Lídrov tretích líg celoslovenská súťaž láka. Chcú sa pobiť o postup

V tretej lige Bratislava sú na čele futbalisti Rohožníka (v oranžových dresoch).
V tretej lige Bratislava sú na čele futbalisti Rohožníka (v oranžových dresoch). (Zdroj: FC Rohožník, Autor: Mato Goga)

Na to, aby bol ročník platný, treba dohrať jesennú časť.

BRATISLAVA. Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu nedávno rozhodol, že ak sa nedohrá kompletný súťažný ročník, do druhej ligy budú môcť postúpiť len víťazi tretej ligy.

Zisťovali sme u lídrov tretích líg, ako vnímajú toto rozhodnutie a či chcú postúpiť do celoslovenskej druhej ligy.

Na to, aby ročník nebol anulovaný, je potrebné dohrať aspoň polovicu súťaže, teda jesennú časť. Na západe ide o päť kôl, v oblasti Bratislavy o štyri,  v stredoslovenskom regióne a na východe o tri, ale s množstvom dohrávok aj z predchádzajúcich kôl.

Prezident Rohožníka: Sme na dobrej ceste

Lídrom III. ligy Bratislava je FC Rohožník. Po jedenástich kolách má náskok pred Interom Bratislava dva body.

„Šport sa robí preto, aby sa vyhrávalo a postupovalo,“ odpovedal prezident klubu Jozef Karšay na otázku, či by ich lákala možnosť predstaviť sa v celoslovenskej druhej lige.

Do konca jesennej časti ostávajú v III. lige Bratislava štyri kolá. Na Rohožník ešte čakajú stretnutia s Rusovcami, Rovinkou, Kalinkovom a s Interom Bratislava. „Máme obrovskú výhodu, že hráme s nimi doma. Až na Inter hráme už len s relatívne slabšími súpermi, aj keď po reštarte to bude nevyspytateľné. Ale myslím si, že sme na dobrej ceste,“ vyhlásil Karšay.

Hráči trénujú individuálne, už sa nevedia dočkať reštartu. „Ich ozajstnú fyzickú formu však zistíme len vtedy, keď sa vrátia na ihrisko. Ale nálada v tíme je dobrá,“ tvrdí prezident klubu.

Rohožník má najlepšiu obranu, v jedenástich zápasoch inkasoval len päťkrát. Na jeseň boli zverenci Mariana Tótha nezdolaní, ich bilancia je osem víťazstiev a tri remízy.

„Mužstvo komplexne pracuje na veľmi dobrej úrovni. Vytvorila sa tam partia v duchu všetci za jedného, jeden za všetkých. Sú to mladí chlapci, ktorí majú vyššie ambície. Klubové zázemie je dobré, sme pripravení a spravíme všetko preto, aby sme si prvé miesto udržali,“ zdôraznil Jozef Karšay.

Tréner Myjavy: Tento rok je vyrovnanejší

Na čele III. ligy Západ je mužstvo Spartaka Myjava. Súťaž viedli Myjavčania aj pred rokom, keď prišla prvá vlna koronavírusu a nakoniec bol celý ročník anulovaný.

Vtedy však mali väčší náskok, momentálne majú zhodný počet bodov s Vrábľami, béčkom Zlatých Moraviec.

„Chceli by sme postúpiť. Minulý rok sme mali veľký náskok, ale prišlo, čo prišlo. V tejto sezóne sme sa znova dostali na prvé miesto, ale zase sa to zastavilo,“ poznamenal tréner Myjavy Ladislav Hudec.

„Nesúhlasím s rozhodnutím, že môže postúpiť len tím z prvého miesta. Môže nastať situácia, že v nejakom regióne líder nespĺňa podmienky, ale klub z druhého mieste by mal ambíciu hrať vyššiu súťaž. Nerozumiem, prečo sa to teraz hneď zakázalo. Ako minulý rok, keď hneď anulovali súťaž,“ dodal tréner.

V západnom regióne treba dohrať z jesennej časti ešte päť kôl. Myjava má ešte hrať doma aj s najväčším rivalom, s rezervou Zlatých Moraviec.

„Tento rok je oveľa vyrovnanejší, ako minulý rok. Vtedy sme zhodou okolností hrali vo Vrábľoch, keď sa súťaž prerušila a neskoršie anulovala. Mali sme deväťbodový náskok. Teraz sú hore aj ďalšie mužstvá, okrem rezervy Zlatých Moraviec aj Malženice či Beluša. Považská Bystrica síce zaostáva, ale tiež má najvyššie ambície. Majú eminentný záujem postúpiť, či už tento rok, alebo ten ďalší,“ opísal situáciu Ladislav Hudec.

