Korčuľoval pre manželku i zosnulého brata. Na kovboja z Aljašky by bol hrdý aj Sabovčík

Keegan Messing počas exhibície na MS v Štokholme.
Keegan Messing počas exhibície na MS v Štokholme. (Autor: Maria Jangbro)
Titanilla Bőd|31. mar 2021 o 21:30

Kanaďan skončil na majstrovstvách sveta šiesty.

BRATISLAVA. Je neprehliadnuteľnou postavou krasokorčuliarskeho sveta. Mimo ľadu je jeho poznávacím znamením charakteristický kovbojský klobúk, na ľade jazdy plné emócií.

Kanaďan Keegan Messing predviedol výborný výkon na nedávnych majstrovstvách sveta v Štokholme.

Priateľstvo namiesto rivality

V súťaži mužov hájil kanadské farby sám. O tom, kto z dvojice najlepších kanadských pretekárov pocestuje do Švédska sa rozhodla interná kvalifikácia „na diaľku“.

Medzi Kevinom Keeganom a Namom Nguyenom ale neprebiehal žiadny vražedný boj: sú veľmi dobrí kamaráti a doprajú si jeden druhému úspech.

„Pred pretekmi sme boli v dennom, ak nie v ešte frekventovanejšom telefónnom kontakte,“ prezradil Messing. Nakoniec kanadský zväz vybral Messinga, ktorý považoval za svoju povinnosť, aby vybojoval olympijskú miestenku aj pre kamaráta.

Súťažil i v Bratislave

Narodil sa na Aljaške, kde stále žije, má však kanadské korene. „Vždy som chcel reprezentovať Kanadu. Moja rodinná história je spätá s touto krajinou. Môj prapradedo z maminej strany bol prvým japonským imigrantom v Kanade,“ vysvetľoval v roku 2015 na svojich prvých medzinárodných pretekoch v kanadských farbách: na bratislavskom Memoriáli Ondreja Nepelu.

Korčuľovať začal ako trojročný. Inšpiroval ho Elvis Stojko, ktorého videl na olympiáde v Lillehammeri v roku 1994.

Kemp, skaly, lyže

Ihneď ho zaujali skoky a rýchlosť. Miluje aj iné outdoorové aktivity. S otcom pravidelne chodia kempovať v zime, lezú na skaly. Vo voľnom čase sa venuje aj freestyle lyžovaniu. „Mám rád moguls, to ma nesmierne baví,“ zdôraznil.

Na svah často chodil so svojím mladším bratom Paxonom, snowboardistom, ktorý v mládežníckom veku sa viackrát kvalifikoval na národný šampionát.

Ich spoločnou vášňou boli aj motorky.

Keegan Messing po krátkom programe na MS v Štokholme.
Keegan Messing po krátkom programe na MS v Štokholme. (Autor: Maria Jangbro)

Posledné zbohom bratovi

Na jeseň 2019 Paxon na motorke havaroval s dodávkou a zrážku neprežil. Keegan mal o niekoľko týždňov súťažiť na Americkej korčuli. Po dlhom zvažovaní sa na pretekoch zúčastnil. Skončil štvrtý.

Na exhibícii predviedol emotívnu jazdu na pamiatku svojho brata. Na ľad priniesol stojan s jeho fotografiou a predstavenie na skladbu Bryana Adamsa Here I Am venoval Paxonovi.

„Bolo to moje posledné zbohom,“ uviedol so slzami v očiach.

Vyznanie lásky na ľade

V krátkom programe korčuľoval pre manželku Lane. Za hudbu si vybral ich svadobnú pieseň, Perfect od Eda Sheerana. Ten istý krátky program zajazdil aj na nedávnych majstrovstvách sveta v Štokholme. Po záverečnej póze ukázal aj na svoju svadobnú prsteň.

S manželkou čakajú v júli dieťa a Messing sa nevie dočkať roly otca. „Každý deň sa cítim lepšie, ako ten predchádzajúci, naše dieťa zaplní moje srdce radosťou. Nemôžem prestať sa usmievať, tak sa naňho teším,“ prezradil v mixzóne.

Hudba jeho voľnej jazdy je nemenej slávny, hoci o dosť starší hit: November Rain od skupiny Guns N Roses. Messing v Štokholme predviedol vynikajúci program s dvoma štvoritými tulupmi i trojitými axlami a nakoniec skončil na šiestom mieste.

Bojoval i za kamaráta

V Kiss & Cry ďakoval aj krajanovi a kamarátovi Namovi Nguyenovi. „Bol si tam so mnou na ľade, spravili sme to spolu,“ hovoril do kamery. Na hlave mal svoj typický kovbojský klobúk.

Vďaka Messingovmu umiestneniu si môže Kanada na dodatočnej kvalifikácii na jeseň v nemeckom Oberstdorfe zabezpečiť druhú olympijskú miestenku.

Medzinárodná korčuliarska únia pred majstrovstvami sveta v Štokholme zmenila zaužívané kvalifikačné pravidlá a tak výklad kritérií interpretujú krajiny po svojom. Kanaďania tvrdia, že druhú miestenku definitívne už majú, no pravdepodobnejší je variant, že musia ju potvrdiť v Oberstdorfe. ISU by mala rozdelenie miesteniek oficiálne oznámiť po Veľkej noci.

Radosť Keegana Messinga po voľnej jazde na svetovom šampionáte.
Radosť Keegana Messinga po voľnej jazde na svetovom šampionáte. (Autor: Maria Jangbro)

Aljašský tréning motorovou pílou

Messingova príprava na svetový šampionát pritom bola ďaleko od ideálu. Pre hrozbu infekcie koronavírusom sa Messing vyvaroval posilňovní a kondičný tréning vyriešil doma po svojom.

„Dvíhal som motorovú pílu či autobatérie a robil som tak rôzne cviky,“ priblížil svojské metódy.

Medzitým sa mu zničili aj korčule, takže v Štokholme jazdil so zatejpovanými korčuľami.

Ani to mu však nebránilo v tom, aby na exhibícii roztočil divokú šou: ak by nebola hala Globen prázdna, diváci by určite boli z jeho predstavenia nadšení. Na konci nechýbalo ani salto, ktoré preslávil Jozef Sabovčík. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Korčuľoval pre manželku i zosnulého brata. Na kovboja z Aljašky by bol hrdý aj Sabovčík