Kuzminovej nevyšla vo vytrvalostných pretekoch streľba

Olympijská víťazka Tora Bergerová.
Olympijská víťazka Tora Bergerová. (Autor: SITA)
Sportnet|18. feb 2010 o 19:15

Biatlonistka Anastazia Kuzminová bežala vo svojich tretích pretekoch výborne, na 15-kilometrovej trati ju však zradila streľba, keď minula až päť terčov a skončila na konečnom 39. mieste. Zlato berie Nórka Tora Bergerová.

Biatlonistka Anastazia Kuzminová bežala vo svojich tretích pretekoch výborne, na 15-kilometrovej trati ju však zradila streľba, keď minula až päť terčov a skončila na konečnom 39. mieste.

WHISTLER. Zlato si vybojovala Nórka Tora Bergerová s náskokom 20,7 sekundy pred Kazaškou Jelenou Chrustalevovou, od bronzovej Bielorusky Darji Domračevovej ju na 15 km trati delilo 28,1 sekundy.

Tora Bergerová (Nór.)

vek: 28 rokov

narodená: 18. marca 1981 v Ringerike (Nór.)

disciplína: biatlon

výška: 164 cm

hmotnosť: 60 kg

bydlisko: Lesja (Nór.)

stav: slobodná

povolanie: profesionálny športovec, študentka

klub: Dombas IL

tréneri: Odd Lirhus a Kjetil Säther

jazyky: anglický, nórsky

záľuby: poľovníctvo, rybolov, kynológia

športové úspechy: ZOH 2010 - 1. vo vytrvalostných pretekoch, ZOH 2006 - 5. v štafete na 4 x 6 km, 13. vo vytrvalostných pretekoch, MS 2009 - 3. vo vytrvalostných pretekoch, MS 2008 - 2. v pretekoch s hromadným štartom, MS 2007 - 3. v štafete, MS 2006 - 2. v štafete, celkovo 6 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára

Zo slovenskej štvorice skončila najvyššie dvojnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová na 39. mieste (+4:23,2), na 44. Martina Halinárová (+4:45,9), na 46. Jana Gereková (+4:53,6) a na 80. Ľubomíra Kalinová (+9:45,9).

Vo Whistleri svietilo slnko, teplota vystúpila len tesne nad bod mrazu, no premrznutý sneh trať zrýchlil tak, že sa hlavne v zákrutách vyžadovala zvýšená pozornosť. Po dobehnutí do cieľa udala tón s časom Nórka Bergerová, ktorá minula jediný výstrel, úplne posledný v stojke.

Dvadsaťosemročná severanka však bežala vynikajúco, usadila sa na čele a v cieli už len úporne pozorovala, ktorá z konkurentiek by si mohla na ňu siahnuť a ohroziť jej piedestál. Bergerovú neohrozila ani Nemka Henkelová, siahajúca na medailu, so zbabraným záverečným výstrelom.

Pred poslednou streľbou útočili na zlato Ukrajinka Valj Semerenková a prekvapujúco aj Poľka Nowakowská. Valj Semerenková po tesnom štvrtom výstrele netrafila piaty a medailový sen sa rozplynul.

Všetky oči sa potom nabodli do veľkej senzácie Poľky Nowakowskej, 17. terč z celkového počtu 20 jej nepadol a v záverečnom okruhu už medailu nezachránila.

Nad 87 štartujúcimi sa vznášal hlavne otáznik, či konečne pribudne medzi medailovými aj iná krajina ako Slovensko, Nemecko, či Francúzsko a či Slovenka Anastasia Kuzminová a Nemka Magdalena Neunerová pustia na zlatý, alebo strieborný piedestál inú ženu.

Slovenský biatlon sa ocitol opäť v štádiu najvyššieho vzrušenia s možnosťou, že Kuzminová siahne na tretí vzácny kov, pretože jej forma na ZOH vzbudzuje obdiv a omračuje konkurenciu.

