O šestnásť hodín letíš na šampionát. Vnučka olympionika zažila veľký šok

Alexandra Michaela Filcová na ME v Tallinne.
Alexandra Michaela Filcová na ME v Tallinne. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|13. jan 2022 o 16:33

Pre Alexandru Michaelu Filcovú to bol prvý štart na ME.

TALLINN. Na domácom šampionáte získala striebro. Za víťazkou zaostala o 0,31 bodu. Myslela si, že majstrovstvá Európy sú pre ňu stratené. Na poslednú chvíľu sa však všetko zmenilo.

Nečakaná príležitosť

V súťaži žien na ME v krasokorčuľovaní v Tallinne reprezentovala Slovensko 17-ročná Alexandra Michaela Filcová. Pri svojom európskom debute sa do voľných jázd neprebojovala, obsadila konečné 33. miesto.

Pred týždňom však ešte nemohla tušiť ani to, že v hlavnom meste Estónska bude súťažiť.

Na spoločných majstrovstvách štyroch krajín, Slovenska, Maďarska, Česka a Poľska totiž skončila tesne za Emou Doboszovou. Práve ona mala cestovať na európsky šampionát.

No keď vysvitlo, že Doboszová bola v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou, plány sa menili.

„Bol to veľký šok. Dozvedela som sa to asi šestnásť hodín pred odletom,“ priblížila udalosti Filcová.

Z náhlej príležitosti sa tešila, ale pociťovala aj zodpovednosť a mierne obavy. „Vzhľadom na všetky okolnosti som to zvládla celkom fajn. Snažila som sa do toho dať maximum, aj si to užiť,“ vravela pre Sportnet.

Vo svojom krátkom programe na hudbu Maxima Rodrigueza sa nevyhla chybám, pri dvojitom axli padla.

Získala 43,56 bodu, na domácom šampionáte dosiahla takmer o 13 bodov viac.

Výsledky - krátky program žien

1. Kamila Valijevová (Rus.) 90,45 b.

2. Loena Hendrickxová (Bel.) 76,25

3. Alexandra Trusovová (Rus.) 75,13

...

33. Alexandra Michaela Filcová (SR) 43,56

Have an ice day

Pre Filcovú to bolo prvé veľké podujatie na seniorskej úrovni, no prostredie športovej haly Tondiraba nebolo pre ňu neznáme.

Pred dvoma rokmi tu súťažila na majstrovstvách sveta juniorov. Vtedy to bolo jedno z posledných veľkých športových podujatí pred nástupom pandémie koronavírusu.

Odvtedy sa veľa vecí zmenilo. Starí známi z „krasokorčuliarskej rodiny“ sa vítajú ťuknutím lakťov, rúška sú samozrejmosťou a všetci účastníci šampionátu musia prejsť každodenným testovaním.

Nepríjemnosti sa snažia organizátori vyvážiť ľudským prístupom i vtipnými nápismi po celej aréne.

Ťažko preložiteľné slovné hračky ako „Have an ice day“ (Želám ľadový deň) či „I don’t Excel, I Axel“ (Nerobím v exceli, skáčem axle) pobavia každého, kto zasvätil život tomuto športu.

„Mám to tu rada, je mi tu príjemne. Cítim sa tu aj bezpečne, všetci dodržiavajú opatrenia, nosia respirátory. Páčia sa mi aj vtipné citáty,“ uviedla Filcová.

Má to v rodine

Krasokorčuľovanie má v génoch. „Starí rodičia z tatinovej strany robili tento šport,“ poznamenala skromne slovenská pretekárka.

Jej starý otec bol Marián Filc, reprezentoval Československo na šiestich európskych a troch svetových šampionátoch. Na zimnej olympiáde v roku 1968 v Grenobli bol desiaty.

Jeho manželka Slávka Gajdošová bola tiež krasokorčuliarka. Mladší brat Marián Filca Ján zasvätil život hokeju a ako tréner doviedol Slovensku k dvom medailám na majstrovstvách sveta a k 4. miestu na ZOH vo Vancouvri.

„Bez krasokorčuľovania si teraz neviem predstaviť život. Som vďačná všetkým, ktorí ma priviedli k tomuto športu,“ zdôraznila Filcová.

Jej snom je olympiáda. „Človek musí mať trpezlivosť a hlavne lásku pre šport, aby vydržal všetky pády,“ dodala.

Alexandra Michaela Filcová po krátkom programe v Tallinne.
Alexandra Michaela Filcová po krátkom programe v Tallinne. (Autor: Titanilla Bőd)

Skúša aj štvoritý skok

V súčasnosti ženskému krasokorčuľovaniu kraľujú Rusky. Už v mladom veku ovládajú celú škálu rôznych štvoritých skokov.

„Sú z inej planéty. Tie dievčatá sa nedajú porovnať s nikým iným na svete. Ale je to na úkor dlhodobej výkonnosti, dlho to nevydržia. Je to na jednu-dve sezóny,“ myslí si Filcová.

Výkon ruských dievčat však obdivuje. „Je fascinujúce, čo dokážu. Je to odmena za ich tvrdú prácu, veď mnohí si ani nevieme predstaviť, čo tomu obetujú,“ dodala slovenská krasokorčuliarka.

Filcová rada skáče a rada skúša aj nové veci. Skúšala už aj štvoritý tulup. „Tie pokusy vôbec neboli zlé. Keď po sezóne budem mať čas sa tomu viac venovať, verím, že by som to mohla zvládnuť,“ domnieva sa rodáčka z Bratislavy.

Jej vzorom je Jelizaveta Tuktamyševová. Jedna z mála výnimiek, ktorá aj vo veku 25 rokov môže konkurovať tínedžerkám.

Štvorité skoky síce neskáče, no v repertoári má trojitý axel.

„Vrátila sa na vrchol, stále pretrváva a ide si za svojím cieľom. Nevzdáva sa, stále pracuje. V tomto chcem byť ako ona,“ uzavrela Filcová. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»O šestnásť hodín letíš na šampionát. Vnučka olympionika zažila veľký šok