Krasokorčuliarka Retmayerová sa aklimatizuje na Morave

Ivana Reitmayerová
Ivana Reitmayerová (Autor: SITA)
Sportnet|16. jan 2009 o 22:30

Naša najlepšia krasokorčuliarka Ivana Reitmayerová záver prípravy na ME v Helsinkách absolvuje v Ostrave. Dôvod? Potrebuje si zvyknúť na teplú halu.

BRATISLAVA. Slovenské zimné štadióny sú takmer bez výnimky studený odchov. Nemá to nič spoločné s plynovou krízou. Aj pred ňou ste na nich vždy vymrzli do kosti.

Najlepšia slovenská krasokorčuliarka Ivana Reitmayerová sa aj preto na budúcotýždňový európsky šampionát v Helsinkách pripravuje odvčera v Ostrave.

„Potrebuje si zvyknúť na teplo, lebo helsinská Hartwall Arena je, samozrejme, vykurovaná," vysvetlila dôvod trojdňového sústredenia na severe Moravy jej mama a trénerka Iveta Reitmayerová. „Naše zimné štadióny sú nehostinné aj temperatúrou. V Ostrave môže Ivana trénovať pri teplote 12 - 13 stupňov. Navyše s českou reprezentantkou Nellou Simaovou, s ktorou sa roky dobre pozná."

Ivana začne v lepšej polovici

Simaová, zverenka bývalého skvelého tanečníka Stanislava Drasticha, partnera nedávno zosnulej Liliany Řehákovej, skončila pred rokom vo svojej premiére na ME pätnásta. Šestnásťročnú Reitmayerovú, majsterku Slovenska a víťazku posledného Nepelovho memoriálu, čaká debut v Helsinkách. Na MS však štartovala už vlani: obsadila 26. miesto.

„Ak zajazdí, čo vie, môže skončiť dvanásta-trinásta," myslí si Jaroslav Burian, šéf slovenského zväzu aj ŠKP Bratislava, za ktorý Ivana korčuľuje. „Horšie ako sedemnáste miesto by som pokladal za neúspech, lebo v európskom rebríčku je dvanásta, takže v krátkom programe bude jazdiť s lepšou polovicou pretekárok."

Trénerka Iveta Reitmayerová je opatrnejšia. „Predsa len ide o premiéru. Navyše, Ivana si na majstrovstvách Slovenska bolestivo narazila bok, takže dva-tri týždne viac oddychovala ako trénovala," pripomína. „Nič nové sme nenacvičovali, snažili sme sa len stabilizovať formu. Dúfam, že bude v pohode."

Po prvý raz aj mladá dvojica

Mama s dcérou letia do Helsínk až v utorok, lebo ženy uzavierajú šampionát: v piatok majú krátky program, v sobotu voľné jazdy. Igor Macypura, ktorému sa súťaž začína v stredu, doletí už v nedeľu rovno z americkej Kalifornie, kde žije a trénuje. „Vytrhli mu zub, ale inak je v poriadku," tvrdí Burian, ktorý s ním tento týždeň telefonoval. „Kľúčový bude prvý trojitý axel. Ak mu vyjde, verím, že skončí v prvej pätnástke."

Macypurovi z troch európskych šampionátov ako-tak vyšiel len jeden: predvlani skončil na 17. mieste. Rok predtým bol tridsiaty a vlani po spackanom krátkom programe dokonca tridsiaty tretí.

Slovenské krasokorčuľovanie vysiela na ME po štyroch rokoch až štvoricu reprezentantov: na vlastné náklady aj mladučkú športovú dvojicu Gabriela Čermanová (15 r.) a Martin Hanulák (21), ktorú v Bratislave pripravuje ruský tréner Vladimir Dvojnikov.

„Jazdia spolu ani nie pol druha roka, chceme ich otestovať," vraví šéf zväzu. „Keby napredovali tak ako dosiaľ, možno by sa mohli z jesennej európskej dodatkovej kvalifikácie nominovať na zimnú olympiádu vo Vancouveri. O posudky ich perspektívnosti som požiadal aj renomovaných zahraničných trénerov: Rusa Olega Vasilieva a Nemca Inga Steuera."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuliarka Retmayerová sa aklimatizuje na Morave