Ako prvá z najväčších favoritiek vybehla na trať s číslom šesť Švédka Jonssonová, vedúca žena priebežného poradia SP i vytrvalostnej disciplíny.

Prvé tri v štartovnom poli Američanka Studebakerová, Nórka Bergerová i Ukrajinka Chvostenková ležku zvládli bezchybne a vzbudili zdanie streleckej jednoduchosti, no vzápäti Ruska Zajcevová netrafila dva terče a akoby varovala, že slnečné lúče môžu mušku zhrubnúť a odkloniť správny sme streľby.

Najväčšie favoritky Švédky Jonssonová a Zideková-Olofssonová si pripísali po jednej trestnej minúte a určite si takto začiatok vytrvalostnej pätnástky nepredstavovali. Aj Neunerová sa dopúšťala omylov, v úvodnej ležke s jedným, v stojke s dvoma streleckými chybami.

S číslom 27 vybehla na trať Anastasia Kuzminová, svižne, najrýchlejšie, no v úvodnej ležke zostal druhý a štvrtý výstrel visieť, čo znamenalo, že si už žiaden omyl na trati dovoliť nemohla, ak chcela pomýšľať na popredné umiestenie.

Na prvej stojke jej nevyšiel prvý výstrel, identicky mala priebežne streleckú bilanciu rovnakú ako Jonssonová a Neunerová a aj keď na lyžiach bola rýchlejšia, tri trestné minúty penalizácie neveštili, žeby zopakovala svoje dva medailové piedestály.

V ležke jej symbolicky podložil nohu pod rýchle lyže prvý výstrel a bolo jasné, že v záverečnej stojke, aj keby mala zázračný beh, už manko z trestných minút výrazne skresať nemôže.

V záverečnej stojke mohla preklínať tretí výstrel a celú streleckú bilanciu 2-1-1-1, s ktorou si zabarikádovala postup vpred.

Nemky prvýkrát v tejto disciplíne nezískali na ZOH medailu, najbližšie k nej mala úradujúca majsterka sveta Wilhelmová. Sklamalo, na celej čiare aj Rusko i Francúzsko.

Slovenská štvorica medzi 87 štartujúcimi sa snažila, no vo vytrvalostných pretekoch jej osud nedoprial. Kuzminová bežala perfektne, ale päť trestných minút ju vtlačilo na 39. miesto.

Martina Halinárová pri svojej piatej účasti na ZOH sa musela uspokojiť so 44. miestom, keď jej nevyšla k spokojnosti záverečná streľba stojmo (bilancia 0-1-0-2).

Na 46. mieste si Jana Gereková zapísala streleckú bilanciu 1-0-1-2 a vo výsledkoch sa prepadla 80. Ľubomíra Kalinová (2-0-2-3).

Výsledky

Vytrvalostné preteky žien na 15 km: 1. Tora Bergerová (Nór.) 40:52,8 (1 tr. min), 2. Jelena Chrustalevová (Kaz.) +20,7 (0), 3. Darja Domračevová (Biel.) 28,2 (1), 4. Kati Wilhelmová (Nem.) 1:04,5 (1), 5. Weronika Nowakowská (Poľ.) 1:04,7 (1), 6. Andrea Henkelová (Nem.) 1:39,6 (2), 7. Agnieszka Cylová (Poľ.) 1:39,7 (1), 8. Oksana Chvostenková (Ukr.) 1:45,8 (0), 9. Ľudmila Kalinčiková (Biel.) 1:46,3 (1), 10. Magdalena Neunerová (Nem.) 1:49,3 (3),... 39. Anastasia Kuzminová 4:23,2 (5), 44. Martina Halinárová 4:45,9 (3), 46. Jana Gereková 4:53,6 (4), 80. Ľubomíra Kalinová (všetky SR) 9:45,9 (7).