Skúsený odborník pevne dúfa, že sa nezopakuje scenár z minulého roka a ročník nebudú musieť anulovať.

„Bola by to veľká rana. Najmä pre tých, čo ten futbal platia a umožňujú nám športovať, ale samozrejme pre nás všetkých. Ale keď sa situácia s koronou nezlepší, tak s tým nevieme nič spraviť,“ uzavrel tréner Myjavy.

Prezident Rakytoviec: Všetko záleží na áčku

Na čele tretej ligy Stred je tím FK Rakytovce. Pred Oravským Veselým má náskok jedného bodu, má však zápas k dobru. Rakytovciam zostáva dohrať päť zápasov z jesene, dve dohrávky a tri normálne kolá.

„Keďže sme farma Banskej Bystrice, všetko záleží na áčku. Či sa mu podarí postúpiť do Fortuna ligy. Pokiaľ by to Dukla zvládla, od majiteľa máme prísľub, že by sme mohli ísť do druhej ligy. Záujem by bol,“ povedal prezident FK Rakytovce Tomáš Dzúrik.

Okrem Oravského Veselého sa Rakytovce musia mať na pozore pred tretím Námestovom, ktoré má o dva body menej, ale zápas k dobru.

„Máme spoločnú dohrávku, ktorá napovie viac. Ak by sme súťaž vyhrali, chceme ísť hore. Otázkou však je, kde by sme hrávali. Je tam viac faktorov,“ dodal.

Hráči sa počas pandémie koronavírusu udržiavajú vo forme individuálne, trénujú päť až šesťkrát do týždňa.

„Plniť musia individuálne plány. Nie je to však ono. Všetci by sa už radi stretli a zahrali si futbal. Vraj je to ale riziko, čomu úplne nerozumiem. Keď sme otestovaní, prečo by desať ľudí nemohlo trénovať na obrovskom ihrisku, keď v nákupných centrách sa tlačia stovky. Trápi ma to najmä kvôli deťom, prípravke,“ vysvetlil.

Aby bola súťaž regulárna, stačí dohrať jesennú časť.

„Už na jeseň som hovoril, nepripravujme sa na jar, víťazstvo bude, keď dohráme jeseň. Snáď sa situácia čoskoro zlepší a vidíme sa konečne na ihriskách,“ dodal.

Tréner Humenného: Cítime šancu

Na východe vedú tretiu ligu futbalisti Humenného. Pred Prešovom (odohral o dva zápasy menej), i Lipanmi (jeden duel k dobru) majú náskok siedmich bodov.

„Myslím si, že kríza-nekríza, aj tak by postupovali mužstvá z prvých miest. Takže v tomto sa nič nemení,“ nevníma rozhodnutie výkonného výboru SFZ prevratne tréner FK Humenné Jozef Škrlík.

Futbal pod Vihorlatom po rokoch úpadku opäť ožíva. Rád by to potvrdil postupom do druhej ligy.

„Je to skôr otázka na vedenie klubu, ale môžem povedať, že máme záujem postúpiť. Cítime šancu po rokoch vrátiť do Humenného celoslovenskú súťaž,“ tvrdí Škrlík, ktorého mužstvo v doterajšom priebehu sezóny stratilo len dva body. Aj to hneď v prvom kole. Pred prerušením súťaže ťahalo jedenásťzápasovú víťaznú šnúru.

Humenčania by najradšej odohrali kompletný ročník. „Bolo by to fair-play, ale v tejto situácii je to nereálne. Preferujeme dohrať aspoň jesennú časť, aby bola sezóna platná,“ vraví skúsený 58-ročný tréner, ktorý v minulosti pôsobil aj v Kazachstane a Lotyšsku.

Hoci sa už päť mesiacov nehrá, klub bol v zimnom prestupovom období aktívny. Do kádra pribudla trojica hráčov konkurenčného Prešova (Luberda, Hatok, Hirka), na hosťovanie do Trebišova odišlo iné trio (Kulich, Polaščík, Bavoľár).

A ako vyzerá súčasný režim mužstva v čase, keď sú dlhodobo zakázané aj tréningy?

„Robíme, čo sa dá, aby sme úplne nevypadli z tempa. Hráči dostávajú každý týždeň individuálny plán a cez aplikácie mi posielajú výsledky. Čo sa týka mňa, som väčšinou doma, občas si idem zabehať do prírody. Venujem sa príprave tréningov, štúdiu noviniek vo futbalovom svete a sledujem zápasy,“ prezradil Škrlík.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Lídrov tretích líg celoslovenská súťaž láka. Chcú sa pobiť o postup