Liga štartuje. Favoritom je Slovan, Trenčín sa oslabil, Trnava posilnila

Diváci na ligovom futbale. Ilustračná snímka.
Diváci na ligovom futbale. Ilustračná snímka. (Autor: SITA)
Pavol Spál|12. júl 2013 o 06:22

Najväčšie reformy spravila Trnava. O titule hovoria iba šéfovia Slovana. Už v piatok sa začína súbojom majstra s nováčikom futbalová liga.

1. Najväčší favorit je Slovan

Na Slovensku niet úspešnejšieho a slávnejšieho klubu. Slovan má i v tejto sezóne najkvalitnejší káder, stojí za ním najštedrejší majiteľ, klub disponuje najvyšším rozpočtom na úrovni štyroch miliónov eur. Jeho šéfovia ako jediní nahlas hovoria o titule. Všetko ostatné bude neúspech.

V kádri nastali minimálne zmeny. Najvýraznejšou posilou je český útočník Pavel Fořt z druhobundesligového Dinama Drážďany. Hrdých slovanistov mrzí prestup talentovaného Lukáša Pauscheka do Sparty Praha.

2. Najväčší prestup

Trnavu posilnil Andrej Hodek zo Zlatých Moraviec. Druhý najlepší strelec vlaňajšej sezóny podpísal zmluvu na rok s opciou.

Najviac sa oslabil Trenčín, ktorý opustili dvaja mladí a kľúčoví hráči. Kreatívny stredopoliar Stanislav Lobotka hosťuje v chýrnom Ajaxe Amsterdam, útočník František Kubík si zahrá za Arsenal Kyjev. Ešte väčšou stratou je však zrejme odchod trénera Adriána Guľu, pod jeho vedením hral Trenčín najkrajší futbal v lige.

3. Najskromnejší klub

Najmenší rozpočet na sezónu má nováčik z Dunajskej Stredy a Myjava – zhruba 850-tisíc eur. „Sme však ekonomicky stabilizovaný klub. Získali sme rešpekt a uznanie,“ vravel prezident Myjavy a primátor Pavel Halabrín. Myjavčania za posledný rok investovali do štadióna tri milióny eur. Chcú skončiť do šiesteho miesta.

4. Legionári z 25 krajín

Ligu môžu oživiť legionári z 25 krajín, viac ako dvadsať percent hráčov na súpiskách sú cudzinci. Najviac ich má Senica, desať, z toho až siedmi sú Česi. Najpestrejší výber má Slovan, ktorý má hráčov až zo siedmich krajín.

5. Najväčšie rošády v Trnave

Trnava vyhodila pred sezónou až 13 hráčov stabilného kádra, čo je polovica tímu. Za zmenami je nový tréner Juraj Jarábek, ktorému vedenie klubu sľúbilo trpezlivosť pri budovaní tímu. Na hosťovanie z Levski Sofia prišiel kreatívny stredopoliar a odchovanec Roman Procházka, ktorý bude kapitánom mužstva.

V novej sezóne bude hrávať Spartak domáce zápasy na štadióne Antona Malatinského, ktorý sa postupne zmení na modernú arénu. K dispozícii pre divákov bude už len západná tribúna s kapacitou 3350 miest.

6. Najdrahší futbalisti

Hráčom s najväčšou cenou v súťaži je Srb a slovanista Marko Milinkovič, jeho cena sa odhaduje na 800-tisíc eur. Hneď za ním sú Trnavčan Procházka a Ružomberčan Tomáš Ďubek (700-tisíc). Celkovo najdrahší káder má Slovan, zhruba 7,7 milióna eur, druhá Žilina 6,2 milióna.

7. V Žiline zmena filozofie

Nový kouč Adrián Guľa (37 r.) je považovaný za najväčší trénerský talent u nás. Nepýtal peniaze na drahé posily. Počas prvých dvoch rokov vraj nebude pod tlakom vedenia klubu, prioritou bude zmena herného štýlu a prilákanie divákov.

„Až v treťom a ďalších rokoch jeho pôsobenia budeme očakávať opätovný útok na trofeje na Slovensku a tiež prienik vo futbalovej Európe,“ tvrdí šéfstvo žilinského klubu.

8. Prémie

Nový majster Slovenska môže získať od Únie ligových klubov bonus až 150-tisíc eur. Tím, ktorý nastrieľa najviac gólov, zinkasuje prémiu 10-tisíc eur. A ďalších prípadných 10-tisíc dostane klub, ktorý prekoná stogólovú hranicu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Liga štartuje. Favoritom je Slovan, Trenčín sa oslabil, Trnava posilnila