Legendárny Zoff oslávi 70. narodeniny, návrat k futbalu neplánuje

TASR|25. feb 2012 o 13:42

Brankár, ktorý ako vôbec najstarší hráč v histórii zdvihol nad hlavu trofej pre majstra sveta, o návrate do futbalového diania neuvažuje.

RÍM. Talianska futbalová legenda Dino Zoff oslávi v utorok svoje 70. narodeniny.

Zoff naposledy pôsobil vo futbale v roku 2005 ako tréner vo Fiorentine, ktorú prevzal uprostred sezóny a pomohol jej zachrániť sa v súťaži.

"Nič si neplánujem, pretože už mám svoje roky," uviedol Zoff v novembri, keď brankár Gianluigi Buffon 112. reprezentačným štartom vyrovnal jeho zápis. "Sledujem futbal, je to môj život. Sledujem všetky tímy, najmä tie, v ktorých som hral, ako Neapol, Juventus či Lazio."

Na návrat na trénerskú lavičku sa však už nechystá. "Ako by som mohol trénovať tím, kde po každom góle štyria či piati hráči oslavujú tancom pred brankárom?" mieni Zoff. "Nepáči sa mi to. Nie je to spontánna radosť, ale choreografia pre televízne kamery."

Zoff odchytal 570 zápasov a okrem Pohára majstrov európskych krajín (predchodca Ligy majstrov) získal všetky klubové trofeje. Šesťkrát triumfoval v lige, dvakrát v Talianskom pohári a s Juventusom vyhral Pohár UEFA. V roku 1968 získal s talianskym výberom titul majstra Európy a v roku 1982 dvíhal nad hlavu ako kapitán aj trofej za triumf na MS - vo veku 40 rokov, 4 mesiace a 13 dní.

Aj na trénerskom poste žal úspechy, keď s Juve triumfoval v národnom pohári i v Pohári UEFA, pôsobil i na lavičke Lazia, Fiorentiny a v rokoch 1998 až 2000 viedol taliansku reprezentáciu, z ktorej odišiel po prehre s Francúzskom vo finále EURO 2000. Popri úspechoch je nemenej známy aj jeho stoický pokoj na lavičke. "Možno som priniesol ticho do futbalu, no to sa už skončilo," dodal Zoff. "Mal som ponuky na komentovanie, no vždy som ich odmietol. Urobil som množstvo chýb, prečo by som mal súdiť iných za ich omyly?"

Informovala agentúra Reuters.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov