionáte do 23 rokov.

KOŠICE. Členka ŠKP Štrbské Pleso si zaumienila zlepšiť svoje výsledky, ktoré dosiahla pred rokom na rovnakom podujatí.

Šprint jej vyšiel najlepšie

Vtedy v Taliansku zaznamenala 56. miesto na päťke klasicky. Teraz sa viac zviditeľnila. Najprv sa postavila na štart v šprinte klasicky (1,2 kilometra) a skončila na 41. pozícii. V pursuite (5+5 klasicky a voľne) jej patrila 55. priečka a napokon na päťke voľne sa umiestnila na 61. stupienku. "V šprinte som bola spokojná, ani som nedúfala, že to bude môj najlepší výsledok na podujatí. Skôr som si verila na päťkilometrovej trati, ale, žiaľ, práve tam mi to išlo najhoršie," prezradila východniarka, ktorá sa orientuje na klasickú techniku a najmä na 5 km. Na šprint nekladie dôraz, a predsa jej vyšiel. "V skiatlone je u nás iná úroveň, na šampionáte bol už začiatok oveľa rýchlejší a po prvom kilometri sa kvalita ukázala. Pokiaľ ide o výkon na skejtovej trati, tak sama neviem, v čom bola chyba," dodala slovenská reprezentantka. Tiež ju deprimovalo, že na akcii bola iba ako jediná Slovenka a závidela súperkám, ktoré tvorili väčšie partie.

Bohatý program

Luciu trénuje Vierka Klimková, jej mamka, niekdajšia vynikajúca bežkyňa na lyžiach (v národnom tíme ju zase vedie Stanislav Holienčík), ktorá bola tiež vo Francúzsku so svojou ratolesťou. "Jej prítomnosť bola povzbudzujúca, psychicky ma podporila." Aká je mamina trénerka - prísna? " Určite. Viac než Stano Holienčík, ktorý je mladší, s ním sa dá inak rozprávať," usmiala sa naša nádejná pretekárka. Dodala, že mamka jej najviac vyčíta to, že sa nedokáže na trati odovzdať celá, nevydá zo seba maximum. "Pokiaľ mi to nejde alebo nie som vo svojej koži, tak mám viac zabojovať, zaťať zuby a prekonať sama seba." Má pravdu? "Asi áno." L. Klimková, ktorá je študentkou na Prešovskej univerzite, tiež zastupuje slovenských akademikov na nastávajúcej Svetovej zimnej univerziáde v Číne. Tam by mala obsadiť všetky disciplíny s výnimkou štafety (to je chronická oblasť nášho bežeckého lyžovania) - teda 5 km voľne, šprint, pursuit a 15 km klasicky s hromadným štartom vedno s našou líderkou Alenou Procházkovou. Na SZU bude súťažiť aj ďalšia pretekárka ŠKP Daniela Kotschová. "Dúfam, že sa mi podarí odovzdať všetko, čo mám natrénované a pričiním sa o to, aby sme v úzkej stope upútali." Iste bude, pravdaže, myslieť počas zápolení i na to, aby uspokojila svoju mamku-trénerku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Mama jej vyčíta, že málo zatína zuby