Hlasy:

Anastasia Kuzminová (39. miesto): "Dnes to bolo veľmi dobré bežecky, ale oveľa horšie na strelnici. Keďže biatlon je z veľkej miery aj o presnej streľbe, na popredné priečky to, žiaľ, tentoraz nestačilo. Pripisujem to najmä tomu, že som si psychicky dostatočne neoddýchla. Dva dni na fyzickú a najmä psychickú obnovu síl po medailovej eufórii sa ukázali ako krátky čas. Do najbližších pretekov sa pokúsim úplne izolovať sa od okolia, aby som sa čo najlepšie pripravila na nedeľňajšie preteky s hromadným štartom."

Juraj Sanitra: "Nedokázali sme Nasťu pripraviť po streleckej stránke tak, ako sme si to predstavovali. Ukázala však, že fyzicky je na tom veľmi dobre. Na tom môžeme stavať aj v pretekoch s hromadným štartom. Ale teraz si potrebuje predovšetkým oddýchnuť."

Medaile Kuzminovú unavili

„Nevadí. Ďakujeme. Aj tak si najlepšia," prišli slová povzbudenia od slovenských fanúšikov a členov výpravy, ktorí boli povzbudzovať na biatlonových vytrvalostných pretekoch. Dvojnásobná medailistka Anastasia Kuzminová nezvládla streľbu.

WHISTLER. Vytrvalostné preteky biatlonistiek zvládla ako druhá najrýchlejšia Anastasia Kuzminová. Bohužiaľ len bežecky. Za päť chybných výstrelov dostala rovnaký počet trestných minút. Napriek tomu vybojovala zo slovenských reprezentantiek najlepšie umiestnenie. Obsadila 39. miesto.

„Keby, bolo keby v športe neplatí. To je na ňom krásne, že je o prekvapeniach a biatlon zvlášť. Vytrvalostné preteky sú hlavne o streľbe," povedala v cieli. Pri čistej streľbe by mala medailu.

Práve zisk prvých dvoch medailí jej ubral čas a energiu. Po oslavách ešte veľa času strávila rozdávaním rozhovorov. Príprava na preteky, bola kratšia.

„Zle som sa psychicky pripravila a to je horšie ako fyzická únava. Po medailách som si nevyčistila hlavu. Za pár dní bol nápor udalostí priveľký, vyčerpalo ma to. Takýto úspech som v živote ešte nikdy predtým nezažila a teraz viem, že je to veľmi ťažké zvládnuť."

Napriek zlej streľbe sa snažila stratu dohnať v bežeckej časti. „Posledný individuálny štart by som chcela absolvovať zase v dobrej forme a nájsť pozitívne myslenie.

„Nasťa v pretekoch robila chyby, ktoré nezvykne. Aj keď výsledok nie je taký ako sme čakali, treba ju pochváliť, že bojovala dokonca. Bežecky patrí medzi absolútnu špičku," hodnotil tréner Juraj Sanitra. Predpovedá, že v nedeľňajších pretekoch s masovým štartom dokáže jeho zverenkyňa dosiahnuť znova dobrý výsledok. „Dôležité bude aby sme mohli absolvovať takú prípravu ako tomu bolo pár dní pred prvou súťažou."

Z Vancouvru od nášho redaktora Miloslava Šebelu
LIVE KOMENTÁR

20.49 - Kalinová skončila 80.

20.43 - Bieloruska Oľga Kudraševová, ktorá bezchybne strieľala končí na 16. mieste.

20.34 - Poľka Nowakovská v cieli tesne piata

20.32 - Kalinovej 4. streľba s tromi chybami, celkovo ich má sedem. Priebežne je v šiestej desiatke

20.32 - Semerenková s 2. chybou počas streľby, Ukrajinka sa výrazne prepadne

20.28 - Poľka Nowakovská netrafila na poslednej položke 1 terč, zatiaľ je 4. 23 sekúnd za bronzom

20.26 - Wilhelmová je v cieli, priebežne na 4. mieste. Nemky teda na medailu nedosiahnu

20.26 - Gereková minula na poslednej streľbe 2 terče, celkovo je zatiaľ 37.

