Kvalifikácia ME 2004 - Anglicko - Slovensko - 2 : 1

TASR|11. jún 2003 o 22:47

V stredajšom kvalifikačnom futbalovom stretnutí o postup na EURO 2004 prehralo Slovensko v Middlesbroughu s domácim Anglickom 1:2, keď do polčasu viedli hostia po góle Vladimíra Janočka z priameho kopu.

 

V kvalifikačnom zápase o postup na EURO 2004 sa 11. júna 2003 v Middlesborough stretli tímy Slovenska a Anglicka. Na snímke Michal Hanek (vľavo) zo slovenského tímu v súboji s Ashleym Coleom (uprostred) a Frankom Lampardom (vpravo) z mužstva Anglicka.

 

 

Middlesbrough 11. júna - V stredajšom kvalifikačnom futbalovom stretnutí o postup na EURO 2004 prehralo Slovensko v Middlesbroughu s domácim Anglickom 1:2, keď do polčasu viedli hostia po góle Vladimíra Janočka z priameho kopu. Zverenci trénera Ladislava Jurkemika tak po tesnej prehre na štadióne Riverside definitívne stratili postupovú šancu na finálový turnaj v Portugalsku.

V ďalšom stredajšom zápase 7. kvalifikačnej skupiny zvíťazilo v Istanbule Turecko po nepriaznivom vývoji nad Macedónskom 3:2 (1:2). Najbližšie kvalifikačné stretnutie odohrajú Slováci 10. septembra doma proti Macedónsku nad ktorým v Skopje zvíťazili 2:0.

kvalifikácia o postup na EURO 2004 - 7. skupina:

Anglicko - Slovensko 2:1 (0:1)

Gól: 62.a 73. Owen (prvý z pokutového kopu) - 31. Janočko.
Žlté karty: Petráš, Zeman, Debnár.
Rozhodovali: Stark - Kadach, Glindemann (všetci Nemecko).
Počet divákov 34.000.

Anglicko: James - Mills (43. Hargreaves), Southgate, Upson, A. Cole - Gerrard, Neville, Scholes, Lampard - Owen, Rooney (58. Vassell)

Slovensko: König - Hanek, Zeman, Petráš, V. Labant (39. Demo) - Janočko, Zabavník, Demo (55. Mintál), Michalík - Németh (76. Reiter), Vittek

Hneď v 1. minúte vylákali domáci Slovákov na svoju polovicu, na Gerrardovu prihrávku medzi pozične brániaceho Zemana a Labanta našprintoval Owen, avšak König vytlačil jeho tutovku na rohový kop. Vzápätí opäť Owen si nabehol na autové vhadzovanie za slovenských obrancov, našťastie namiesto strely centroval. Očakávaný nápor domácich však neprišiel, Slováci disciplinovane bránili a favorit sa zmohol len na postupné protiútoky zakončené neefektívnymi centrami. V 9. minúte vyskúšal pozornosť Jamesa tvrdou strelou z 25 m Janočko a osmelení hostia o 4 minúty neskôr pohrozili nekompromisným krížnym pokusom Vitteka, ktorý sa po vhadzovaní uvoľnil cez Southgata. Slováci pridali dôraz v osobných súbojoch a dostávali sa do streleckých príležitostí, Demo však trikrát mieril vedľa. V 31. minúte prekvapil brankára Jamesa Janočko rotovaným priamym kopom k vzdialenejšej žrdi - 0:1. "Jurkemikovci" mohli vzápätí po rohovom kope viesť už 2:0, avšak Hanekovu hlavičku z päťky anglický gólman reflexívne vyrazil. V závere polčasu sa šance striedali na oboch stranách. Po nevydarenom Labantovom odkope nahral A. Cole na päťku Owenovi, pätičku kapitána domácich König zachytil. Na druhej strane potiahol loptu pri postrannej čiare Michalík, jeho milimetrový center našiel v strede šestnástky Dema, avšak slovenský stredopoliar mieril v stopercentnej pozícii vedľa žrde. Domáci odpovedali Owenom, ktorý si nabehol na dlhý pas za obranu, strela mu však nevyšla podľa predstáv a König bol na mieste. Slováci ešte raz mali ideálnu gólovú pozíciu. Po rýchlom brejku Michalík uvoľnil do čiary Janočka, ten posunul loptu do priestoru Némethovi, ktorý sa rútil z uhla sám na Jamesa, avšak trafil len bočnú sieť.

Po zmene strán začali iniciatívnejšie Angličania, avšak ich hra bola naďalej stereotypná, Slováci pozorne bránili. V 57. minúte sa cez dvoch hráčov presadil Gerrard, naprahoval k strele, ale König mu pohotovo zmenšil strelecký uhol a anglický stredopoliar preloboval jeho bránku. V 62. minúte prenikal stredom šestnástky Owen pri Zemanovi spadol na zem a nemecký rozhodca Starkl prekvapujúco ukázal na biely bod. Owen strelu zo značky pokutového kopu bezpečne premenil - 1:1. Darovaný gól domácim pomohol, strela Lamparda z blízka tesne minula Königovu žrď.

Tlak Albionu narastal a v 67. minúte strelil regulárny gól Lampard, avšak pre údajný ofsajd neplatil. O šesť minút neskôr si však na Gerrardov presný center nabehol Owen a svoj 50. reprezentačný zápas okorenil prudkou hlavičkou, ktorú si König už len posunul do siete - 1:2. Onedlho mohol Owen vo svojom 50. reprezentačnom štarte zaznamenať hetrik, avšak jeho strelu po Colovej prihrávke zblokoval König nohou a dorážka anglického kapitána skončila na brvne. Slováci už nemali síl na zvrat a v druhom polčase prakticky neohrozili Jamesovu bránku. Naopak, v nadstavenom čase mohol dať gólovú bodku Gerrard avšak jeho samostatný nájazd skončil v Königových rukaviciach.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kvalifikácia ME 2004 - Anglicko - Slovensko - 2 : 1