Kožlej o novinároch: Šialenstvo, toto som ešte nezažil

Sportnet|23. okt 2008 o 00:00

História Thrasivoulos Fylis naňho nikdy nezabudneSlovenský futbalový legionár Jozef Kožlej sa postaral o prvé ligové víťazstvo, góly, body a hetrik

História Thrasivoulos Fylis naňho nikdy nezabudne

Slovenský futbalový legionár Jozef Kožlej sa postaral o prvé ligové víťazstvo, góly, body a hetrik nováčika.

KOŠICE/ATÉNY. Len nedávno sme priniesli rozhovor s Jozefom Kožlejom, ktorý v lete prestúpil z gréckej Larissy do iného klubu pod Akropolou Thrasivoulosu Fylis. Je to v poradí jedenásty klub v jeho futbalovej kariére.

Prepisoval históriu

Slovenský legionár nemal veľa dôvodov na radosť, lebo nováčikovi sa v najvyššej súťaži nedarilo. Slovo nedarilo je však veľmi lichotivé. Fylis začal katastrofálne. Napokon, posúďte sami. Po piatich kolách mal nasledovnú bilanciu: 0 víťazstiev, 0 remíz, 5 prehier, skóre 0:8 a 0 bodov. Núl viac než dosť. Že mužstvu patrilo posledné 16. miesto, netreba zdôrazňovať.

Na zápas 6. kola cestoval nováčik na Krétu, kde sa predstavil proti domácemu OFI, ktorý vedie český kouč František Straka. Výsledok šokoval celé Grécko - 1:3. "Už bolo načase. Situácia bola viac než kritická. Takto sme síce stále poslední, ale len o horšie skóre, ako majú ďalšie dva tímy pred nami," konštatoval Jozef Kožlej, ktorý pripomenul, že pre jeho klub išlo o historický zápis do klubových análov. A nie jeden, ale hneď niekoľko. Thrasivoulos Fylis totiž ešte nikdy predtým nehral v najvyššej súťaži. Na prvý bod, gól či víťazstvo čakal ako na spasenie. Päť kôl sa to nedarilo. Až teraz v nedeľu to prišlo - prvé ligové víťazstvo, prvý ligový gól, prvý ligový bod a ako bonus prvý ligový hetrik. Pod tým všetkým je podpis: Jozef Kožlej! "Vyzerá to tak, že budem navždy zapísaný v histórii tohto klubu," uškrnul sa náš útočník.

O 200-ke nerozmýšľa

V NHL sa pri nejakom výnimočnom čine berie na pamiatku puk, pri inom husárskom kúsku sa odkladá do siene slávy hokejka či dres. Ako je to v Thrasivoulose? "Ja som si určite nezobral loptu, neviem, či ju bral niekto z klubu. Myslím si, že nikde nebude vystavený ani môj dres či kopačky z tohto zápasu." Bývalý slovenský reprezentant netuší, ktorý to bol hetrik v jeho kariére a ani presne nevie, kedy strelil posledný. Bolo to však určite na Cypre. Vie však veľmi dobre poradové čísla svojich gólov v najvyšších súťažiach - 172., 173., 174. Útok na hranicu 200 gólov? "O tom ani nepremýšľam. To by som musel hrať do 45 rokov...," zasmial sa 35-ročný kanonier.

Hráč kola

Zaujímavosťou je, že Kožlej nenastúpil od začiatku. Keďže v prvých piatich zápasoch mužstvo neskórovalo, tréner sa rozhodol pre zmenu na poste útočníka. Mužstvo však už v 2. min. inkasovalo gól a po dvadsiatich minútach došlo k prekvapujúcej zmene. "Tréner sa rozhodol, že pošle na ihrisko znovu mňa. Útočníka vymenil za útočníka. V 30. minúte som vyrovnal na 1:1 po nepriamom kope zo strany. Hlavou som len jemne lizol loptu a tá skončila pri vzdialenejšej žrdi. Po zmene strán domáci útočili a my sme čakali na rýchle protiútoky. Po jednom z nich sme mali výhodu jedenástky, ktorú som premenil. V nadstavenom čase som išiel sám na brankára, ktorého som preloboval," opísal svoje tri gólové momenty J. Kožlej. Aké boli oslavy? Boli ste viac v hľadáčiku médií po nedeľňajšom zápase? "Klubové oslavy neboli žiadne. Jednoducho sme sa tešili z víťazstva, leteli sme do Atén a rozišli sa domov. Čo sa však dialo s novinármi, to bolo šialenstvo, niečo neuveriteľné. V utorok mali v Grécku novinári štrajk. Uzávierku novín preto mali v pondelok na obed. V nedeľu po zápase do jednej v noci a v pondelok od rána do obeda sa mi telefón nezastavil. To som ešte v mojej kariére nezažil. A nielen po telefóne. Prišli za mnou aj osobne. Mimochodom, v Grécku vychádza 15 novín, ktoré sa venujú výlučne len futbalu! A teraz každé periodikum, rozhlas či televízia chce rozhovor. Niečo strašné, vôbec som sa nezastavil," pridal perličku Jozef Kožlej, o ktorého bol záujem aj preto, lebo bol vyhlásený za hráča kola.

Thrasivoulos Fylis je maličký klub, ktorý má asi trojtisícový štadión. Nachádza v trojtisícovej dedine na predmestí Atén. "Je to však bohatá dedina. Spaľujú v nej odpad z celých Atén. Starosta má veľa peňazí, ktoré vráža do futbalu. Skupina ľudí sa tak snaží pozdvihnúť futbal. Všetci nás už odpisovali, že sme prvý vypadávajúci tím a podobne. Dúfam, že tieto hlasy pominú," dodal Kožlej.

TOMÁŠ PETRO

tomas.petrokorzar.sk

do rastra!!!

KOŽLEJOVE GÓLY

Tatran Prešov (SR)8

Sparta Praha (ČR)11

Viktoria Žižkov (ČR)7

1. FC Košice (SR)52

Olympiakos Nikózia (Cyp.)55

Omonia Nikózia (Cyp.)32

Anorthosis Famagusta (Cyp.)3

Larissa (Gr.)3

Thrasivoulos Fylis3

---------------------------

174

foto do štvrtka: kozlej

Radosť

Túto zažíval Kožlej v Larisse. POdbnú však má na svojom konte po nedeli aj v drese nováčika.

FOTO: REUTERS

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kožlej o novinároch: Šialenstvo, toto som ešte nezažil