LeBron James dokázal spraviť to, čo Wayne Gretzky nie

LeBron James si opäť zahrá NBA v bielom drese Clevelandu.
LeBron James si opäť zahrá NBA v bielom drese Clevelandu. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|20. júl 2014 o 19:05

Najlepší basketbalista súčasnosti sa vracia do rodného Clevelandu. Po päťdesiatich rokoch chce do mesta doniesť veľkú športovú trofej.

BRATISLAVA. Wayneovi Gretzkému sa to nikdy nepodarilo. Viackrát počas jeho úžasnej kariéry sa spomínalo, že by sa mohol vrátiť do Edmontonu, v ktorom začínal. Fanúšikovia dodnes ťažko berú jeho odchod v roku 1988 do Los Angeles.

Ešte väčšie rozbroje vyvolal v roku 2010 odchod najlepšieho basketbalistu súčasnosti LeBrona Jamesa z Clevelandu do Miami.

Priaznivci pálili dresy, strhli jeho obrovskú podobizeň z haly. Majiteľ Cavaliers Brad Gilbert dokonca žiadal NBA o to, aby dala Jamesovi pokutu za urážku na cti, keďže svoje rozhodnutie povedal v priamom prenose v televízii.

Vyhral dva tituly

LeBron odišiel z rodného mesta v zlom. Vedel však dobre, čo robí. Spojil sa s ďalšími hviezdami Dwyanom Wadeom a Chrisom Boshom. Výsledkom boli štyri finále po sebe a dva tituly šampióna.

Zdalo sa, že v klube ostane aj po tomto ročníku. Po jasnej prehre vo finále proti San Antoniu však logicky očakával, že Miami sa posilní. To sa však pri finančných požiadavkách najväčších hviezd nedalo splniť.

Aj preto sa ozval Cleveland. Dvadsaťdeväťročný krídelník na jeho volanie hneď neodpovedal. Povedal, že si musí všetko rozmyslieť v kruhu rodiny. Plánoval ešte letieť na finále majstrovstiev sveta vo futbale do Brazílie.

Tesne pred odletom sa však rozhodol. „Vraciam sa domov,“ napísal James na Twitteri. V NBA tak hneď spustil lavínu prestupov, ktoré cez leto vôbec neboli také očakávané.

Cleveland nevyhral nič o 50 rokov

Na rozdiel od Gretzkého má LeBron stále o čo bojovať v Clevelande. „The great one“ vyhral v osemdesiatych rokoch s Edmontonom štyrikrát Stanleyho pohár. James bol s Cavaliers len raz vo finále NBA.

„Nič nemôžem sľúbiť. Bude to ťažká a dlhá cesta, ale prišiel som sem priniesť titul,“ povedal rodák z predmestia Clevelandu vo svojej spovedi pre Sports Illustrated. Hneď však dodal, že to nemôže zaručiť.

Pre ničím zaujímavé mesto na východe USA by bol titul obrovskou udalosťou. Päťdesiat rokov tam nikto vo veľkom športe nevyhral.

Triumf nemusí byť vôbec nereálny. Príchod Jamesa znova zaradí Cavaliers medzi favoritov.

„Trojica LeBron James, Kyrie Irving a Andrew Wiggins sa mi veľmi páči. Triumf v NBA je reálny,“ povedal legendárny rozohrávač Magic Johnson.

Irving patrí medzi najlepších rozohrávačov v NBA a Wiggins je draftovou jednotkou, ktorú prirovnávajú práve k Jamesovi.

lebron_come_buck_r4599_res.jpeglebron23_r1353_res.jpeg

FOTO: SITA/AP

Ako Superman

Zaujímavým faktom je aj meno nového trénera tímu. David Blatt prichádza do ligy z Európy, kde vyhrával tituly v Eurolige, ruskej, talianskej či izraelskej lige. S ruskou reprezentáciou bol majstrom Európy.

„Keď som prišiel, tak povedalo vedenie len, že o LeBronovi hovoria, ale je to len jeden z mnohých,“ povedal pre grantland.com Blatt.

Keď „Kráľa“, ako najlepšieho basketbalistu súčasnosti prezývajú, predstavili ako oficiálnu posilu, skúsený kouč bol prvý, čo sa z prestupu verejne tešil.

„Hneď ako som to zistil, som si spomenul na film o Supermanovi, keď hovorí svojej vysnenej Lois Laneovej – Stále som niekde blízko. Presne tak bol LeBron vždy blízko Ohia a neoddeliteľnou súčasťou Clevelandu. Keď sa naskytla šanca prísť späť domov, vrátil sa, čo je veľká vec,“ pokračoval päťdesiatpäťročný kouč.

Zlé vzťahy s vedením klubu sú tiež už urovnané. Korunoval ich majiteľ Gilbert, ktorý napísal na Twitteri: „Dnes sa ma môj malý syn opýtal, či môže vytiahnuť zo skrine dres Jamesa. Na čo som mu povedal, nech neváha.“

LeBron James

  • V 29 ho považujú za jedného z najlepších basketbalistov histórie. Vyzdvihujú ho pre jeho obrovskú všestrannosť, keď dokáže hrať na každom poste.
  • 4x vyhral cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča NBA, má dva tituly, dvakrát bol najlepším hráčom finále NBA. Z olympijských hier má tiež dve zlaté medaily. Desaťkrát si zahral v Zápase hviezd NBA.
  • Je jedným z najznámejších športovcov na sveta. Je tvárou firmy Nike a mnohých iných. Nikto nepredal toľko basketbalových tenisiek ako LeBron. Jeho dresy sú najpredávanejšie zo všetkých hráčov v NBA.
  • Marketingová firma Harris tvrdí, že je najpopulárnejším športovcom v USA. Na čele rebríčka vystriedal legendárneho Michaela Jordana.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»LeBron James dokázal spraviť to, čo Wayne Gretzky nie