20.24 - Ukrajinka Semerenková minula počas 4. streľby posledný terč a prepadla sa na 6. miesto

20.22 - Kalinová je na 3. streľbe

20.20 - Poľka Veronika Nowakovská má namierené za zlatom. Po tretej streľbe má najlepší čas

20.18 - Wilhelmová trafila na 4. položke všetko, musí ale riadne zabrať, aby z toho bola medaila

20.17 - Domračevová je v cieli, priebežne na treťom mieste

20.16 - Ukrajinka Semerenková zvládla poslednú streľbu, mieri za medailovým umiestnením

20.14 - Kuzminová je v cieli s 5. trestnými minútami. Zatiaľ je 15., zaujímavosťou je, že bola na trati o 37 sekúnd rýchlejšia ako aktuálna líderka priebežného poradia Nórka Bergerová

20.14 - Gereková na tretej streľbe jedna tretná minúta, celkovo má dve

20.13 - Andrea Henkelová z Nemecka prišla do cieľa ako 3., na 4. priečku odsunula Poľku Cylovú

20.12 - Tretia je zatiaľ Poľka Cylová

20.09 - Nemka Kati Wilhlemová minula 1 terč, na medailu to asi nebude

20.09 - Bieloruska Domračevová trafila na poslednej položke všetky terče. Mieri vysoko

20.08 - Nedarí sa ani ďalšej 2-násobnej olympijskej víťazke z Vancouvru Nemke Neunerovej

20.06 - Kuzminová pridala piatu streleckú chybu, priebežne je 18.

20.05 - Henkelová netrafila jeden terč

20.05 - Kalinová dve trestné minúty

20.05 - Halinárová trafila pri prvej streľbe všetko

20.05 - Reprezentantka Kazachstanu Chrustalevováje v cieli. zatiaľ na 2. mieste

20.04 - Gereková na 2. položke trafila všetky terče, je priebežne 20.

20.02 - Nemka Wilhelmová aj na druhej streleckej položke bez chyby. 6-násobná olympijská víťazka útočí na medailu

20.00 - Bergerová je v cieli. 40.52 min môže stačiť na zlato

19.58 - Priebežne vedie Nórka Flatlandová pred Ukrajinkou Semerenkovou

19.57 - Anastasia Kuzminová opäť minula. Na tretej položke prišla v poradí štvrtá chyba

19:57 - Odštartovala aj posledná Slovenka Ľuba Kalinová

19.57 - Kazaška Chrustalevová neminula na trati ani jeden terč

19.56 - S č. 73 štartuje Martina Halinárová

19.54 - Kuzminová je zatiaľ po dvoch streľbách na 25. mieste

19.53 - Bergerová aj Flatlandová minuli jeden terč

19.51 - Ďalšia Slovenka Jana Gereková na 1. položke. Raz minula. Zaradila sa na 28. miesto

19.49 - Kuzminová na druhej streľbe raz netrafila

19.49 - Henkelovej dobrá pozícia

19.45 - Nórka Flatlandová sa dostala na prvom medzičase na lídreskú pozíciu

19.45 - Tora Bergerová stopercentná aj na 3. položke

19.44 - Bieloruska Domračevová na prvej položke bezchybná

19.40 - Kuzminová je na prvej streleckej položke. Netrafila dva terče. Stráca 1:50 min na líderku Bergerovú

19.39 - Švédska favoritka Helena Jonssonová netrafila v stoji dva terče

19.36 - Nórka Bergerová bezchybná aj na druhej steľbe (tentoraz v stoji)

19.36 - Nemka Neunerová jeden terč netrafila, má teda minútu k času

19.35 - Kuzminová s č. 27 na trati, má za sebou prvých 150 metrov

19:33 - Jedna trestná minúta pre Švédku Olofssonovú-Židekovú na prvej ležke.

19:30 - Zajcevová dostala dve trestné minúty, pretože netrafila dva terče

19.27 - Na 1. medzičase zatiaľ vedie Nórka Bergerová

19.21 h - preteky odštartovali

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Kuzminovej nevyšla vo vytrvalostných pretekoch streľba