Tancoval na námestí, radil novinárom. Zo zabávača Hudáčka vyrástol líder

Libor Hudáček.

Tancoval na námestí, radil novinárom. Zo zabávača Hudáčka vyrástol líder

Libor Hudáček. (Autor: TASR)
Libor Hudáček.
Libor Hudáček. (Autor: TASR)
Stanislav Benčat|10. máj 2023 o 13:55

Profil najstaršieho člena slovenského tímu, Libora Hudáčka.

Spomínate si? Po strieborných majstrovstvách sveta v Helsinkách 2012 rozdával úsmevy na všetky strany, v Bratislave pri oslavách tancoval odušu spoločne s Tomášom Tatarom na hit Ukáž mi lásku. Jeho hlášky neraz zľudoveli.

V kádri Craiga Ramsayho na MS 2023 je aj útočník LIBOR HUDÁČEK.

Od osláv poslednej slovenskej medaily na majstrovstvách sveta ubehlo už dlhých 11 rokov. Z pojašeného chlapca vyrástol chlap, otec dvoch detí. A keď sa hovorí, že práve na deťoch vidno najkrajšie, ako čas letí, niečo podobné platí aj o Hudáčkovi.

V Helsinkách bol spoločne s Tatarom najmladším členom tímu. Mal vtedy 21 rokov. V stredu odcestuje do Rigy ako najstarší. Má 32.

„My, starší chalani sme tu na to, aby sme líderstvo zobrali na seba a odovzdávali ho mladším tak, ako to bolo v mojom prípade pred jedenástimi rokmi. Musí to byť prepojené, ale my starší by sme im to mali uľahčiť,“ povedal.

Stabilná opora

Hudáček patrí k stabilným oporám reprezentácie. Turnaj v Rige je jeho siedmy na tejto úrovni, reprezentoval aj na poslednej zimnej olympiáde, na ktorej získal bronzovú medailu.

V najcennejšom drese odohral 114 zápasov. V historickom poradí je na 20. mieste. Ak nastúpi na všetky zápas v skupine, dostane sa na 14. miesto pred asistenta trénera reprezentácie Jána Pardavého.

VIDEO: Libor Hudáček a jeho gól v semifinále MS 2012

„Keď som bol dieťa, vzhliadal som k svojím vzorom - hokejovým hviezdam slovenského tímu. Chcel som byť ako oni. Stal sa zo mňa hokejista, s viacerými som si stihol počas kariéry aj zahrať. Nosiť reprezentačný dres je niečo výnimočné.

Povedal som si preto, že ak budem mať formu a budem zdravý, vždy prídem. Chcem byť v reprezentácii rok čo rok,“ vysvetlil.

„Som síce na papieri najstarší, ale necítim sa tak. Pri týchto chlapcoch mladnem,“ pousmial sa.

Zlatý gól Slovana

Hudáček sa vyšvihol do veľkého hokeja pred viac ako dekádou v drese Slovana.

Po pôsobení na rodnom Spiši a anabáze v projekte dvadsiatky si ho vyhliadol najslávnejší slovenský klub, v drese ktorého zažil prelomovú sezónu 2011/12. Nazbieral v nej 33 bodov, v play-off pridal ďalších 15. S deviatimi gólmi bol druhý najlepší strelec vyraďovacej časti.

Jeho posledný zásah však vošiel do histórie. Dňa 21. apríla 2012 strelil v predĺžení siedmeho duelu zlatý gól belasých, čím vystrieľal Slovanu titul na ľade odvekého rivala z Košíc.

Na dlhých sedem rokov to bol posledný gól Bratislavčanov v domácej súťaži. Následne sa totiž Slovan presunul do KHL.

„Som nesmierne šťastný. Dať dva góly v rozhodujúcom finále je neuveriteľné. Neviem, či mám plakať alebo sa smiať,“ vravel po zápase spontánne.

Libor Hudáček a Juraj Slafkovský na ZOH v Pekingu.
Libor Hudáček a Juraj Slafkovský na ZOH v Pekingu. (Autor: FOTO/INSTAGRAM)

Spoločne s hokejovým učiteľom Miroslavom Šatanom sa Hudáček dostal na svetový šampionát, kde v tíme Vladimíra Vůjtka plnil úlohu mladého, dravého útočníka. V semifinále proti Česku strelil pekný gól, ktorý prispel k zlatému duelu.

A hoci v ňom Slováci prehrali s Ruskom, talentovaný Hudáček si domov odniesol medailu a vďaka svojej bezprostrednosti si získal srdcia fanúšikov.

„Snažím sa byť neustále veselý. Nervózny som len vtedy, keď som hladný.“

„Maturita? Zvládol som to ja, zvládneš aj ty. Neboj, aj teba prehodia cez plot.“

„Aké mám rád ponožky? Skôr čierne. Keby som si kúpil biele, za chvíľu sú z nich totiž aj tak čierne,“ odpovedal spontánne pred rokmi v online rozhovore pre pluska.sk.

Keď o rok neskôr Slovensko zdolalo výber USA 4:1, nastal ďalší úsmevný moment v jeho kariére.

V mix zóne odkázal jednému z novinárov: „Na šrot sme ich rozj **ali. Napíš to tam.“

Tri roky vo Švédsku

Po troch sezónach v KHL sa Hudáček presunul na tri roky do Švédska, kde väčšinu času hrával v Örebre spoločne bratom Júliusom. Naučil sa hovoriť plynule po anglicky, navykol si na nový systém. Stále však zostal verný aj svojej spontánnej povahe.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Tancoval na námestí, radil novinárom. Zo zabávača Hudáčka vyrástol líder