Lee túži po postupe do elitnej šestnástky aj ako člen tímu

SITA|19. sep 2007 o 17:32

BRATISLAVA 19. septembra (SITA) - Slovenský daviscupový tím bude v bratislavskom stretnutí o účasť vo svetovej skupine ročníka 2008 bez svojej tradičnej jednotky. Kórejský výber bude tradične akoby bez ...

BRATISLAVA 19. septembra (SITA) - Slovenský daviscupový tím bude v bratislavskom stretnutí o účasť vo svetovej skupine ročníka 2008 bez svojej tradičnej jednotky. Kórejský výber bude tradične akoby bez dvojky. "Nedávno som si splnil jeden zo základných individuálnych cieľov mojej kariéry - postup medzi najlepších šestnásť na grandslamovom turnaji. Teraz by som rád pomohol našej krajine pri deviatom pokuse sa konečne prebojovať medzi najlepších šestnásť družstiev sveta. Dúfam, že moje výsledky budú pre mladších krajanov inšpiráciou a čoskoro ma výkonnostne doženú," vyhlásil na stredajšej tlačovej konferencii pred blížiacim sa barážovým duelom tenisových reprezentácii SR a Kórejskej republiky (21. - 23. septembra v Sibamac aréne NTC na antuke pod strechou) jasný renkingový líder hostí Hjung-taik Lee (39. v počítačovom poradí ATP Entry), jediný ázijský hráč v hornej stovke rebríčka.

"Pohľad na iný rebríček, ten daviscupový, stavia do úlohy mierneho favorita zápasu Slovensko, sme si však dobre vedomí absencie Hrbatého v družstve exfinalistov súťaže. Úprimne by som chcel Dominikovi zaželať čo najrýchlejšie vyliečenie sa, ale s prihliadnutím na toto oslabenie nášho súpera očakávam veľmi vyrovnaný duel. Súper si zaslúži rešpekt a aj jeho ďalší hráči majú svoje kvality, my však urobíme všetko pre to, aby sme strhli víťazstvo na našu stranu a dostali sa hore. V porovnaní s vlaňajším barážovým súbojom v Rumunsku, ktorý sa takisto konal na antuke, máme ako tím viac skúseností a ja osobne momentálne dosahujem lepšie výsledky, takže si vari môžeme trúfať," skonštatoval 31-ročný Hjung-taik Lee.

Premožiteľ spomenutého Hrbatého (predminulý týždeň podstúpil operáciu lakťa pravej ruky) v päťsetovej dráme v 1. kole na nedávnych US Open v New Yorku) ponúkol vlastný pohľad na to, prečo v športovo pokročilom veku má životnú fazónu: "Herne som na tom možno porovnateľne so situáciou spred desiatich rokov, ale zmenilo sa moje mentálne nastavenie. Tenis si užívam a mám aj iné priority, najmä rodinu. Z tej uvoľnenosti asi vyplývajú aj úspechy." Lee, ktorý sa nedávno radoval z narodenia druhého potomka - syna po dcérke, debutoval v súbojoch o "šalátovú misu" už v roku 1995, teda jednu sezónu pred Hrbatým. Zo 61 duelov vyťažil 43 triumfov, z nich 34 singlových. Pozoruhodne priaznivú bilanciu 11:4 (vo dvojhre 8:3) v najprestížnejšej súťaži reprezentačných tímov má aj Woong-sun Jun (392. v renkingu), pred troma rokmi štvrtý v kombinovanom juniorskom svetovom rebríčku Medzinárodnej tenisovej federácie ITF. "Každý zápas v Davisovom pohári je pre nás okrem šance na dobrý výsledok aj vzácnou možnosťou pobudnúť v prítomnosti Hjung-taik Leeho. Vychutnávame si kamarátskosť, nadobúdame cenné skúsenosti a jeho celkový prínos je naozaj nepopierateľný," uznal Jun. Hosťujúcu štvoricu kompletizujú víťaz tohtoročných turnajov kategórie Futures v Japonsku, Číne a na Novom Zélande Kju-tae Im (276.) a strieborný singlista z augustovej univerziády v thajskom Bangkoku Jae-sung An (420.).

Triumf súčasného slovenského kapitána Miloslava Mečířa na olympijských hrách 1988 v Soule má v živej pamäti 46-ročný kormidelník kórejského tímu Jung-dai Jeon: "Spomínam si na to naozaj veľmi dobre. Spolukomentoval som totiž televízne prenosy. Som teda mimoriadne rád a zároveň poctený, že sa teraz stretávame za takýchto okolností." V piatich dueloch pod vedením tohto bývalého daviscupového hráča (skóre 14:10) dosiahla Kórejská republika štyri víťazstvá a dominovala aj na Ázijských hrách vlani v decembri v katarskej Dauhe, takže SR bude čeliť kontinentálnemu šampiónovi družstiev. "Ak tenis budeme v súvislosti s Davisovým pohárom vnímať ako kolektívny šport, potom by som povedal, že v rebríčku popularity u nás figuruje asi na piatom-šiestom mieste, ale samotný Hjung-taik Lee patrí medzi absolútne najobdivovanejších športovcov krajiny. Myslím si, že by nám pri prenikaní do povedomia a priazne fanúšikov pomohlo práve to, keby sme sa prebojovali do svetovej skupiny," podotkol Jung-dai Jeon. O prostredí a najmä antukovom povrchu, na ktorom Kórejčania hrajú sporadicky, sa kapitán hostí vyjadril stroho a neutrálne: "Slovenský tenisový zväz nám pripravil srdečné privítanie a vynikajúce podmienky na prípravu. Klíma tu panuje podobná ako u nás a hala či dvorec nás ničím neprekvapili." Aj kórejský tím rovnako ako domáce družstvo zverejní zostavu až vo štvrtok na žrebe, ktorý sa uskutoční o 11.00 h.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Lee túži po postupe do elitnej šestnástky aj ako člen tímu